Groene energieleverancier?! Wat betekend groene energie eigenlijk?!

Tegenwoordig heeft bijna elke energieleverancier wel een mogelijkheid waarbij je kunt kiezen voor groene energie, maar wat betekend groene energie eigenlijk? Wat houdt het precies in? In dit artikel lees alles over de 6 verschillende soorten groene energie in ons land en wat groene energie betekend.

Wat is groene energie?

Groene energie wordt opgewekt uit duurzame en hernieuwbare bronnen. Hierbij moet je denken aan windenergie, zonne-energie, aard- en bodemwarmte en biomassa. Groene energie is belangrijk, want elke innovatie op het gebied van groene energie zorgt voor een vermindering van de CO2 uitstoot.

Zonne-energie

Op dit moment is de zon prominent aanwezig in Nederland en dat is niet alleen goed voor de aanmaak van Vitamine D in onze huid, maar ook zeker voor het opwekken van zonne-energie. Dit kun je doen door middel van de bekende zonnepanelen of een zonneboiler. De zonnepanelen zorgen voor het stroom, terwijl een zonneboiler zorgt voor warm water.

Een groene energieleverancier haalt zijn zonne-energie vooral uit zonneparken die verspreid door Nederland staan, maar ze bieden vaak ook zelf zonnepanelen aan die op je eigen dak gemonteerd worden. De gemeente wil hier nog wel eens een subsidie voor geven waardoor de aanschaf voor de consument zoals jij en ik, een stuk goedkoper wordt.

zonnepanelen groene energie momambition cassandra pater bosman

Windenergie

Iedereen komt ze wel tegen, de grote windturbines die verspreid door ons hele land staan. in totaal staan er ongeveer 2100, zowel op land als op zee.

Het grote voordeel van de windturbines is dat ze stroom opwekken zonder grondstoffen uit te putten, lucht te vervuilen of het klimaat te belasten.
De CO2 uitstoot die vrij komt bij het bouwen, afbreken en onderhouden van de turbine heeft de turbine binnen een half jaar alweer bespaard. Dit komt er op neer dat gedurende de 20 jaar dat de turbine staat, hij tot 80 keer zoveel energie produceert dan nodig is om er één te bouwen en onderhouden.

Aard- en bodemwarmte

Aardwarmte of bodemwarmte lijken synoniemen, echter zit er een groot verschil in hoe de warmte opgewekt wordt. Aardwarmte komt namelijk van de aardkern, waarvan de binnenkern een temperatuur heeft van ongeveer 600°C. Vanaf ongeveer 500 meter diepte kan het grondwater gebruikt worden om een woning te verwarmen. Het grote nadeel van het gebruik van de Aardwarmte in Nederland zijn de hoge kosten. In Nederland wordt er voornamelijk warm water gewonnen via bodemwarmte.

Bodemwarmte wordt veroorzaakt door het zonlicht. de warmte van het zonlicht kan het bodemwater tot ongeveer 300 meter diep op een constante temperatuur houden. Via een bodemwarmtewisselaar wordt er water door buizen gepompt, waarna het water door de bodemwarmte opwarmt. De warmte van dit water wordt via een warmtepompsysteem gedistribueerd naar nieuwbouwhuizen. Ook is het mogelijk om een individuele warmtepomp aan te schaffen, deze halen warmte uit de bodem, grondwater of de lucht.

pinterest pin wat betekend groene energie, energieleverancier momambition duurzaam

Biomassa

Het overgrote deel van de duurzame energie is nog steeds afkomstig van Biomassa. Biomassa bestaat uit organische materialen. Hierbij moet je denken aan gft-afval, plantaardige olie, mest en hout. Voordat de energie uit biomassa opgewekt kan worden moet de biomassa eerst vergist worden tot een biobrandstof. Deze biobrandstof wordt dan weer verbrand, hieruit wordt de energie gewonnen. Bij het verbranden komt er CO2 vrij, en daarom staat de biomassa ter discussie als duurzame energiebron.  Bij het verbranden van hout komt er bijvoorbeeld meer CO2 vrij dan bij het verbranden van steenkool om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

Zoals je wel ziet zijn er vele verschillende manieren om aan groene stroom te komen. Het is daarom ook verstandig om goed voor jezelf na te gaan op wat voor manier jij je energie geleverd wil hebben. De meeste energieleveranciers geven op hun website aan op wat voor manier de energie opgewekt wordt, zoek dit dus goed uit van te voren. Op de website van Greenchoice kun je zelfs vinden uit welk gebied en op wat voor manier de energie gewonnen wordt.

Groen gas

Aardgas is iets wat nog steeds in heel veel woningen gebruikt wordt. Nederland, en voornamelijk de Provincie Groningen, wil heel graag af van aardgas winning. Als alternatief is er biogas. Biogas wordt geproduceerd uit gft-afval, koeienmest en andere dierlijke resten. Na vergisting hiervan komt er CO2 en Methaan vrij, het uiteindelijke biogas. Dit biogas wordt gezuiverd tot het dezelfde kwaliteit als aardgas heeft. Het nadeel is dat in Nederland nog niet de mogelijkheid bestaat om biogas in grote mate te produceren. Maar wat is dan het alternatief?

bosgecompenseerd gas energie opwekken

CO2-gecompenseerd gas

Aangezien er nog geen goed alternatief is op aardgas, maar de aandrang om aardgas winning te minderen steeds groter wordt bieden een aantal energieleveranciers CO2-gecompenseerd/bosgecompenseerd gas aan. Je maakt bij dit bosgecompenseerd gas nog steeds gebruik van aardgas, alleen investeert het energiebedrijf in de aanplanting van bomen met bosprojecten om de CO2 uitstoot te compenseren. Echter, het beloven en het ook daadwerkelijk doen is natuurlijk een groot verschil. Na een klein beetje speurwerk zijn er gelukkig een groot aantal energiebedrijven, zoals Green Choice, die ook daadwerkelijk de daad bij het woord voegden en geïnvesteerd hebben in bosprojecten in Nederland en buitenland.

Ik hoop je dat je inhoudelijk nu begrijpt wat groene energie betekend, kies jij voor een duurzamer leven met groene stroom?

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.