Zo wordt jij een succesvolle freelancer!

Freelancer worden is een grote droom van velen. Heerlijk zelf kunnen bepalen wanneer je werkt, en in de meeste gevallen ook waar je werkt… Ookwel de digital nomad genoemd. Als freelancer of zzp’er heb je de vrijheid om je eigen tijd in te delen. Natuurlijk hebben ook zelfstandigen de nodige uitdagingen. Hoe ga je daarmee om en hoe maak je van freelancen een succes? In dit artikel lees je een aantal tips om het helemaal te maken als zelfstandige ondernemer.

Als freelancer of zzp’er moet je natuurlijk wel het hoofd boven water houden. Met deze tips en een website laten maken lukt het je om een succesvol bestaan als zelfstandige op te bouwen!

Ken je doelgroep

Als ondernemer lever je het antwoord op een vraag. Je lost een probleem op of je biedt een product of dienst aan waarmee ze dit zelf kunne. doen. Om de juiste mensen te bereiken is het belangrijk dat je je doelgroep goed kent. Wie zijn je (potentiële) klanten, wat doen ze? Zijn het voornamelijk mannen of vrouwen, van welke leeftijd? Hoe zit het met budgetten? Maak een profiel op van je ideale klant zodat je deze beter kunt aanspreken in je teksten.

Bepaal je aanbod als freelancer

Wat ga je doen? Wat ga je aanbieden? Als zelfstandige bied je een oplossing voor een probleem: dat is jouw product of dienst. Welke producten of diensten bied je aan? Vaak ligt dat in het verlengde van werkzaamheden die je eerder bijvoorbeeld al in loondienst uitvoerde. Het kan ook zijn dat je direct gaat freelancen na het volgen van een opleiding. Of je gaat iets anders doen en begint vanaf nul.

Zorg er in elk geval voor dat je de juiste kennis hebt en, zoals hierboven benoemt, doelgroep kent. Je vraagt mensen geld voor je product of dienst. Het moet die financiële bijdrage wel waard zijn. Door een goede prijs-kwaliteitverhouding te leveren groeit je klantenbestand namelijk ook. Kies daarom iets waar je goed in bent, waar je een basis voor een bedrijf op kunt bouwen. Natuurlijk is het helemaal prettig als je er ook nog plezier aan beleeft. Maak van je passie je inkomen!

Specialiseer je diensten, vind je niche

Nu je weet wat je gaat aanbieden als freelancer.. Kijk eens of je dat nog verder kunt specificeren. Veel freelancers bieden hun diensten vaak te breed aan. Potentiële klanten weten dan (nog) niet wat ze aan je hebben. En onstaat dus ruis… Door je te specialiseren verklein je je mogelijke doelgroep, maar spreek je hen wel direct aan. Je kunt je bijvoorbeeld aanbieden als websitebouwer. Daarmee heb je veel mogelijke klanten. Specialiseer je de diensten, bijvoorbeeld als websitebouwer voor schoonheidsspecialisten, dan spreek je een veel specifieker publiek aan. Het is makkelijker om hen te bereiken, mond-tot-mondreclame gaat sneller en je zet jezelf in de markt als absolute specialist op dit gebied. Wil je als schoonheidsspecialist een website, dan willen ze jouw hebben. Zo’n specialisme noem je ook wel een niche.

Met deze 3 tips kom je al een heel eind om een succesvolle freelancer te worden. Dit is de basis, zodra je die hebt staan kun je verder gaan bouwen aan je freelance business. Daarover zullen we later meer tips delen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.