Captains of the Golden Age, hét strategische bord spel voor de feestdagen!

Wij zijn hier thuis echt van de strategische bord spellen, maar de meeste van deze spellen moet je toch wel met drie of meer spelers spelen om het leuk te houden. Captains of the Golden age is een fantastisch spel om tijdens de feestdagen te spelen, én kan ook gewoon met z’n tweetjes!

Kickstarter project

Niek en Aron, de makers van Captains of the Golden Age, zijn twee oude schoolvrienden. Als studenten waren ze net als ons hier thuis, dol op spellen als Risk en Kolonisten van Catan. Het enige nadeel van deze spellen is dat je afhankelijk bent van het kanselement. Het is namelijk makkelijk om een spel spannend te maken door iemand met een dobbelsteen te laten gooien of een kaart te laten trekken – aldus Niek. De heren besloten daarom om zelf een spel te ontwikkelen waarbij het spel niet gebaseerd is op kans, maar op tactiek. En zo werd Captains of the Golden age geboren.

Captains of the Golden age review

De gouden eeuw

De Gouden Eeuw was een roerige tijd. Een periode waarin ontzettend veel nieuwe werelden werden ontdekt. Maar ook nieuwe specerijen, producten en materialen. Dit waren de gouden tijden voor de handen en er was ontzettend veel geld te verdienen. Vooral met peper, dat was meer waard dan goud. Kun je je niet voorstellen toch? Wat wel een nadeel was: deze nieuwe werelden waren ver weg en met schepen duurde het soms wel enkele weken voor je in de juiste haven belandde om materialen te verzamelen.

Captains of the Golden age review

Captains of the Golden Age

Jouw taak in Captains of the Golden Age is om aandelen te verzamelen in de VOC – dé handelsvereninging van Nederland, dit was destijds de machtigste handelsvereniging ter wereld. Aandelen koop je met peper en jouw doel is om zoveel mogelijk peper te verzamelen en deze naar de belangrijkste haven op het ronde spelbord te brengen.

Op het spelbord vind je een aantal eilanden, op ieder eiland krijg je weer een andere grondstof. Gewoon, omdat het kan, omdat je aanmeert. Behalve de peper. Peper moet je ruilen tegen een andere grondstof. Dus: eerst doek, rum, koper of hout halen en daarna doorzeilen naar De Oriënt. Daar kun je de grondstoffen omruilen voor het felbegeerde peper, hier kun je ook aandelen mee halen op de Republiek. Maar er is een maar: je kunt de basisgrondstoffen namelijk ook gebruiken om je schip te upgraden. Door je schip te upgraden kun je sneller en eerder je doel behalen. Wat ga jij doen?

Captains of the Golden age review strategisch bordspel

Bouw een sterk schip

In Captains of the Golden Age heeft je schip een paar eigenschappen. zo kan je schip varen, goederen vervoeren, bemanningsleden tellen, maar ook kanonnen afschieten. Dit vind je allemaal terug op je speelbord in de vorm van fiches. Hoe meer fiches, hoe sterker jouw schip is en hoe meer je kunt.

Voorbeeld: heb je veel zeilen? dan kun je per spelersbeurt meer stappen verzetten. Wanneer je in de havens van de Orient of de Republiek arriveert, kun je upgrades voor je schip kopen. Deze upgrades kosten per keer steeds een beetje meer en dat betekend dat je goed moet sparen. Daarnaast moet je ook meteen goed nadenken met wat je wilt gaan doen tijdens het spelen van Captains of the Golden age. Oftewel: wat wordt jouw strategie in dit spel?

Captains of the Golden age review

Captains of the Golden age speel je in Fases

Je speelt Captains of the Golden Age in vier fases. Dus wanneer een speler aan de beurt is moet hij vier fases doorlopen. Je kunt de eigenschappen van je schip tijdelijk boosten met speelkaarten. Je mag maximaal 7 van deze kaarten in handen hebben. Dit zijn de fases (stappen) van Captains of the Golden age in het kort:

Zeilen.

In deze eerste fase mag je het aantal stappen zetten als dat je aan zeilen hebt op je speelbord. Staat er iemand in het vakje waar jij wilt eindigen? Dan kan er een leuk gevecht volgen. Daarover dadelijk meer.

Vechten.

Wanneer je met twee schepen in hetzelfde vakje staat, mag je aanvallen. Aanvallen doe je met kanonnen of met bemanning. Met bemanning steel je de grondstoffen van de ander en met kanonnen kun je de scheepsupgrades tijdelijk op non-actief zetten. De persoon met de meeste fiches van de aanvalssoort (bemanning of kanonnen) wint. Let op! Na een aanval moet je kapitein rusten tot je weer in de Republiek bent. Tot je in de Republiek bent leg je je kapiteinskaart naar beneden op je spelbord. Aangevallen met een kanon? Dan moet je de upgrades even omdraaien tot je in de Republiek bent geweest.

Captains of the Golden age review strategisch bordspel

Haven.

Wanneer in in één van de havens aankomt, mag je grondstoffen pakken die bij deze haven horen. Iedere grondstof heeft een eigen kleur. Je mag zoveel grondstoffen pakken als je aan handjes ziet in het meeste rechtse ruim. Dat kunnen er dus 1,2 of 3 zijn. Wanneer je voorraadkaarten in je bezit hebt mag je die spelen en daar grondstoffen op leggen. Bestaande voorraad mag je zelfs overboord gooien om plaats te maken voor nieuwe. Let wel op: hier kan een piratenkaart tevoorschijn komen (later meer daarover). De Orient en De Republiek zijn speciale havens, hier ruil je grondstoffen om voor peper en kan je kapitein lekker uitrusten. Op het Pirateneiland, kun je een piraat inhuren en grondstoffen naar eigen wens omruilen.

Captains of the Golden age review strategisch bordspel

Kaarten pakken.

Eindig je op een zeevak dan mag je een nieuwe kaart pakken – tot je er 7 in handen hebt. Maar ook als je de kapitein hebt laten rusten krijg je een kaart. Net als wanneer je een extra kaart mag pakken omdat het een bonusactie is van een aandeel.

Piraterij in Captains of the Golden age

Een andere speciale actie in Captains of the Golden age is de piraat, die je op het pirateneiland kunt inhuren. De piraat bestaat uit een draaischijf. Daarom kan de speler die een piraat inhuurt een eiland draaien. Daarna legt de speler die kaart ondersteboven neer op tafel. Komt er nu een speler op dat eiland om grondstoffen te pakken, dan mag de piraat deze grondstoffen inpikken. Het hoeft niet, het mag. Daarna mag de piraat weer een nieuw eiland kiezen, net zolang tot een andere speler in het bezig komt van de piraat.

Conclusie over Captains of the Golden Age

Ik ben een groot fan van strategische bordspellen. Captains of the Golden age is een spel wat wel ff duurt. Volgens de makers ben je ongeveer 1 tot 3 uur kwijt, maar ik heb zelf ervaren dat wij de eerste speelsessie een stuk langer hebben gezeten en er zelfs nachtwerk van hebben gemaakt. Overigens niet erg, want ik hou d’r wel van. En ik had de eerste keer gewonnen van de man, dus dat telt ook mee haha!

Wil je het spel sneller laten verlopen, want ja, dat kan! Dan kun je ervoor kiezen om met betere schepen het spel te beginnen. Ik vind het echt heel erg tof dat je heel strategisch moet nadenken tijdens het spelen van Captains of the Golden Age. Ik vond het vooral erg knap van mezelf dat ik op den duur de strategie van mijn man doorkreeg en hem daar dus op heb gepakt waardoor ik het spel uiteindelijk heb gewonnen haha!

Captains of the Golden age review strategisch bordspel

Extra Info

Captains of the golden age, Golden Age Games
Genre: strategie, Tijdsduur: 90-180 minuten.
Voor 2-4 spelers. Leeftijd: vanaf 8 jaar. Prijs: 49,95 euro.

Kerstspecial: tot eind 2017 krijgt iedereen die het spel bestelt GRATIS de uitbreiding ‘Captains & Characters’ erbij en een leuke korting. Normaliter koop je Captains of the Golden Age namelijk voor 49,95 euro, maar tot eind 2017 voor 39,95. Kijk hier op BOL.com

Captains of the Golden age review strategisch bordspel

8 Days of Christmas Giveaway

Win Captains of the Golden inclusief uitbreidingsset Captains & Characters

  • Like de facebookpagina van Momambition en tag daarin 2 spelfanaten waarmee je dit spel absoluut wilt spelen. 
  • Deel de actie openbaar (anders kan ik het niet zien)
  • Volg ons op instagram en je maakt een extra kans.

Extra kans maken?

Deze winactie loopt tot en met 17 december 2017. Om 20.00 uur sluit de actie. De winnaars van de 8 days of christmas giveaway worden in een apart artikel op elke blog bekend gemaakt op : 18 december 2017. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

En nu door naar Josan, zij heeft het Coinhole party game voor jullie klaar staan, waarmee je met geld kunt smijten!

in samenwerking met de makers van Captains of the Golden Age.

5 thoughts on “Captains of the Golden Age, hét strategische bord spel voor de feestdagen!

  • Wij houden hier wel van! Zou het eerst met vrienden eens uitproberen, gezellig! Ben er erg nieuwsgierig naar, als we het snappen dan kunnen de kinderen de volgende keer meedoen.

  • Dit lijkt me een leuk uitdagend spel. Ik vind het leuk dat dit spel voor wat oudere spelers is. Ik heb geen FB, maar ik zal mijn moeder vertellen over dit spel op je blog ;). Zij houdt ook erg van bordspellen :D.
    Ik volg je wel op Bloglovin’ (meermyr) en daar heb ik dit artikel ook geloved en gesaved.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.