Hoe kun je het beste je dakgoten schoonmaken?
Eerlijk is eerlijk: de dakgoot schoonmaken is niemands favoriete klusje. Toch is het hartstikke belangrijk. Want het hele jaar door verzamelen de dakgoten ongemerkt allerlei vuil, zoals oude bladeren, takjes, mos en modder. En dat kan weer leiden tot een hoop ellende.
Waarom het schoonmaken van dakgoten belangrijk is
Periodiek je dakgoot schoonmaken voorkomt dat de goten verstopt raken. Dat is broodnodig, want verstopte goten kunnen gaan overstromen. Regenwater of sneeuw komen dan bij de fundering van je huis te vallen. En dat kan weer leiden tot vochtplekken of andere waterschade aan je kelder of kruipruimte.
Maar er kunnen ook lekkages aan je plafond ontstaan. Soms raken je dakgoten zelfs beschadigd, waardoor ze uiteindelijk vervangen moeten worden. En dat kost een hoop knaken en kopzorgen waar je helemaal niet op zit te wachten. Maak de dakgoten daarom minstens één keer per jaar schoon. Twee keer per jaar is helemaal ideaal, aan het einde van de herfst én in het voorjaar.
Met deze vier tips krijg je de dakgoten goed schoon.
Tip 1: Wacht op de winter
Neem de dakgoot onder handen wanneer de bomen kaal zijn, anders dweil je min of meer met de kraan open en vullen de goten zich alsnog met allerlei resten. Wacht daarom tot alle herfstbladeren van de bomen zijn gevallen. December is over het algemeen een mooie maand voor deze schoonmaakklus. Zitten je dakgoten tussentijds al vrij vol? Wacht dan niet te lang en maak ze ook tussendoor schoon.
Tip 2: Sluit een dakgootservice af
Als je zelf niet met een ladder het dak op wil of kan, kun je je abonneren op een dakgootservice. Voor een klein bedrag per maand, denk aan zo’n vier euro, komt er dan op afspraak jaarlijks een vakman langs om de dakgoten professioneel te reinigen.
Tip 3: Do’s & don’ts
Ga je zelf het dak op? Doe dit dan na een paar droge dagen. Zo hoef je geen natte, kleverige bladeren uit de goten te vegen en dat maakt de klus een stuk makkelijker.
Een simpel stappenplan voor doe-het-zelvers:
- Zorg dat je handschoenen draagt, zodat je handen beschermd zijn tegen vuil, eventuele schroeven en andere scherpe resten.
- Wanneer je het dak opgaat, neem dan een grote emmer mee en hang deze aan de ladder. Schep de bladeren en andere resten in de emmer, zodat je niet steeds op en neer moet om het vuil te dumpen.
- Als je dakgoten helemaal vrijgemaakt zijn, spuit deze dan schoon met een tuinslang. Kun je ook meteen zien of het water wel goed wegstroomt.
- Vergeet de regenpijp niet: controleer of deze ook goed schoon en vrij van verstoppingen is.
Tip 4: Kies voor gaas
Door speciaal gaas over je dakgoten te leggen, kun je ervoor zorgen dat bladeren er niet meer in kunnen vallen. Dit kan bijvoorbeeld met Gootdrain of Bladvanger. Niet alleen makkelijk, maar ook budgetvriendelijk en tijdbesparend. Nog meer tijd besparen? Bekijk dan mijn schoonmaaktips voor luie huisvrouwen eens ;)