Parenting / BODY & SOUL /
Gevolgen van bloedarmoede tijdens de zwangerschap
Bloedarmoede tijdens de zwangerschap komt meestal door ijzertekort. Als je bloedarmoede door ijzertekort hebt vervoert je bloed minder zuurstof dan dat het normaal doet. Je kunt je hierdoor moe, uitgeput of zwak voelen. Bloedarmoede tijdens de zwangerschap komt regelmatig voor, maar wat zijn precies de gevolgen hiervan?
Rode bloedcellen en Hemoglobine.
Hemoglobine noemen we ook wel Hb. Hemoglobine bestaat vooral uit ijzer. Ook zijn de vitamines B11 ( ook wel foliumzuur genoemd) en vitamines B12 nodig. Als je niet zwanger bent heb je een Hb gehalte die tussen de 7,5 en 10 Millimol per liter ligt. Als je zwanger bent ligt dit vaak lager door je zwangerschap, maar als je waardes hebt onder de 6.8 Millimol per liter dan spreek je van bloedarmoede.
Rode bloedcellen in je bloed bevatten Hemoglobine (Hb).
Hemoglobine is de stof die er voor zorgt dat je rode bloedcellen ook roodgekleurd is. Hemoglobine zorgt ervoor dat zuurstof en kooldioxide in de rode bloedcellen opgenomen kunnen worden. De rode bloedcellen stromen door je hele lichaam en geven zuurstof aan alle lichaamscellen af. Zo krijgen je organen en weefsels genoeg zuurstof en energie binnen. Het bloed neemt zuurstof op en geeft de kooldioxide af in de longen waar het uitgeademd kan worden. Zo zorgt hemoglobine dus voor brandstof/zuurstof voor de cellen en haalt het afvalstoffen/kooldioxide uit de cellen.
De placenta, bloedarmoede en ijzertekort.
Bloedarmoede door ijzertekort tijdens de zwangerschap is vooral te danken aan de placenta. Eigenlijk is dit het veilige hutje van de baby waar hij groeit en woont. Via de navelstreng krijgt je baby zuurstof en voedingsstoffen binnen, ook de afvalstoffen worden via de navelstreng weer afgevoerd. De bloedsomloop van mama en baby zijn gescheiden van elkaar. Je hoeft namelijk niet dezelfde bloedgroep te hebben en mocht je dan wel dezelfde bloedsomloop hebben zou dit ernstige gevolgen kunnen hebben.
Maar de baby heeft natuurlijk ook ijzer nodig voor de aanmaak van het bloed. Je raadt het al, dit wordt ui jouw lichaam gehaald en daardoor kun je al snel een tekort aan ijzer hebben. Het is belangrijk dat dit gecompenseerd zal worden. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen door wat meer vezelrijk voedsel te eten.
Ook zou je Floradix of Roosvicee Ferro kunnen drinken om je Hb op pijl te houden of je Hb te verhogen.
Op controle bij de verloskundige.
Gelukkig houdt je verloskundige je Hb gehalte in de gaten, dit omdat ijzertekort tijdens de zwangerschap helaas regelmatig voorkomt. Standaard wordt je hier 2x op gecontroleerd, mocht je een verhoogd risico hebben dan zeker 3x. Dit gebeurd meestal de 1e keer dat je op bezoek komt en zo rond de 30 weken. Mocht je een verhoogd risico hebben dan zal er tussen de 20 en 25 weken vaak nog getest worden.
Mocht je bloedarmoede tijdens de zwangerschap hebben dan zal je verloskundige je bloed laten prikken om te onderzoeken of het alleen aan het ijzer ligt of ook aan de vitamine waarden. En dan zal je geadviseerd worden wat in jouw geval het beste is wat je kan doen.
Wanneer je daadwerkelijk bloedarmoede hebt, zal je verloskundige onderzoeken wat hiervan de oorzaak is en je adviseren wat je in jouw geval het beste kan doen. Zo worden er vaak ijzersupplementen voorgeschreven als het echt aan de lage kant is. Anders wil het nog wel eens opgelost worden met bijvoorbeeld Floradix.
Probeer bloedarmoede tijdens de zwangerschap te voorkomen.
Door ijzerrijk voedsel te eten kun je bloedarmoede door ijzertekort voorkomen. Door gezond en gevarieerd te eten bouw je een mooie buffer op. Vooral als je hier voor de zwangerschap mee begint.
Een aantal voorbeelden van eten waar veel ijzer in zit zijn:
- Graanproducten: Vooral de graanproducten die volkoren zijn bevatten veel ijzer. Denk aan volkorenbrood of volkorenpasta.
- Groenten: Peulvruchten zijn ijzerrijke groenten. Je kunt hierbij denken aan: Sperzieboontjes, bruine bonen, doperwten. Ook bieten, andijvie, broccoli en groene bladgroenten zijn ijzerrijk.
- Gedroogde vruchten: Rozijnen, abrikozen en vijgen zijn hier voorbeelden van.
- Noten en zaden zijn ook erg vezelrijk.
- Vlees en vis is ook erg vezelrijk. Je lichaam neemt sneller ijzer op uit dierlijke bronnen, maar pas op met lever.
Je lichaam neemt ijzer ook sneller op als je dit gelijk met vitamine C-rijke producten nuttigt. Zoals bijvoorbeeld fruit. Koffie, thee en melkproducten remmen dit juist af. Het is dan ook verstandig om dit niet te drinken tijdens maaltijden maar juist tussendoor.
Gevolgen van bloedarmoede in de zwangerschap.
Als je tijdelijk een lichte vorm van bloedarmoede hebt zal dit vaak niet gevaarlijk zijn voor jou of je baby. Je baby krijgt over het algemeen gesproken echt wel het ijzer binnen wat het nodig heeft. Al kan de ijzeropslag wat laag zijn, hierdoor kan er een verhoogt risico bestaan dat je baby in de kindertijd eerder bloedarmoede door ijzertekort kan krijgen.
Mocht de bloedarmoede echter niet worden behandeld dan kan dit wel grote risico’s hebben. Zo bestaat er een kans op een vroeggeboorte en een te laag geboortegewicht. Bloedarmoede heeft ook een grote invloed op je eigen gezondheid. Je bent namelijk een stuk kwetsbaarder voor infecties.
Maar zoals ik je al zei: De verloskundige zal je goed in de gaten houden en zo kun je ijzertekort door bloedarmoede snel behandelen voor het voor problemen gaat zorgen.
Heb jij bloedarmoede tijdens de zwangerschap gehad? Kreeg jij hier ook ijzerpillen voor?
Liefs Madelon
Nicole Orriëns says:
IK kreeg zo’n raar ijzerhoudend drankje voor geschreven. Maar ik had het maar een klein beetje en hoefde geen pillen.
Madelon Eugelink says:
Dat kan inderdaad ook nog ja! Fijn dat je het maar een beetje had!
Manon says:
Er zijn volgens mij best wel veel dingen waar je tekening moet houden bij een zwangerschap. Wel handig om te weten dit, al ga ik komende tijd nog niet zwanger worden haha
Madelon Eugelink says:
Ja dat heb je helemaal goed haha! Je kan er een hele lijst van maken!
priscilla says:
Ik had tijdens mijn zwangerschap ijzer te kort en doordat ze hier te laat achter kwamen, ben ik enorm veel bloed verloren tijdens de bevalling. Daardoor moest ik 3 dagen blijven en kreeg ik 2 bloedtransfusies. Het is dus inderdaad heel belangrijk het te behandelen!
Madelon Eugelink says:
Wat vervelend zeg Priscilla! Dat is natuurlijk niet waar je op hoopt. Wat zul je geschrokken zijn zeg.
roelina says:
Ik kreeg heel even op het eind ijzertabletten. Maar gelukkig was mijn hb al gauw weer goed op peil.