Efficiëntie in een klein bedrijf: Hoe doe je dat?

Het verhogen van de efficiëntie binnen bedrijven is van levensbelang. Het zorgt niet alleen voor een kostenbesparing (en ik bedoel: welk bedrijf wil dat nu niet?), maar het draagt ook nog eens bij aan meer werkplezier omdat je bepaalde zaken kan automatiseren of zelfs uitbesteden. Leren hoe jij de efficiëntie binnen jouw bedrijf kan verhogen? Deze 6 tips gaan je helpen!

Delegeer verantwoordelijkheden

Wees niet bang om bepaalde taken over te dragen aan andere teamleden als je het zelf erg druk hebt. Laat anderen hun talenten inzetten om taken af te handelen die doorgaans onder jouw verantwoordelijkheid vallen.

Zorg dat je de sterke en zwakke punten van je medewerkers kent

Iedereen heeft op het werk dingen waar hij of zij goed of juist minder goed in is. Hoe meer je weet over je medewerkers, hoe makkelijker je de juiste persoon aan de juiste taak koppelt. Staat een medewerker er bijvoorbeeld om bekend buiten de gebaande paden te denken? Laat hem of haar die creativiteit dan eens inzetten om nieuwe ideeën aan klanten te pitchen.

Integreer technologie

Als teamleider moet je de nieuwste software, hardware en informatietechnologie optimaal benutten. Over hoe meer tools je beschikt, des te makkelijker het is om productief en efficiënt te werken. Kijk bijvoorbeeld eens naar Leanpeople en haar fijne trainingen… Mijn man heeft bijvoorbeeld al zijn yellow en green belt gehaald. Maar je kunt ook kijken naar de Orange belt leanpeople trainingen voor jouw medewerkers. Breng processen in kaar en Leer concreet te maken wat klantwaarde is en elimineer verspillingen. Zo realiseer je processen met tevreden medewerkers en klanten!

Stel realistische doelen

Zakelijke doelen moeten realistisch en haalbaar zijn. Als medewerkers het gevoel hebben dat ze je doelen toch nooit kunnen halen, zullen ze er ook veel minder moeite voor willen doen. Ze moeten weten wat je doelen zijn én dat die doelen realistisch zijn.

Geef het goede voorbeeld

Geef je leiding aan een team? Dan is het belangrijk dat je het goede voorbeeld geeft en anderen laat zien dat jullie allemaal tot hetzelfde team behoren. Wees niet bang om kleine taken op je te nemen die je anders aan anderen zou toewijzen. Als je laat zien dat je niet te beroerd bent om je mouwen op te stropen, zullen medewerkers je harde werk waarderen.

Bied incentives

We presteren allemaal beter als we weten dat we extra worden beloond voor goede prestaties. Natuurlijk: bepaalde zaken horen gewoon bij een functie. Dat maakt het echter niet minder leuk om af en toe beloond te worden voor goede resultaten. Met incentives verhoog je op een positieve manier de productiviteit.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.