Concept Kids Dieren : hét coöperatieve bordspel

Een paar weken geleden ontvingen wij het bordspel Concept Kids Dieren. Een nieuw coöperatief bordspel waarmee je samen zoveel mogelijk dieren moet raden door gebruik te maken van de iconen op het bord. In dit artikel vertel ik je precies hoe je het spel speelt, hoe tof het eruit ziet, wat we er precies van vinden

CONCEPT KIDS DIEREN:

Concept Kids Dieren is een coöperatief spel voor kinderen vanaf 4 jaar tot 99 jaar. Dit educatieve spel is te spelen vanaf 2 tot 12 spelers en heeft een speellengte van ongeveer 20 minuten. Concept Kids Dieren is gemaakt door Repos Productions en genomineerd voor het speelgoed van het jaar 2018 in de categorie 6-7 jaar.

Coöperatief spelen betekend dat je samenspeelt in plaats van tegen elkaar.

review Concept Kids Dieren : hét coöperatieve borspel van 2018 momambition.nl

Inhoud:

In de doos van Concept Kids Dieren zitten de volgende items

 • 1 spelbord,
 • 110 kaarten,
 • 16 ringen,
 • 1 kaarthouder,
 • 1 sheet met verkorte regels en spelregels. (zowel NL als Frans)

Aanbevolen leeftijd: 4 – 99 jaar

review Concept Kids Dieren : hét coöperatieve borspel van 2018 momambition.nl

Het spel voorbereiden:

Leg het speelbord van Concept Kids Dieren in het midden van de tafel. Bij de eerste paar spellen kun je het beste eerst alleen de kaarten gebruiken met de blauwe rand. Dit zijn de kaarten die het makkelijkst zijn. De rode kaarten kun je dan dus nog even in de doos houden.

Je kunt nu alle kaarten schudden en hier vervolgens 12 kaarten vanaf pakken. Je vormt hiermee gedekte stapel, wat wil zeggen dat de vraagteken omhoog ligt. Deze stapel met 12 kaarten leg je naast het Concept Kids speelbord, de rest mag terug in de doos.

Als laatste leg je de kaarthouder op tafel en de oranje ringen naast het bord.

review Concept Kids Dieren : hét coöperatieve borspel van 2018 momambition.nl

Doel van het spel en score mogelijkheden

Concept Kids Dieren heeft als doel om 12 dieren te raden door de oranje ringen op de iconen te plaatsen. Wanneer je stapel van 12 dieren op is, ga je de totaal score bepalen en die ga je uiteraard proberen te overtreffen.

Score mogelijkheden:

Hoe je de score berekent? Raad je een dier goed dan leg je de kaart open naast de stapel. Voor elke kaart die goed is geraden, krijg je 1 punt aan het einde van het spel.

Dier niet goed geraden? Dan moeten de kinderen het dier aan laten zien. De kaart wordt vervolgens weer in de doos gelegd en telt niet mee in de totaalscore op het einde.

Is de stapel van 12 kaarten op? Dan is het spel voorbij. Nu kun je dus alle kaarten bij elkaar optellen om zo de totaalscore te bepalen. Elke kaart is dus 1 punt waard.

 • <5 = kitten
 • 6 = Kleine Lynx
 • 7 = Slim Luipaard
 • 8-9 = Nobele panter
 • 10-11 = Machtige tijger
 • 12 = legendarische leeuw

review Concept Kids Dieren : hét coöperatieve borspel van 2018 momambition.nl

Raad een dier!

Tijdens het spel zijn het alle kinderen die jou (de ouder) een dier laten raden door deze te beschrijven via de iconen op het speelbord. Dit doe je door een kaart van de stapel te pakken en hem zo in de kaarthouder te plaatsen dat jij de vraagteken ziet en de kinderen het dier.

Vervolgens legt iedereen om de beurt een ring op een icoon op het speelbord om jou te helpen het dier te raden. Wanneer je met meerdere kinderen speelt, mogen zij elkaar helpen om iconen te kiezen die het dier het beste beschrijven.

Je mag overigens raden zoals als je wilt, maar de kinderen mogen alleen met Ja of met Nee antwoorden.

Lees ook onze Captains of the Golden Age Review

review Concept Kids Dieren : hét coöperatieve borspel van 2018 momambition.nl

Moeilijkheidsgraad aanpassen:

Wil je het spel graag wat uitdagender maken? Er zijn nog 3 varianten om de moeilijkheidsgraad van Concept Kids Dieren aan te passen. Het leuke is dat je deze varianten ook met elkaar kunt combineren, maar wel altijd rekening moet houden met de basis regels, maar met uitzondering van bepaalde punten.

Wisselen van rol:

Lijkt me niet heel moeilijk. Maar in plaats van dat jij gaat raden, gaat nu je kind raden. Speel je met meerdere kinderen, kies dan één kind. Plaats de kaarthouder voor het gekozen kind met het dier naar jullie gericht en de vraagteken naar hem.

Hij moet nu raden welk dier jullie beschrijven met de iconen op het speelbord.

review Concept Kids Dieren : hét coöperatieve borspel van 2018 momambition.nl

Twee kaartsoorten:

Zoals hierboven besproken heb je twee pakjes kaarten wanneer je Concept Kids Dieren open maakt. Je hebt een pak kaarten met een rode rand en een pak kaarten met een blauwe rand. De kaarten met de blauwe rand zijn dieren die je herkent uit liedjes, van school of uit boeken. De makkelijkere kaarten dus.

De rode kaarten zijn uitdagender en bevatten dieren die wat minder bekend zijn. Hierbij hebben de kinderen dus een grotere kennis van het dierenrijk nodig.

Wil je het niveau verder verhogen, meng dan zowel de blauwe als de rode kaarten met elkaar. Of: gebruik alleen de rode kaarten uit het Concept Kids Dieren spel.

review Concept Kids Dieren : hét coöperatieve borspel van 2018 momambition.nlVoor 6 jaar en ouder:

Stel je bent met een groep kinderen. Zijn ze boven de 6 jaar dan laat je niet de groep raden, maar kies je elke ronde steeds 1 speler uit. Deze speler probeert om alle spelers een dier te laten raden.

Neem bij de voorbereiding van het spel, 24 kaarten in plaats van 12. Neem bij elke beurt 2 kaarten van het spel waarvan 1 kaart wordt gekozen en de ander in de doos wordt gelegd.

De speler laat alle andere spelers het gekozen dier raden via de iconen. Zodra de speler het dier weet te raden, of als de groep past, eindigt de beurt. Dan is het de beurt aan de volgende speler om de andere spelers een dier te laten raden.

Lees ook: 3 toffe spellen met Nijntje voor het najaar

review Concept Kids Dieren : hét coöperatieve borspel van 2018 momambition.nl

Onze conclusie over het Concept Kids Dieren spel:

Door Concept Kids dieren te spelen, heb ik meteen mijn eerste ervaring met een coöperatief spel te pakken. Heerlijk vind ik het. Waarom? Ik ben nogal competitief ingesteld dus wanneer ik een spel speel wil ik gewoon winnen. Leia heeft dit een beetje overgenomen en als ze dus niet kan winnen, zet ze het op een janken hhaha! In het spel van Concept speel je samen, waardoor je dat gehuil achterwege kunt laten.

Ik ben dol op de grafische vormgeving van het Concept spel. De dieren op de kaartjes zien er ontzettend gaaf uit en ook de iconen zijn erg grappig, maar vooral duidelijk. Je leert tijdens dit spel heel goed hoe je dieren moet omschrijven door de ringen op de iconen te plaatsen. Ik kan het spel echt aanraden, met name bij jonge kinderen zoals Leia.

Het educatieve spreekt me enorm aan. Het geeft uitdaging. De iconen beschrijven bijvoorbeeld of een dier een vleeseter is, of juist een groente-eter. Zijn de dieren snel, sloom, pluizig, met schubben.. Hebben ze klauwen, tanden of een printje zoals een luipaard of een zebra. Zijn het dag of nachtdieren, leven ze in water of op een boerderij etc etc etc. Enorm uitgebreid!

review Concept Kids Dieren : hét coöperatieve borspel van 2018 momambition.nl

Concept Kids dieren is o.a. verkrijgbaar bij de bekende speelgoedwinkels en Bol.com voor een adviesprijs van 24,99, wat mij betreft een goede cadeautip voor Sinterklaas of Kerst!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.