Zo laat je je vrienden weten dat je om ze geeft

Vriendschappen zijn heel belangrijk in het leven. Om je vriendschappen goed te houden, is het essentieel om je vrienden te laten weten dat je om ze geeft. En er zijn een heleboel manieren om dat te doen! Lees verder voor tips en inspiratie.

Persoonlijke kaart

Een kaartje schrijven aan je vrienden kan altijd. Er zijn genoeg momenten om een kaartje te schrijven, waar je gebruik van kunt maken. Stuur een verjaardagskaart om de ander te feliciteren. Zet er een leuke wens in voor het komende jaar, wat wens je je vriend toe? En er zijn meer momenten om aan een kaartje te denken. Met de feestdagen, of juist om sterkte toe te wensen in een moeilijke tijd. Maak er een gewoonte van om vaker een kaart te sturen. Kaarten maken kun je helemaal op jouw manier doen, met een leuke foto erop bijvoorbeeld. Daar maak je de ander pas echt blij mee. Het is toch een feestje om een gezellige brief in de bus te vinden?

Leuke verrassing

Verras je vrienden regelmatig. Ook dit kan weer op allerlei manieren. Je kunt een verrassingsuitje plannen, zonder hem of haar in te lichten. Kies dan natuurlijk wel iets uit waar de ander blij van wordt. Een concert, etentje of workshop: dit kun jij het beste inschatten. Of sta gewoon eens bij de ander op de stoep om samen een kop koffie te drinken. Of bel de ander spontaan op, om eens even goed bij te kletsen. Daarmee laat je meteen merken dat je aan de ander denkt. Ook met een cadeau kun je je vrienden verrassen. Geef iets cadeau waar de ander al lang van droomt. Je kunt dit ook met een groepje organiseren: geef samen met de rest van de vriendengroep een groot cadeau, voor iemands verjaardag of een andere viering. Of denk aan een doe-cadeau, om met z’n tweeën of een groepje te doen. Is een weekendje weg bijvoorbeeld een tof idee? Gewoon doen!

Steun en toeverlaat

Wees de steun en toeverlaat voor je vrienden. Doe dit in ieder geval bij de belangrijkste vriend(en) in je leven. Als je elkaar blindelings kunt vertrouwen, ontstaat er een prachtige vriendschap. Zorg dat je samen kunt lachen, maar ook serieuze gesprekken kunt voeren en samen kunt huilen. Het is mooi om op die manier alle emoties te delen. Als jij en de vriend echt goed bij elkaar passen, gebeurt dit als vanzelf. Daar hoef je eigenlijk nauwelijks moeite voor te doen. Maar het is natuurlijk wel de bedoeling om het ook te onderhouden, zelfs in de drukke periodes. Je kunt elkaar heus een tijdje wat minder vaak zien, maar let erop dat de vriendschap niet verwatert – dat zou zonde zijn, juist met de mensen die je zo dierbaar zijn.

Echt de tijd nemen

Als je met je vrienden bent, kun je écht de tijd nemen voor elkaar. Doe de telefoons weg, die mailtjes en appjes komen later wel weer. Zo kun je een mooi gesprek voeren, zonder afleiding. Met name als de momenten die jullie samen doorbrengen maar schaars zijn, is dit essentieel. Het maakt de band namelijk een stuk sterker. Luister goed naar de ander en probeer op een later moment ook weer terug te komen op bepaalde onderwerpen. Heeft je vriend bijvoorbeeld een sollicitatie naar een nieuwe baan? Vraag dan een paar dagen later hoe het is gegaan – schrijf dit desnoods op in je agenda, om eraan te denken.

Altijd klaarstaan

Zorg dat je altijd klaarstaat voor je vrienden. Je wilt toch immers ook dat ze er voor jou zijn? Natuurlijk kun je wel grenzen stellen, maar het is mooi om als uitgangspunt te hebben dat de ander je altijd kan bellen of snel langs kan komen als er iets aan de hand is. Je kunt dit misschien niet voor iedere vriend om je heen opbrengen, maar in ieder geval voor je beste vriend(en). Zo ben je van grote waarde in hun levens.

Pas de bovenstaande tips toe en laat op die manier aan je vrienden blijken dat je om ze geeft. Het is een prachtige verrijking van je leven!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.