6 x de beste materialen voor buiten

Eén zonnige dag is al voldoende: hoppa, we willen naar buiten! Een uitgebreide lunch in de tuin, koffietje op balkon en wanneer kunnen we de barbecue weer aanzetten met een borrel erbij? Zullen we eerst de tuin maar even opruimen? Gaan we daarna opzoek naar nieuwe buitenmeubels zodat we langdurig kunnen genieten van het buitenseizoen. Ik help je vast op weg door de 6 beste materialen voor buiten op een rij te zetten:

De 6 meest geschikte materialen voor buiten

Tuinmeubels zijn het beste af als je ze buiten het tuinseizoen en bij regenachtig weer binnen zet. Wel zijn er speciale hoezen verkrijgbaar voor buiten. Zorg dat de beschermhoezen goed vastzitten, maar zorg ook dat er lucht bij kan voor voldoende ventilatie. Het is überhaupt verstandig om tuinmeubels op een plek neer te zetten waar het niet te vochtig is en waar de wind kan zorgen voor snelle droging na nat weer. In dit artikel heb ik daarom de meest geschikte materialen voor buiten bij elkaar gezocht.

één van de betere materialen voor buiten: Aluminium

Een aluminium loungeset kan het hele jaar buiten blijven staan. Dit materiaal is onderhoudsarm en roestbestendig. Af en toe schoonmaken, is al voldoende.

Hout

Steigerhout en teakhout zijn onbehandelde houtsoorten die prima buiten kunnen staan. Ondanks dat teak nauwelijks last heeft van het weer, vergrijst dit materiaal wel. Behoud je liever de oorspronkelijke houtkleur? Behandel een teak loungeset dan jaarlijks met teakolie. Fijn is dat je deze houtsoort ook prima het hele jaar buiten kunt laten staan, maak ze voor de winter alleen wel even schoon met teak-reiniger en zet je tuinmeubelen daarna in de olie.

Steigerhout kun je onbehandeld buiten laten staan, maar blijft langer houdbaar en waterafstotend wanneer je het behandelt met met beits of was. Wil je je tuinset graag een kleurtje geven zodat hij matcht in je Scandinavische tuin? Geverfd hout heeft elke drie jaar een nieuwe schilderbeurt nodig. Afgebladderde plekjes kun je eventueel tussendoor bijwerken. Wanneer je houten poten wilt beschermen tegen optrekkend vocht zijn er speciale rubberen en kunststoffen beschermhoesjes verkrijgbaar.

Kunststof

Kunststof is ook weerbestendig en mag het hele jaar buiten staan. Het enige wat je nodig hebt is zo nu en dan een sopje om het schoon te maken. Ideaal materiaal wanneer je een klein balkon hebt en geen schuur om je tuinmeubels in de winter te beschermen.

meest geschikte materialen voor buiten tuinmeubelen momambition.nl woonblog

Wicker

Wicker is eigen niets minder dan gevlochten kunststof draden met een rotan look. Dit materiaal voor buiten kan tegen alle weersomstandigheden. Bij winterse temperaturen is wicker alleen wel wat kwetsbaar: door de vorst kunnen de draden verharden en breken wanneer je erop gaat zitten. Eenmaal gebroken, is dit materiaal niet meer te repareren. Wicker is makkelijk schoon te houden door af en toe met wat water en zachte zeep te reinigen.

Staal

Afhankelijk van de afwerking kan staal gevoelig zijn voor roest. Zie je dus een plekje: grijp dan meteen je kans. Krab de roest goed weg en werk af met een laagje verf. Ter extra bescherming kun je stalen tuinmeubels ieder jaar een laag je autowas geven.

Riet en bamboe

In de meeste gevallen zijn buitenmeubels van natuurlijke materialen zoals riet, bamboe en rotan niet heel erg weerbestendig. Maar gelukkig zijn er speciale coatings te koop die de levensduur van deze mooie meubelen kunnen verbeteren. Het nadeel is dat je dergelijke coatings wel jaarlijks moet aanbrengen.

lounge loungeset tuin modern landelijke

Handige tips

In de tuin maak je altijd gebruik van andere meubels, en dus ook materialen, dan wanneer je gaat shoppen voor meubels voor binnenshuis. Buiten krijgen tuinmeubels behoorlijk wat te verduren; kou, regen, wind, vorst: ze moeten het allemaal maar even doorstaan. Ik zou niet met ze willen ruilen!

Al het tuinmeubilair, ongeacht het materiaal, gaat het langst mee wanneer je ze een beetje tegen het weer beschermt. Het beste is dus om buiten het seizoen je tuinmeubelen in de schuur te zetten of te beschermen met hoezen.

Let trouwens ook op de montageschroeven: vooral wanneer schroeven niet van rvs zijn moet je oppassen. Normale schroeven zijn niet de meest geschikte materialen voor buiten, ze kunnen gaan roesten en daarmee de meubels beschadigen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.