Elektrische auto’s en hun onderhoud

Het zal je niet ontgaan zijn; elektrische auto’s zijn de laatste jaren in opmars. En dat is niet voor niks. Al langer is duidelijk dat benzineauto’s vervuilend zijn door de schadelijke CO2-uitstoot. Auto’s die rijden op elektriciteit hebben deze schadelijke uitstoot niet, ze rijden op een accu die je na het rijden van een aantal vastgestelde kilometers, weer moet opladen. Bij een auto die zo anders in elkaar zit, hoort ook ander onderhoud.

Slijtage door gebruik

Ieder apparaat dat regelmatig gebruikt wordt, heeft onderhoud nodig. Simpelweg doordat onderdelen slijten bij regelmatig of zelfs veelvuldig gebruik, en dan niet goed meer hun werk doen. Bij brandstofauto’s geldt dit voor meer onderdelen dan bij elektrische auto’s. Een aantal controlepunten blijven voor elektrische auto’s hetzelfde, zoals het goed functioneren van de lichten, remmen en banden. Verder hoeft een elektrische auto bij een onderhoudsbeurt alleen goed geïnspecteerd te worden, en wordt de remvloeistof en interieurfilter vervangen. 

VAMOS! 4 Hotels Om Bij Te Stoppen : Met Een Tesla Naar Portugal

Occasion lease

Hoewel een elektrische auto dus minder onderhoud nodig heeft dan een brandstofauto, blijft het onderhoud van iedere auto altijd een (onaangename) kostenpost. Wil je niet voor verrassingen komen te staan, is een leaseauto het overwegen waard. Met een leasecontract betaal je een vast bedrag per maand, waar ook onderhouds- en reparatiekosten in zitten. Je sluit een contract af voor een bepaalde tijd, en gedurende de contractperiode blijft het bedrag hetzelfde. Je hoeft bij een leasecontract niet meteen te kiezen voor een nieuwe auto, ook occasions behoren tot de mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld eens aan een peugeot occasion lease of private lease occasion audi.

Vloeistoffen tellen

Een belangrijk verschil tussen een brandstofauto en elektrische auto is de hoeveelheid verschillende vloeistoffen. Bij een onderhoudsbeurt van een elektrische auto gaat dit om de koelvloeistof, remvloeistof en ruitenwisservloeistof. Voor een benzineauto komen hier nog de motorolie en het oliefilter bij. Bij een onderhoudsbeurt moeten daarnaast ook de bougies, de onderdelen die zorgen voor de ontbranding van de motor, worden vervangen.

Kortom, kies je voor een elektrische auto, ben je voorbereid op de toekomst zonder schadelijke uitstoot, én heb je minder onderhoud aan je auto. Toch blijft onderhoud altijd een kostenpost, en nodig voor veilig in je auto te kunnen blijven rijden. Wanneer je kiest voor een private leasecontract betaal je maandelijks een vast bedrag voor het rijden, en in dit bedrag zitten ook de onderhoudskosten inbegrepen. Zo kom je nooit voor onverwacht hoge reparatiekosten te staan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.