Een horecazaak beginnen zonder ervaring, kan dat?

Welke diploma’s heb je nu eigenlijk verplicht nodig in de horeca? Welke diploma’s je nodig hebt, is afhankelijk van jouw horecabedrijf: ga je alcohol schenken? Ga je personeel in dienst nemen? Ga je maaltijden uitserveren? We geven je een aantal handige tips en info over het starten van een horecazaak zonder ervaring.

Papieren/diploma`s

Laten we meteen met de deur in huis vallen: Een restaurant beginnen zonder diploma is mogelijk maar… Er is altijd een maar haha! Wel heb je vergunningen nodig en die wet- en regelgeving is vaak ontzettend complex. Er is bijna geen vorm van een horecaonderneming waar geen diploma`s voor nodig zijn. Daarnaast zijn er allerlei opleidingen die je kunnen helpen om je vaardigheden te ontwikkelen. Goed koken is belangrijk, maar gastvrij kunnen zijn is ook een gave op zichzelf. Verdiep je in de eisen en benodigde papieren en voorkom verrassingen achteraf.

Vergunningen

Ga je een restaurant openen? Hoppa, je staat meteen op de radar van enkele instanties. Dit is geen probleem hoor, maar je zult je wel goed moeten voorbereiden. Zoek daarom goed uit aan welke eisen jouw onderneming moet voldoen en denk hierbij ook meteen aan het kostenplaatje. Voor iedere type restaurant en locatie gelden weer andere regels.

Hieronder vind je een lijstje met de meest voorkomende vergunningen in de horeca:

  • HACCP certificaat;
  • Allergenen certificaat;
  • SVH Diploma Sociale Hygiëne;
  • BHV en evt. EHBO;
  • Drankvergunning;
  • Terrasvergunning;
  • Brandveiligheid.
Een horecazaak beginnen zonder ervaring, kan dat?
Photo by ELEVATE on Pexels.com

Inrichting keuken

Een essentieel onderdeel van je restaurant is uiteraard de keuken. Bedenk van te voren goed wat je nodig hebt om een goede werkomgeving te creëren voor degene die gaat koken. Wat voor gasfornuis is nodig? En hoeveel koelkasten moet ik hebben? Een effectief ingerichte keuken kan het succes zijn van je onderneming. Hou rekening met grote drukte waarbij alles tegelijkertijd klaar moet. En vergeet niet, de hygiëne eisen voor de keuken zijn hoog!

Betalingsverkeer organiseren

Digitaal betalen is de laatste jaren enorm toegenomen. Zorg ervoor dat je voorbereid bent, biedt op zijn minst PIN aan als betalingsmogelijkheid of kies voor QR-codes op de tafel om je bedrijfsprocessen te versnellen en versimpelen. Informeer bij je bank of zij je daarin kunnen adviseren.

Inrichting restaurant

Het restaurant (en eventueel terras) is waar je je gasten gaat verwelkomen. Je gasten moeten zich op hun gemak voelen en zich uitgenodigd voelen voor een volgende keer. De locatie van de bar, het toilet, de opstelling van de tafels en stoelen zijn daarnaast meetpunten die kunnen bepalen hoe mensen je restaurant ervaren. Laat je hierin adviseren en vergeet deze zaken niet mee te nemen in je begroting.

Personeel

De kans dat je een restaurant kunt runnen zonder personeel is vrijwel nihil. Neem dan ook goed de tijd om te kijken naar de voorwaarden voor je eigen restaurant. Hoeveel personeel heb je nodig? En wat voor eisen worden daaraan gesteld.

Check ook de Koninklijke Horeca Nederland bond eens voor meer informatie over het starten van je onderneming.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.