Lekke dakgoot? Dit moet je wel en niet doen!

Iedere woning in ons land is voorzien van dakgoten. Deze goten zorgen ervoor dat het hemelwater dat op het dak valt afgevoerd wordt. Gemiddeld heeft een dakgoot een lange levensduur, maar toch kan het gebeuren dat er problemen ontstaan. Zo kan een dakgoot gaan lekken. Heb je te maken met een lekke dakgoot? In deze tekst vertellen wij je wat je wel en niet moet doen.

Laat het er niet bij zitten

Dakgoten horen het hemelwater alleen af te voeren via regenpijpen. Stroomt het water op een andere plek uit je dakgoot? Dan is er mogelijk sprake van en lekkage. Veel mensen denken dat dit geen kwaad kan, maar dat is een misvatting. Een lekke dakgoot kan namelijk veel schade aan je woning veroorzaken. Als er een lek in de dakgoot zit, is de kans namelijk groot dat er water langs de muur naar beneden loopt. Dit kan er op den duur voor zorgen dat het water via de muur in je woning terechtkomt. Reden genoeg om niet te wachten als je een lekkage in je dakgoot ontdekt hebt. 


selective focus photo of brown roof shingles
Photo by Miguel Á. Padriñán on Pexels.com

Pas op met het zelf verhelpen van een lekkage 

Als er sprake is van een lekke dakgoot, ga je zelf mogelijk eerst op onderzoek uit. Ga voorzichtig te werk, want een dakgoot bevindt zich vaak op grote hoogte. Zorg er daarom voor dat er altijd iemand bij is, bijvoorbeeld om de ladder tegen te houden. Blijkt uit een inspectie van de dakgoot dat deze beschadigd is? Dan wil je het lek misschien dichten. Wanneer het lek niet bijzonder groot is, behoort dit tot de mogelijkheden. Bij grote schade is het niet verstandig om zelf een poging te wagen het lek te dichten. Het probleem kan namelijk alleen nog maar groter worden, waardoor je nog verder van huis bent. Schakel daarom liever een loodgieter in bij grote schade aan je dakgoot. 

Vervang je dakgoot

Een dakgoot gaat wel 30 jaar mee. Zijn jouw kunststof dakgoten al zo oud of nog ouder? Vraag jezelf dan af of het zin heeft om de dakgoot nog te repareren. In dat geval is de kans namelijk aanwezig er binnen de kortste keren opnieuw een lekkage ontstaat. Overweeg daarom  je dakgoten te vervangen. Dit is nu misschien een behoorlijk investering, maar onderaan de streep kun je er flink door besparen.

Wanneer je besluit om nieuwe dakgoten te plaatsen, kun je het beste voor een kunststof dakgoot kiezen. Waarom? Omdat goten van dit materiaal de nodige voordelen met zich meebrengen. Zo zijn ze bijvoorbeeld tot 13,5 meter naadloos uit één stuk leverbaar. Dit verkleint de kans op lekkages. Een kunststof goot is bovendien makkelijk te monteren en licht van gewicht. Hierdoor heb je meestal maar hulp van één iemand nodig om de dakgoten te plaatsen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.