Anticonceptie kiezen na de bevalling, wat een gedoe!

Was anticonceptie kiezen na de bevalling voor jou ook moeilijk? Er is keuze genoeg, vooral veel keuze qua hormooninname. Denk bijvoorbeeld aan de simpele pil, een prikpil of zelfs een implantaat. Verder heb je nog een hormoonspiraal en een koperspiraal. Heb je daar geen zin in, nou ja dan zijn er altijd nog die rubberen hoesjes voor je wederhelft maar of het goed is voor je “mood” is natuurlijk de volgende vraag…

Anticonceptie kiezen na de bevalling

Ga weg met die rothormonen!

Hormonen, wat een ellendig stofje is dat zeg! Toen ik stopte met de pil kreeg ik na een paar maanden werkelijk te horen van mijn wederhelft dat ik een stuk relaxter was geworden. Mijn lontje was niet meer zo kort, ik was veel vrolijker, kon meer hebben, het afvallen ging ineens een stuk makkelijker en ik had ook stukken minder last van puistjes. Allemaal win-situaties. Maar dan wordt je zwanger en weer verrast met een mega stoot hormonen. De heks is terug van weggeweest. Na de bevalling heeft het wel even geduurd voor ik al die hormonen kwijt was. Maar goed, dan sta je dus weer met het dilemma om anticonceptie kiezen na de bevalling. Ellendig mensen, echt, ellendig.

Wat een mood killer, die condooms!

Condooms zijn echt een dooddoener als het op de daad aan komt en hormonen zoals in een anticonceptie pil weigerde ik om weer te gaan slikken. Oké ik mag niet liegen, ik heb wel geteld 3 weken geslikt en toen voelde ik mezelf alweer veranderen. Weg met die hormonen troep! Maar wat kies je dan? Bij een prikpil krijg je ook een stoot hormonen naar binnen gespoten en een implantaat zag ik überhaupt niet zitten. Ik bedoel, een implantaat zegt al genoeg toch? Dan heb je nog de Nuva-ring, maar dat vond ik maar een beetje een raar verhaal.

Je bent jong en je wilt wat, in dit geval intiem zijn met je partner zonder dat daar meteen nog een kindje uit voortkomt

Uiteindelijk maakte ik zo’n anderhalf jaar na de bevalling maar een afspraak bij de huisarts om toch maar eens te bespreken wat voor mij nou de beste optie zou zijn, want ja geheelonthouding is ook geen goed plan. De huisarts adviseerde mij een spiraal. Er waren 2 keuzes, de Mirena-spiraal en de koperenspiraal. De Mirena werkt met hormonen, maar dit zou dan plaatselijk zijn en dus alleen in je baarmoeder en heeft een werkingsduur van 5 jaar. De koperen spiraal geeft geen hormonen af en heeft een werkingsduur van 10 jaar. Echter is de koperen spiraal iets minder betrouwbaar, gewoon een wilde gok maar ik denk dat dit voornamelijk aan de hormonen ligt.

Dan maar een spiraal

Eigenlijk zag het niet helemaal zitten om iets bij mezelf naar binnen te laten proppen, maar goed je bent jong en je wilt wat. In dit geval intiem zijn met je partner zonder dat daar nog een kindje uit voortkomt. Niet dat we niet nog een tweede willen, maar dit is momenteel nog wat te risicovol en daarnaast willen we bewust wat tijd tussen Leia en de eventuele volgende spruit hebben zitten. Uiteindelijk heb ik dus de huisarts aangegeven toch een Mirena-spiraal te willen en gaf mij een verwijsbrief voor de gynaecoloog. Veel huisartsen zetten het spiraal zelf, maar mijn huisarts wil hier niet aan beginnen, daar zijn specialisten voor. Ik noem ze altijd kijkdoos kijkers. In elk geval, zo voel ik me altijd als ik daar weer op stoel lig met mijn benen ongemakkelijk wijd en een eendenbekklep gespreid in mijn onderkantje. Auw.

Eeuwig ongesteld?

Ik zeg je eerlijk. Het zetten van een spiraal is alles behalve fijn. Het is sowieso een smerige bedoeling, aangezien het het beste is om dat ding erin te laten zetten als je dus ongesteld bent. Ik hoor je denken, iewl. Nou inderdaad. Iewl! Inmiddels ben ik nu zo’n 5 weken verder en in die 5 weken ben ik denk al zo’n 8x ongesteld geweest. Het gaat op en af met bloedingen en af en toe heb ik het idee dat ik last heb van weeën ofzo. Natuurlijk maak ik er altijd wel grapjes over, maar eigenlijk is het helemaal niet zo heel erg grappig. Ik merk dat ik op dit moment best veel ongemakken ervan ervaar, maar hey. Je moet er wat voor hebben toch?! En hakkie-takkie-weg-zakkie is op dit moment nog een beetje te vroeg..

Ik ben benieuwd, was anticonceptie kiezen na de bevalling voor jou ook moeilijk? En ben je op dit moment tevreden met de keuze die je hebt gemaakt? Laat het me weten in een reactie

6 thoughts on “Anticonceptie kiezen na de bevalling, wat een gedoe!

 • Dat met die hormonen na de bevalling herken ik. Ik had er zelfs na de zwangerschap meer last van dan tijdens en wilde kijken voor iets zonder hormonen maar de minipil raade mijn vk af omdat ik zo snel zwanger was. Uiteindelijk maar aan de pil gegaan en gelukkig stopte de rare hormonen na 9 mnd

 • Ik heb jaren de Mirenaspiraal gehd en deze beviel perfect. Ik ben zo’n 7 jaar niet ongesteld geweest. Ik ben nu weer aan de pil. Even tijdelijk zeg maar. Condooms vind ik verschrikkelijk (in een vaste relatie)!

  • Vooral dat in een vaste relatie inderdaad. Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen one-night stands etc heb gehad, maar voor de mensen die dat wel doen, vind ik het wel een slimmer plan om te gebruiken natuurlijk. Je weet nooit zeker of de ander iets met zich mee draagt. 7 jaar niet ongesteld! Wauw, laten we hopen dat ik dit straks ook mag gaan zeggen. Hoe ging het in het begin? Vlak na het zetten? Hoelang duurde het voordat je ongesteldheid stopte?

 • Toen de oudste geboren was, kreeg ik een foldertje van de verlofkundige tijdens de kraamweek.
  Uiteindelijk voor de ‘borstvoedingspil’ gekozen. Echter kreeg ik daar doorbraakbloedingen van.
  Toen de jongste geboren was kreeg ik geen foldertje, dus bij de huisartsassistente geïnformeerd toen ik om een andere reden een afspraak had.
  Dat gesprek was een groot succes. Er werd door de assistente flink geGoogled en uiteindelijk was deze dame haar professionele opinie dat ik me maar moest laten steriliseren. Dat was mijn enige optie. En bedankt….
  Na de borstvoeding ben ik nu net overgestapt van de borstvoedingspil naar de Nuvaring. Tot nu toe bevalt het prima (Heerlijk, even niet 3,5 week ongesteld per keer :) )
  Hormonen zijn al lastig genoeg, zonder dat je extra gaat toevoegen aan je lijf… ik kan me goed voorstellen dat meer dames moeite hebben met deze keuze.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.