Dit is hoe je je facturatieproces kunt optimaliseren

Misschien wel een van de belangrijkste processen in een bedrijf is het proces van de facturatie. De andere processen zijn uiteraard ook belangrijk, maar als je facturatieproces niet goed in elkaar zit, dan loop je het risico om niet voldoende en op tijd betaald te krijgen voor het werk dat je levert. Daarom delen we in dit artikel een aantal tips om je facturatieproces te verbeteren en te optimaliseren. Door deze tips toe te passen in je bedrijf, kun je je cashflow en winst verbeteren, zonder dat je meer tijd kwijt bent.

Wees consistent met het versturen van facturen

Een simpele tip om je facturatieproces te verbeteren, is om consistent te zijn met het versturen van facturen. Als je bijvoorbeeld elke maandag facturen verstuurd, dan is de kans een stuk kleiner dat je een keer vergeet om een factuur te versturen. Een factuur vergeten te versturen is het laatste wat je wilt, want dat betekent dat je niet al het geld krijgt waar je recht op hebt. Reken maar dat niet alle klanten zo eerlijk zijn om je te vertellen dat ze nog een factuur van je moeten ontvangen. Hier moet je zelf echt kort op zitten!

Maak gebruik van online boekhoudsoftware

Met online boekhoudsoftware kun je heel makkelijk facturen maken en versturen. Je hoeft dan niet meer handmatig een pdf te maken en die per e-mail te versturen. Dat kan de software grotendeels zelf doen. Ook als een klant de eerste keer niet betaalt, kan de software automatisch een herinnering sturen. Dat scheelt jou een hoop tijd, maar ook een hoop geld. Je hoeft met deze strakke opvolging namelijk minder facturen als oninbaar te markeren, wat je winst ten goede komt.

Overweeg om factoring in te zetten

De laatste tip die we je mee willen geven, is om te overwegen om gebruik te maken van factoring. Als je hier nog nooit van gehoord hebt, dan ben je wellicht benieuwd naar de betekenis van factoring. Factoring is en financieringsvorm waarbij je je facturen kan verkopen aan een factoringmaatschappij. Zij betalen je het factuurbedrag vaak al binnen 24 uur uit, wat je cashflow een ontzettende boost geeft. Ook neemt de factoringmaatschappij je debiteurenbeheer over, want jouw debiteuren zijn nu de debiteuren van de factoringmaatschappij geworden. Dat scheelt je tijd en op de lange termijn waarschijnlijk ook geld. Doordat je je debiteuren niet meer achterna hoeft te zitten, kun je je namelijk meer focussen op je core business. Hierdoor kun je meer betaalde uren factureren, maar word je ook beter in je vak en lever je betere kwaliteit. Win-win dus!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.