Andrea | Goede voornemens of herinneringen maken?

One day you’ll leave this world behind, so live a life you will remember! En zo begin ik mijn blog over goede voornemens!! Nu is dit deel van een songtekst misschien wel direct een goed voornemen. Misschien zelfs wel het beste goede voornemen.                                                   Bij goede voornemens denken we standaard aan stoppen met roken, afvallen, meer sporten, minder stress etc. En laat wel wezen, dat zijn ook fantastische voornemens. Maar hoe vaak realiseren we deze daadwerkelijk? En is 1 januari daar de juiste dag voor? 

Goede voornemens of goede herinneringen maken?

Voor mijzelf heb ik natuurlijk wel weer enkele goede voornemens. Nou ja, enkele? Phieuw het zijn er meer dan een paar maar ik ben me ervan bewust dat het niet realistisch is dit allemaal van mijzelf te gaan verwachten. Althans niet binnen afzienbare tijd vanaf 1 januari en zeker niet allemaal tegelijk . Ik heb veel nagedacht over het realiseren van goede voornemens en überhaupt over de invulling van deze. Eigenlijk zijn het vaak dezelfde dingen die ik mij ook voorneem nadat ik een relaxte vakantie heb gehad. Dit gevoel houden we vast, minder stress, minder drukte, lekker gezond blijven eten, meer bewegen enz. Dit jaar wil ik het anders gaan doen.

Wie aan de weg wil timmeren moet spijkers met koppen slaan

Maar welke spijkers ga ik slaan? Zijn goede voornemens niet veel gemakkelijker in je leven te integreren als je het leven leid zoals je graag zou willen? Gaan dingen dan niet vanzelf? Is het niet zo dat sommige “goede voornemens” er over 30 jaar niet meer toe doen? Kan ik niet beter zorgen dat ik een leven leid waar ik later met veel liefde en dankbaarheid op terug kan kijken? En dan kom ik weer terug bij de songtekst. Op een dag laat je deze wereld achter je dus leef een leven waar je graag op terugkijkt. En dat, dat is mijn goede voornemen!!!

De spijkers die ik nodig heb zijn mijn kids, mijn gezin, mijn familie en lieve, pure vrienden. Zij zijn de spijkers die ik stevig veranker in mijn leven. Ik zie mijn “leven” dan maar even als een stuk steigerhout. Op sommige plekken ruw, enkele butsen en deuken en hier en daar een verroeste spijker. Maar die horen erbij, die maken steigerhout zo populair toch? Dat het oud lijkt, geleefd heeft. De spijkers houden het hout bij elkaar, werken samen om tot een mooi geheel te komen. Samen mooie herinneringen vast te houden.

WAT, WIE, WAAROM?

Enerzijds is dit natuurlijk wel compleet uit mijn comfortzone. Goede voornemens zijn makkelijker als het gewoon de goede, oude, welbekende zijn. Maar ik ben van mening dat die aan het eind van mijn leven niet zoveel toegevoegd blijken te hebben. Kijk maar eens terug op jouw goede voornemens van de afgelopen paar jaren. Zullen ze aan het eind van je leven daadwerkelijk de beste herinneringen blijken? En nee, ik bagatelliseer daarmee niet de fantastische prestaties die sommigen hebben neergezet. Ben jij kilo’s afgevallen, een stuk gezonder geworden, gestopt na jarenlang verstokt roken? Ja? Daar ga jij later nog altijd met een goed gevoel op terugkijken. Misschien was het wel het omslagpunt in jouw leven. Maar ik denk dat er ook nog meer is zo rond de jaarwisseling.

Dat zowel terugblikken op het nabije jaar als ook middels goede voornemens vooruitkijken naar het nieuwe jaar iets mag zijn dat de essentie van het leven raakt. WAT doet er over 30 jaar toe in jouw leven? WIE doen er over 30 jaar toe in jouw leven? En WAAROM?

Zullen we daar dit jaar eens bij stil gaan staan? En onszelf de ruimte geven om daar weer een heel jaar over te mogen doen? In ons eigen tempo en op onze eigen manier? Zonder onszelf (want daar zijn we kanjers in) te bekritiseren maar onszelf meer en meer te accepteren.

Geniet van de jaarwisseling lieve, mooie mensen! Sterkte als deze jaarwisseling moeilijk is omdat je iemand mist. Sterkte wanneer je weet dat dit misschien het laatste jaar is dat je met een geliefd persoon een nieuw jaar kan inluiden. Maak er dan des te meer een herinnering van die jou nooit meer afgenomen kan worden. En ziet alles er juist zonnig en stralend uit? Koester dit dan! Iedere dag is een dag om te herinneren. Iedere dag kan je jouw spijkers slaan, maak daar een goed voornemen van!

foto hamer en spijkers via shutterstock

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.