Het opbouwen van een sterke veiligheidscultuur volgens de Safety Culture Ladder

De Safety Culture Ladder (SCL) wordt bij steeds meer bedrijven geïntroduceerd. En dat is goed nieuws, want daarmee worden ongelukken op de werkvloer voorkomen. De SCL biedt aanknopingspunten om de veiligheidscultuur binnen een bedrijf of organisatie te verbeteren. Hoe zit dat precies?

Wat is de Safety Culture Ladder en waarom is deze zo belangrijk?

De Safety Culture Ladder is geen certificaat, maar een instrument. Hiermee kun je het veiligheidsbewustzijn, de houding en het gedrag in jouw bedrijf meten. De nadruk ligt iedere keer op zo veilig mogelijk werken. Met deze veiligheidsladder stimuleert onder meer de overheid bedrijven en hun leveranciers om zo bewust en veilig mogelijk te werken. Hoe hoger het veiligheidsbewust zijn, hoe hoger de toegekende laddertrede. Het mooie van de SCL is dat deze in vrijwel alle sectoren toe te passen valt.

Elke dag gebeuren er grote ongelukken op de werkvloer. De kans op een ongeluk tijdens het werk is in sommige sectoren hoog. Vaak heeft dat te maken met de aard van het werk. Juist voor die sectoren in het belangrijk om te werken met de Safety Culture Ladder. Dit instrument richt zich geheel op de bedrijfscultuur. Daarin verschilt het van andere systemen zoals de VCA. 

Werken aan de veiligheidscultuur met de SCL

Steeds vaker is het verplicht om een SCL-certificaat te overleggen, bij aanbestedingen en bij opdrachten voor internationale leveranciers. Denk bijvoorbeeld aan ProRail en TenneT. Daarnaast is het sinds 2022 ook verplicht gesteld door Governance Code Bouw. Door werk te maken van de veiligheidscultuur binnen de organisatie of het bedrijf, werken medewerkers bewuster. Ze zijn meer met hun veiligheid bezig. Denk bijvoorbeeld aan een installateur die bewust werkt aan de preventie van koolmonoxide en daarbij de stappen van de BRL6000-25 volgt.

De veiligheidsladder helpt niet alleen om de veiligheid binnen een organisatie te verbeteren. Het kan juist zorgen voor meer veiligheid in de hele keten. Op de hoogste trede zijn medewerkers namelijk niet alleen bezig met hun eigen veiligheid, maar ook met de veiligheid van de mensen met wie ze werken.

Certificering SCL behalen

Wie een organisatie wil laten certificeren, moet daarvoor een stappenplan doorlopen. In elke stap staat beschreven hoe je te werk kunt gaan. Dat begint met een zelfbeoordeling en wordt gevolgd door het aanleveren van basisinformatie bij de auditor. Er volgt dan een audit door een bij SCL aangesloten gecertificeerde instelling. Door stappen te maken kun je uiteindelijk een certificaat behalen.

Een SCL-certificaat is niet algemeen: elke organisatie krijgt een certificaat voor het hoogst behaalde niveau. Een bedrijf kan dus bijvoorbeeld gecertificeerd zijn op trede 3, terwijl er 4 treden zijn. Dan is er altijd nog de mogelijkheid om aan de slag te gaan voor een hoger certificaat.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.