Zo laat je een kleine woonkamer groter lijken

Of je nu in het bezit bent van een troonzaal of zoals ons een woonkamer hebt op postzegelformaat. Ruimtelijk wonen kan iedereen. En ook al kun je het aantal vierkante meters wellicht niet veranderen, je kunt het ruimtelijke gevoel wel zelf creëren met onze tips: 

Je woonkamer groter laten lijken: kleurbalans

Wil je een ruimte groter doen lijken, dan ben je niet automatisch veroordeeld tot alleen maar saaie witte wanden. Een geheel zwarte kamer geeft echter wel een veel minder ruim gevoel. En ondanks dat wij klein wonen en wel een hoek met zwarte muren hebben, heeft het de ruimte niet per definitie kleiner doen lijken. Wel bracht het de ruimte een veel warmer gevoel en werd de keuken meer bij de woonruimte getrokken. Het is een kwestie van een balans vinden.

Kies voor een palet van lichte of koele tinten om daglicht te reflecteren. Probeer de kleuren ook zoveel mogelijk af te stemmen op de kleur van de meubels. Wij hebben bijvoorbeeld een groen, grijzige bank, in het midden van de kamer, voor een camouflage green muur gezet. Dit zorgt niet alleen voor een speels ton sur ton effect, het laat hem ook opgaan in de achtergrond. En dat brengt weer rust in het interieur. En dat is wat je wilt. Geen hutje, mutje, overal een rommeltje. Want dat gevoel heb je al snel in een kleinere woning.

Ga voor pootjes voor een ruimtelijk effect

In een kleine woonkamer is het verstandig om zoveel mogelijk te kiezen voor meubilair op pootjes. Omdat het licht onder de meubels door kan, heb je automatisch meer daglicht in huis. De bank neemt vaak de meeste ruimte in, wat niet erg is, maar door te kiezen voor een model op pootjes komt het meubelstuk een stuk minder massief en log over. Hoe meer vloer je ziet, hoe groter de ruimte lijkt. Om een voorbeeld te noemen: Je creëert meer ruimte in een  kleine hal door schoenenkastjes aan de wand te monteren in plaats van ze op de vloer te plaatsen.

Zo laat je een kleine woonkamer groter lijken pinterest momambition

Speel met de ruimte

Veel mensen hebben in een kleine woonkamer vaak de neiging om alle meubels tegen de wand te zetten. Niet doen! Dit kan een ruimte soms juist voller doen lijken. Een driezitsbank of een hoekbank kan prima in het midden van de ruimte staan. Schuif bij veel visite een extra hocker aan om meer zitplek te creëren. En benut ook de ruimte achter de bank met bijvoorbeeld een mooie sidetable.

Kies lage meubels

Je kunt best een grote stijlvolle hoekbank kopen wanneer je een kleinere woonkamer hebt. Hoe je dat ruimtelijke effect behoudt? Kies een laag model met een lage rug, waarbij je over de bank heenkijkt in plaats van er tegen aan. Hierdoor blijven de zichtlijnen bewaard en daarmee het ruimtelijke effect dus ook.

Denk niet te klein!

Hoewel het misschien tegenstrijdig klinkt; is het in een kleine ruimte juist slim om te kiezen voor grote meubels om zo optisch meer ruimte te creëren. In kleine ruimtes is het verstandiger om te kiezen voor één mooi statement meubel, dan bijvoorbeeld allemaal kleine zithoekjes bij elkaar. Die kleine zitplekjes ogen rommeliger en maken de ruimte daardoor ook voller. Wij dachten bijvoorbeeld dat onze eettafel die we al in ons oude huis hadden, veel te groot voor ons kleinere appartement zou zijn. Nu blijkt de tafel een ontzettend ruimtelijk effect te geven aan onze kleine woonkamer.

Een moderne look in het interieur zorgt in elk geval voor rust, kies daarom voor meubels met strakke lijnen en zo min mogelijk afleiding.

 

In samenwerking

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.