9 tips voor het veilig werken op hoogte

Ga je binnenkort buitenom schilderen of verbouwen? Het werken op hoogte brengt wat risico’s met zich mee. Wist je dat valgevaar één van de meest voorkomende oorzaken is van een arbeidsongeval?! Toch moeten sommige klussen nou eenmaal op een ladder gebeuren. Maar geen paniek, met deze tips maak je werken op hoogte zo veilig mogelijk voor jezelf en je omgeving!

Klussen Op hoogte? GEBRUIK HET JUISTE GEREEDSCHAP

Ladders zijn er in allerlei soorten en maten, zorg daarom dat je het juiste gereedschap gebruikt bij het werken op hoogte. Er is altijd wel één die bij jouw klus past. Een steiger vervoer je veilig door een steigeraanhanger te gebruiken, maar laten we eerst de verschillende soorten ladders even bij langs lopen:

  • Multifunctionele vouwladder
    Met een multifunctionele vouwladder kun je alle kanten op. Vouwladders beschikken over schanieren, waardoor je hem gemakkelijk in de gewenste positie buigt en dus ook als steiger kunt gebruiken. Vouwladders zijn vooral ideaal voor de doe-het-zelver en heeft een gemiddelde werkhoogte van 3 meter.
  • Huishoudladder
    De huishoudladder kennen we allemaal wel en is eigenlijk onmisbaar in ieder huishouden. Met deze ladder kun je alle klusjes binnenshuis makkelijk aan. Deze trap heeft een werkhoogte van 2,65 meter en is eenvoudig op te klappen.
  • Telescoopladder
    Een telescoopladder is een draagbare, uitschuifbare aluminium ladder en is geschikt voor zowel professioneel gebruik als voor klusjes in- en rondom het huis. Ze zijn altijd erg licht van gewicht, zodat je ze overal mee naartoe kunt nemen. Een voordeel van de telescoopladder is dat hij zo makkelijk op te bergen is. Telescoopladder hebben een werkhoogte tot 4,6 meter

veilig klussen op hoogte steiger

LADDER OF STEIGER PLAATSen? TEST DE ONDERGROND

Kijk altijd goed naar de ondergrond en het materiaal voor je een ladder plaatst. Hoe de conditie is hiervan? Daken worden bijvoorbeeld oud waardoor er instortingsgevaar kan dreigen. Kijk bij een dergelijke verbouwing goed of de grond onregelmatigheden heeft voor je de ladder plaatst. Een onregelmatige vloer kan namelijk voor instabiliteit zorgen waardoor je eraf kunt vallen.

WEES GEDULDIG Wanneer je op hoogte werkt

Haastige spoed is zelden goed! En dat geld zeker wanneer je op hoogte werkt met een ladder. Wie tijdens het klimmen op een ladder te snel wil, kan gemakkelijk een misstap maken en een flinke val maken. Draag stevige schoenen en plaat je voeten goed om vervolgens langzaam, voet voor voet, omhoog te klimmen. Bij een ladder ben je nooit 100% verzekerd van stabiliteit en daarom is het juist van belang om je goed te bewegen.

MAAK JE HANDEN VRIJ

Wanneer je op een ladder staat is het vervelend om gereedschap of emmers vast te moeten houden. Vooral tijdens het ramen wassen is het bijvoorbeeld erg lastig wanneer je een emmer vast moet houden. Gelukkig zijn hier makkelijke oplossingen voor! Je kunt een speciale haak voor ladders aanschaffen waar je een emmer of ander gereedschap aan op kunt ophangen. Zo houd je je handen zo vrij mogelijk.

Op hoogte werken? LOOP NOOIT ACHTERUIT en laat je niet afleiden

Ook al klinkt het nog zo simpel, het is nog steeds een veel voorkomend ongeval bij werken op hoogte: kijk altijd recht vooruit en loop nooit achteruit. Blijf altijd goed kijken waar je precies loopt. Wanneer je op het dak aan het werk bent kunnen er dakramen of gaten aanwezig zijn en voor je het weet verstap je je bij een rand.

Blijf ook altijd alert wanneer je op een ladder of steiger staat. Een val is zo gemaakt en kan rampzalige gevolgen hebben. Let dus goed op waar je loopt en laat je niet afleiden.

GEBRUIK DE JUISTE HOEK

Plaats een ladder in een hoek van 75 graden. Plaats altijd je voeten tegen de poten van de ladder en houd je armen recht en gestrekt vooruit. Op deze manier moet je gemakkelijk de laddersport vast kunnen pakken en kun je controleren of de ladder in de juiste hoek staat.

LAAT DE LADDER MINIMAAL 1 METER UITSTEKEN

Wanneer je op het dak gaat werken, is het aan te raden om de ladder minimaal 1 meter boven de dakrand uit te laten steken. Zo heeft de ladder minder kans om weg te glijden en kun je er met een gerust hart opklimmen. Let er ook altijd op of alle ramen en deuren dicht zijn, zodat deze niet open gaan wanneer je op de ladder werkt.

GEBRUIK EEN STEIGER

Wanneer je genoeg ruimte hebt om een steiger te kunnen plaatsen, raden wij je aan dit absoluut te doen. Met een ladder is het werken op grote hoogte gevaarlijk en vaak niet toegestaan. De constructie van een steiger is veiliger, comfortabeler, stabieler en geeft je ook meer bewegingsruimte dan een ladder. Met name wanneer je buitenshuis aan het schilderen bent is het aan te raden om een steiger te gebruiken.

KIES VOOR DE JUISTE BEVEILIGING

Kies op zowel op een ladder als steiger altijd voor de maximale veiligheid. Vooral wanneer je op zeer grote hoogtes aan het werk gaat is het verstandig om te kiezen voor combinatie van een valbeveiligingsgordel en een harnas. Ideaal tijdens het glazenwassen.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.