Kom eens wat vaker uit je stoel!

Wist je dat mensen gemiddeld zo’n 9 uur per dag zittend doorbrengen? Dat lijkt misschien niet zo veel, als je bedenkt dat er 24 uur in een dag zitten. Tel je er echter de 8 tot 9 uur die je iedere nacht in bed ligt bij op, dan wordt het een heel ander verhaal. We brengen ons leven steeds meer zittend door, en dat is allesbehalve goed voor onze conditie. Bovendien kan het op verschillende vlakken schade voor de gezondheid opleveren.

Het is een gemiddelde

Die 9 uur die we per dag zittend doorbrengen, dat is een gemiddelde. Er zijn ook aardig wat mensen die een beroep hebben waarbij zij veel staan en in beweging zijn. Dat lijkt goed nieuws, maar dat is het eigenlijk niet. Het betekent namelijk ook dat er heel veel mensen zijn die nog veel meer dan 9 uur zitten. Dat gaat vaak om mensen die een zittend beroep hebben, bijvoorbeeld op kantoor, en op die manier al snel hun hele werkdag zittend doorbrengen. Dat is al snel minimaal 8 uur. Ik ben daar o.a. één van met mijn werkzaamheden.

Wetend dat je vervolgens ook thuis een groot deel van je tijd zal zitten, lekker hangen op de bank, kom je al snel boven dat gemiddelde van 9 uur uit. En dat betekent dat je simpelweg minder beweegt dan gezond voor je is.

Mensen zijn er niet op gebouwd om hele dagen alleen maar te zitten. We kunnen eigenlijk drie houdingen aannemen: staan, zitten en liggen. Dat liggen doen we al genoeg tijdens onze slaap. Zitten, ook geen probleem. Maar staan, al dan niet bewegend, daar moeten we steeds vaker moeite voor doen. Ons leven is nu eenmaal steeds ‘comfortabeler’ geworden, we kunnen steeds meer dingen zittend regelen.

Sta eens wat vaker op!

Te veel zitten is niet goed, en houdt automatisch ook te weinig bewegen in. En van te weinig beweging kun je last krijgen. Last van je spieren en gewrichten, die stijf en slap worden. Maar ook van je hart en bloedvaten, die nu eenmaal wat training nodig hebben om in goede conditie te blijven. De hoogste tijd dus om wat vaker uit die stoel te komen en op zoek te gaan naar extra beweging.

Dat kun je op allerlei manieren aanpakken. Sporten is een hele goede manier van conditie opbouwen. Maar het kan ook veel simpeler, door beweging veel meer een onderdeel te laten worden van je dagelijks leven. Door op de fiets naar je werk te gaan of zelfs lopend. Door in je pauze een wandelingetje te maken of eens niet met de auto je boodschappen te doen of je kinderen uit school te halen.

Nog een leuke tip die ik onlangs zelf heb ontdekt: ga lekker dansen! Just dance op de Nintendo Switch blijkt een super goede work-out te zijn. Extra leuk: samen met je kinderen dansen. Leia is dol op dit spel. En dan met name al die liedjes uit Frozen…

Door op deze manier beweging in je leven te integreren kost het nauwelijks extra moeite, terwijl de positieve effecten behoorlijk groot kunnen zijn.

2 thoughts on “Kom eens wat vaker uit je stoel!

    • Wat heerlijk dat jij nog op locatie kan werken. Heb je toch ook nog een beetje aanspraak. Mijn man geeft dit zelf in elk geval aan dat hij dat erg prettig vindt. Ik doe alles met mijn bedrijf wel vanuit huis en mis daardoor wel wat meer beweging, maar dan ga ik gewoon lekker aan de wandel :D

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.