Wijn & Kaas: 4 perfecte combinaties

Kaas en wijn: een combinatie die al eeuwenlang geliefd is bij fijnproevers over de hele wereld. En terecht! Want wanneer je de juiste wijn kiest bij je kaas, kan dit de smaken compleet tot leven brengen. Wist je dat er sommige wijnen zijn die beter passen bij bepaalde kazen dan andere? In dit artikel gaan we je de 4 perfecte combinaties tussen wijn en kaas vertellen. Lees je mee?

Rode wijn en harde kaas

Een combinatie die altijd werkt  is een mooie, krachtige rode wijn met een harde kaas zoals Parmezaanse kaas, Cheddar of Goudse kaas. Door het stevige karakter van de kaas past hier een rode wijn bij met een volle, complexe smaak. Denk bijvoorbeeld aan een Rioja uit Spanje of een Bordeaux uit Frankrijk. De tannines in de wijn zorgen voor een heerlijk contrast met de vetten in de kaas, waardoor de smaken extra goed tot hun recht komen.

Witte wijn en zachte kaas

Een andere mooie combinatie is witte wijn met zachte kazen als Brie, Camembert of Geitenkaas. De ondertoon van frisheid in de witte wijn zorgt voor een mooie balans met de romige en zachte structuur van de kaas. Kies bijvoorbeeld voor een Sauvignon Blanc van wijnbeurs.nl of een Chardonnay uit de Bourgogne. Het fruitige karakter van de wijn brengt de smaken van de kaas naar voren.

Grenache en blauwe kaas

Een van de meest verrassende wijn- en kaas combinaties is die van Grenache met blauwe kaas. Door de zachte tannines en de zoete en fruitige tonen in de wijn ontstaat er een mooi evenwicht met de zoute, intense smaak van de blauwe kaas. Deze combinatie is perfect om te serveren als dessert of als kaasplankje.

Rosé en jonge kaas

Last but not least mag de combinatie van Rosé met jonge kaas natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. De lichte, frisse smaak van de Rosé past perfect bij zachte, jonge kazen als Mozzarella, Feta of Goudse jong belegen kaas. De combinatie is heerlijk verfrissend en zorgt voor een mooie balans tussen de milde smaak van de kaas en de fruitige tonen van de wijn.

Er zijn veel mooie combinaties mogelijk tussen wijn en kaas. Of je nou houdt van rode, witte, rosé, harde, zachte of blauwe kaas, er is altijd wel een perfecte wijn te vinden om de smaken van de kaas naar voren te brengen. Ga op ontdekkingsreis en probeer verschillende combi’s uit, wie weet ontdek je wel een nieuwe favoriete combinatie. Eén ding is zeker, met de juiste wijn en kaas op je plankje wordt het sowieso een feestje!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.