Zo kun je bijscholen met een gezin | 4 tips

Een opleiding naast je huidige baan volgen of een studie combineren met de zorg van je gezin? Het kan voor ontzettend veel stress zorgen. Dankzij het coronavirus is het risico op baanverlies helaas een stuk groter geworden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je huidige functie stopt met bestaan, andere werknemers moeten doorstromen binnen het het bedrijf of dat het bedrijf waarvoor je werkt volledig ophoudt met bestaan. Omscholen of bijscholen kan dan een goede oplossing zijn om je baankansen te vergroten. Ik geef je in dit stuk daarom een aantal tips waar je op kunt letten als je jezelf wilt laten bijscholen met een gezin.

Wat je motivatie ook is, je wilt een opleiding of training uitkomen met het gevoel dat je jouw tijd nuttig hebt besteed. Dit resultaat is echter voor een groot deel afhankelijk van jouw voorbereiding. 

1. Moet ik mij omscholen of bijscholen?

Dit is de belangrijkste vraag! Moet jij je volledig omscholen omdat jouw functie bijvoorbeeld geheel overbodig is geworden? Of mis jij alleen essentiële kennis over de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied om jouw werk beter te kunnen uitvoeren? Bij dat laatste is bijscholing namelijk voldoende.

Kijk dus echt goed of jij wel echt omgeschoold moet worden of alleen bijscholing nodig hebt. Bespreek en bekijk dit met jouw werkgever. Bespreek vooral waarom jouw functie in zijn huidige vorm niet meer uitvoerbaar is, welke kennis er precies mist en hoe dat gewonnen kan worden met bijscholing. Dat scheelt jou weer enorm veel tijd en energie wanneer je het met alleen bijscholing kunt doen om je “oude” baan te behouden.

2. Opleidingskeuzestress?

Stel dat omscholing de beste optie is voor jou… Dan is de volgende stap dat je moet nadenken welke studierichting je opgaat… Welke opleidingen vind jij interessant? Maar ook: welke studie vergroot jouw kans op een toekomstige baan? Het kiezen van een opleiding kan enorm veel keuzestress opleveren. Been there, done that… Voorkom dit door eerst goed te kijken naar jezelf. Waar ben jij nou echt goed in? Waar heb je meer moeite mee?

Een andere tip: Vraag ook aan anderen wat jouw talenten zijn. Hiermee creëer je een duidelijk overzicht van jouw vaardigheden die jij kan inzetten bij jouw studiekeuze.

3. Rechten en kosten omtrent omscholing

Je laten omscholen kan je veel tijd en geld gaan kosten. Het is daarom altijd belangrijk om in jouw CAO te kijken welke rechten jij als werknemer hebt. Kun je bijvoorbeeld aanspraak doen op studieverlof? Zo ja, voor hoeveel dagen? Wie betaalt de opleidingskosten? Ben jij dit zelf of doet jouw werkgever dit voor jou? Raadpleeg het UWV en bespreek met jouw werkgever welke opties er zijn op dit gebied. Moet je uiteindelijk de opleidingskosten zelf (deels) betalen? Dan kun je bijvoorbeeld het STAP-budget aanvragen waarbij je tot €1000 euro vergoed krijgt van je opleiding.

Kortom, lees je goed in in de financiële kant van omscholing om verrassingen te voorkomen.

4. Planning en structuur van je studie met een gezin

Een opleiding naast je huidige baan volgen of een studie combineren met de zorg van je gezin kan voor ontzettend veel stress zorgen. Denk goed na over de tijdsindeling van jouw carrièreswitch. Maak van te voren een duidelijke planning, het liefste met je partner, wanneer jij je terugtrekt om te gaan studeren.

Vraag ook meteen studieverlof aan bij je werkgever wanneer jouw werkzaamheden en studie-uren niet meer op één dag passen. Zo voorkom je oververmoeidheid en creëer je overzicht in het verloop van jouw studietraject. Ook de structuur van de opleiding kan jou helpen om stress te voorkomen.

Kies voor een praktische opleiding die goed te combineren valt met jouw huidige functie denk hierbij bijvoorbeeld aan organisatiekunde. Hierdoor verminder je de werkdruk per dag en heb je minder opdrachten die jij thuis nog moet maken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.