Superhandige checklist voor je nieuwe kidsproof auto!
Van plan om een nieuwe auto te kopen? Leuk! Maar ook spannend: want waar moet je precies op letten? Het is belangrijk dat de auto past bij jou als bestuurder, maar ook bij de baby, peuter of kleuter die met je meerijdt. En wat dacht je van die kinderwagen, luiertas, knuffels en ander speelgoed dat meegesleept moet worden? Bij Independer hebben ze een checklist voor jonge ouders met punten waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe auto. Superhandig en met een man die bij RDW werkt, voel ik me ook ergens wel verplicht om deze checklist voor een kidsproof auto met jullie te delen.
Superhandige checklist voor je nieuwe kidsproof auto!
-
Let op de kleintjes!
Als je een auto hebt, krijg je te maken met verschillende kosten. Bijvoorbeeld voor de wegenbelasting, aanschafbelasting, onderhoud, brandstof, een parkeerplaats en je autoverzekering. Zet al deze kosten eerst even op een rij, voordat je een definitieve keuze maakt. Zo kun je ook zien of je de auto die je op het oog hebt, echt kunt en wilt betalen.
-
Jonge kids? Ga voor een hoge instaphoogte
Rijd je regelmatig met je baby, peuter of kleuter in de auto? Dan is het prettig om een auto te kiezen met een hoge instap. Hierdoor hoef je minder diep te bukken bij het plaatsen van een kinderzitje of het vastklikken van de gordels. Zo’n hoge instap is ook fijn als je rugklachten hebt, erg lang bent of al wat ouder bent.
-
Kidsproof auto kopen? Safety first!
Bij een nieuwe auto zijn de belangrijkste veiligheidsvoorzieningen aanwezig. Vraag na wat de standaarduitrusting is van de uitvoering van jouw keuze. Let tijdens de proefrit voor een kidsproof auto vooral op:
- airbags
- een fijne, ergonomische zitpositie
- aanwezige veiligheidssystemen (zoals Elektronische Stabiliteitscontrole)
- het zicht rondom
- kreukelzones
- stuurbekrachtiging
- anti-whiplash hoofdsteunen
-
Het LPG,diesel of benzine-dilemma
Als je net als ons graag een zuinige en schone auto rijdt, is het goed om na te denken over het type brandstof waarop je auto moet rijden. Een elektrische auto is natuurlijk schoner dan een dieselauto. En als je niet heel veel kilometer per jaar rijdt, kan een elektrische auto een goede keuze zijn voor jou. Maar rijd je veel kilometers per jaar? Dan is een elektrische auto wat minder praktisch omdat je je accu om de zoveel tijd moet opladen.
Als je voor een auto gaat die niet elektrisch rijdt, heb je verschillende opties. De meest bekende brandstofsoorten zijn diesel, benzine en LPG. Hoe kies je daaruit? Je kunt letten op:
- De prijs. Zo is benzine is een stuk duurder dan diesel of LPG.
- De motor. Een LPG-installatie is prijzig, maar is wel goedkoper dan diesel of benzine.
- Hang je regelmatig een caravan achter de auto? Dan is een dieselmotor interessant, die heeft meer trekkracht dan bijvoorbeeld een benzinemotor.
- Voor benzineauto betaal je minder wegenbelasting dan voor een dieselauto, vanwege de belasting op het milieu.
- LPG is minder schadelijk voor het milieu dan benzine of diesel.
Liever de voordelen van een elektrische auto, maar ver genoeg kunnen rijden op benzine, diesel of LPG? Dan kan de hybride auto een oplossing zijn. Die heeft een elektromotor én een verbrandingsmotor.
Let op: de overheid heeft besloten deze auto’s steeds meer als ‘normale’ auto’s te beschouwen, waardoor de belastingvoordelen minder worden. Omdat dit soort auto’s een veel kleiner deel van hun kilometers elektrisch rijden dan gedacht.
Wij hadden bijvoorbeeld jaren een diesel omdat de man iedere dag een uur heen en uur terug moest rijden van en naar het werk. Maar toen hij zijn baan verloor en ineens dichter bij huis kwam te wonen, hebben we hem dus weg moeten doen. Met pijn in ons hart hoor, want kijk nou wat een pareltje het was! Een sedan is misschien niet heel erg kidsproof, maar we waren er wel super wijs haha!
-
Hoeveel zitplekken en (bagage)ruimte hebben jullie nodig?
Als je een groot gezin hebt, is het fijn om iets meer ruimte in de auto te hebben. Let hierbij niet alleen op het aantal zitplaatsen, maar ook op de grootte van de bagageruimte. Want waarschijnlijk sleep je regelmatig bagage (denk aan de kinderwagen of buggy) en andere spullen mee. Voor jou kan een stationwagen, vierdeurs sedan of zelfs een MPV dan een goede keuze zijn als kidsproof auto. Als je meestal alleen of met z’n tweeën in de auto zit, heb je waarschijnlijk voldoende aan een tweedeurscoupé.
-
Milieu, energielabel en minder belasting betalen
Als je het milieu zo min mogelijk wil belasten met jouw auto, dan kun je kiezen voor een zuinige en schone auto. Een schone auto betekent dat deze minder schadelijke stoffen uitstoot, zoals CO2. Een zuinige auto verbruikt weinig brandstof. En: hoe zuiniger en schoner een auto is, hoe minder belasting je betaalt.
Op het energielabel staat hoe schoon en zuinig een auto is. Dit zegt meer over:
- hoeveel brandstof de auto verbruikt;
- wat de aandrijving is (brandstofsoort, hybride of elektrisch);
- de klasse van zuinigheid (loopt van A, zeer zuinig met brandstof tot G, zeer onzuinig);
- de CO2-uitstoot in gram per kilometer.
Uitgebreid proefrijden
Heb je je wensenlijstje gemaakt? Dan is het tijd om hiermee langs verschillende dealers te gaan en uitgebreid te gaan proefrijden. Een nieuwe auto is één van de grootste aankopen in je leven, dus neem hier alle tijd voor.
Nog een bonus onderhandel-tip!
Deze tip kreeg ik van mijn man, misschien heb jij er ook iets aan. Als je jouw favo auto hebt gevonden, is het tijd om te onderhandelen over de prijs. Het is slim om voor onderhandelingen als richtlijn 4 tot 8 procent van de cataloguswaarde te nemen. Lukt het niet om iets van de vraagprijs af te krijgen? Probeer er dan gratis extra accessoires of opties bij te krijgen. Ruil je je auto in voor een kidsproof auto? Laat hem dan van tevoren taxeren, zodat je sterker in de onderhandeling staat.
Voordeeltip: shop autostoeltjes voordelig bij ikwordmama.nl
Waar let jij op als je een nieuwe kidsproof auto koopt?
Hennie says:
iIk mag dan wel geen kleine kinders meer hebben, maar een hoge instap vindt opoe hier nog steeds lekker, hoor! Fijne dag, Cassandra!