Cupcakes met frosting zonder pakjes

Cupcakes zijn voor veel gelegenheden te gebruiken. Voor verjaardagen, bruiloften en andere feestjes. Ik had ze op m’n bruiloft in plaats van een taart. En superlekker!

Cupcakes

Benodigdheden:

125 gr roomboter (kamertemperatuur), 125 gr kristalsuiker, 125 gr zelfrijzend bakmeel,  2 el melk (kamertemperatuur), 2 eieren (kamertemperatuur).

Werkwijze:

– Oven voorverwarmen op 170 graden Celsius, en rooster in het midden van de oven.

– Cupcake vorm (liefst siliconen) klaar zetten met papieren bakvormpjes erin.

– Meet alle ingrediënten van te voren af en doe het in schaaltjes.

– Boter in blokjes snijden en doe het in een kom.

– Voeg de suiker beetje voor beetje toe aan de boter terwijl je mixt ( mixer met deeghaken ) op middelmatige snelheid.

– Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe, en mix het goed door.

– Doe nu het zelfrijzend bakmeel erbij. Maar niet alles tegelijk erin!

– Als laatste de melk, en mix alles tot een luchtig beslag.

– Gebruik een eetlepel om de mix in de bakvormpjes te doen. En vul ze voor 2/3 vol.

– Zet de cupcakes in de oven, en zet de tijd op 20-25 minuten. Bij iedere oven is de baktijd verschillend!

– Na de baktijd kijk je of de cupcakes gaar zijn. Dat kun je checken met een prikkertje.  Als er beslag blijft plakken aan de prikker, mieten de cupcakes langer in de oven. De baktijd met 5 minuten verlengen, en goed in de gaten houden.

– Voordat je de cupcakes gaat versieren, eerst goed af laten koelen.

Frosting:

Benodigdheden:

– 45 gr bloem, 240 ml melk, 200 gr roomboter, 200 gr poedersuiker ( minder mag ook), 5 ml vanille aroma.

Werkwijze: 

– Zet alles klaar van te voren.

– Doe de melk en de bloem in een steelpannetje, eerst goed doorroeren voordat je het gas aanzet op laag vuur.

– Continue roeren, zodat je geen klontjes krijgt of dat het gaat aanbranden. Na 5 minuten overgieten in een kom, zodat het kan afkoelen.

– In een andere kom, de boter mixen (weer een mixer met deeghaken gebruiken).

– Beetje voor beetje de poedersuiker erbij.

– Voeg dan de vanille aroma erbij.

– Als de melk/bloem mix is afgekoeld, kan het bij de botermix gedaan worden.

– Dan nog 5 min goed kloppen.

– Voordat je de frosting gebruikt,  eerst 15 minuten in de koelkast zetten en afdekken met plastic folie.

TIPS:

– Gebruik een spuitzak met verschillende opzetstukken.

– Je kunt je cupcakes verder versieren met strooisels of smeltchocolade.

– Als je de cupcakes wilt bewaren voor een verjaardag de dag erop. Doe ze dan in een afgesloten plastic doos, bijv tupperware. Je kunt ze dan 1 tot 3 dagen bewaren.

– Bij de cupcakemix kun je ook cacao toevoegen, zodat je een chocoladesmaak krijgt.

En tot slot…. HEEL VEEL BAKPLEZIER!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.