Een taxi bestellen: waar moet je op letten?

Door de vele verschillende taxidiensten die er bestaan, weet je soms niet zeker welke de juiste is om te kiezen. Welke taxiservice is betrouwbaar? Hoe weet je dat je een eerlijke prijs krijgt? En hoeveel taxibedrijven moet je afgaan voordat je er eentje uitkiest? In dit artikel gaan we kijken naar waar je op moet letten bij het bestellen van je taxi!

Een betrouwbare taxi herkennen

Stel je voor dat je een taxi moet hebben in Zwolle. De vraag welk taxibedrijf Zwolle biedt waar je daadwerkelijk in kan stappen, is dan moeilijk te beantwoorden. Dat is waarom er enkele zaken zijn waar je op dient te letten. Want een taxi bestellen begint vanaf het moment dat je een taxistandplaats betreedt of je telefoon pakt om de juiste op te zoeken.

Waar je op dient te letten, is dat een chauffeur zijn chauffeurspas kan tonen wanneer je erom vraagt. Dit is niet alleen om te weten dat ze legaal zijn, maar ook over wie je een klacht in kan dienen als je niet tevreden bent.

Als je een taxichauffeur aanspreekt of belt, vraag dan naar de prijs en via welke route ze gaan rijden. Heeft de ene chauffeur je voor dezelfde route minder geld gevraagd, dan kan je dit ook aangeven bij de volgende. Let wel op: probeer niet te veel te onderhandelen, want vaak heeft een taxi voor jou zo een andere klant die wél het volle bedrag betaalt.

Je wensen aangeven

Heb je het liefste stilte tijdens de reis, of luister je graag naar de radio? De meeste taxichauffeurs zijn niet bezwaard om te luisteren naar de wensen van de passagier. Ook deze kan je bespreken voordat je de taxi instapt. Tijdens de reis mag dit echter natuurlijk ook gewoon worden gezegd.

Want stel, je moet van Zwolle helemaal naar Deventer. Een taxirit kan dan goed gebruikt worden voor van alles: om te lezen, gamen, schrijven of nog werk te doen. Kan je hier geen gesprekken of luide muziek bij gebruiken, dan doe je jezelf tekort om dit niet te zeggen.

Weet wat taxi’s rekenen

We hebben al besproken om over de prijs te praten met je potentiële chauffeur, maar hierbij is het natuurlijk belangrijk om te weten waar je het over hebt. Daarom is het zaak om te snappen hoe taxibedrijven hun prijzen berekenen.

Om bij ons voorbeeld van Zwolle te blijven, varieert het of je bij het station in een opstaptaxi stapt, of van het centrum een taxi online of telefonisch bestelt. Opstaptaxi’s zijn namelijk verplicht een taxameter in hun auto te hebben. Hierop staat het tarief van de reis, dat bestaat uit een startbedrag en een bedrag per kilometer en een bedrag per minuut.

Besteltaxi’s zijn niet verplicht deze meters te hebben, waardoor het des te belangrijker is van tevoren een prijs af te spreken. En hoewel je natuurlijk voor de laagste taxikosten Zwolle door wil rijden, zijn besteltaxi’s vaak – vooral op weekenden en feestdagen – erg druk, waardoor je soms genoegen moet nemen met de prijs om überhaupt thuis te kunnen komen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.