Gestructureerde chaos met kinderen plannen

Mensen die mij kennen weten dat ik zowel enorm chaotisch als ook gepland kan zijn. Een vreemde combinatie zou je denken en ja dat is het ook! Hoe doe ik dat dan binnen mijn gezinnetje? De onverwachte situaties die nu eenmaal met kinderen in je leven kunnen ontstaan? Mijn werk? Ach weet je, never a dull moment op deze manier. Soms onhandig, soms moet ik echt weer even herstructureren maar al met al…….ik hou van mijn gestructureerde chaos!

Gestructureerde chaos Plannen

Een aantal dingen in mijn leven zijn standaard gepland. Overal valt vanaf te wijken natuurlijk maar voor mijn eigen rust probeer ik toch deze structuur aan te houden.  Iedere avond leg ik bij het slapengaan van de kids hun outfits voor de volgende dag klaar. Duidelijk voor hen, in de ochtend sneller voor mij.

Wanneer er dan soms toch een discussie ontstaat over mijn kledingkeuze voor hen lossen we die ’s avonds direct op. Dat scheelt een hoop stress in de ochtend. Zo smeer ik ook iedere avond het brood voor zowel ontbijt als de lunch. Bevroren, dat wel, zodat het de volgende dag nog wel een beetje te pruimen is natuurlijk. Ook de tussendoortjes voor werk en school leg ik klaar. CHECK!

Één ochtend in de week probeer ik standaard vrij te plannen. Dit voor boodschappen en de huishoudelijke taken. Die boodschappen komen er altijd……maar die huishoudelijke taken schuif ik het makkelijkst van mij af. Dat kan morgen nog wel .

Gestructureerde chaos tijdens het boodschappen doen

Met kinderen boodschappen doen vind ik namelijk niet altijd even leuk. Op de één of andere manier presteer ik het  altijd dat precies die ene keer dat ik geen lijstje gemaakt heb (of deze op het aanrecht ligt!!!!) de kinderen mee zijn. En terwijl ik doelgericht nadenk over de te creëren maaltijden wordt ik standaard iedere minuut gestoord.

Dat gaat dan zo: vrijdag; aardappels, euhm….sla (oh ja en tomaat, komkommer, paprika….) MAAAAM! Moet je ook nog chips? Ja mop daar komen we zo langs. Oke, waar waren we; aardappels, sla, tomaat…..MAAAAAM kijk dan dat is echt lekkere muesli neem je die ook mee? Euh nee, vandaag niet. Nu even stil zijn hoor mama moet echt even nadenken. Waar waren we. Sla, toetjes, oh ja vlees. De tomaten bijna vergeten. Het gaat even goed. JIPPIE! Ik ga lekker en schiet op. En dan komt het weer…MAAAM we moeten nog toetjes!!! Klopt komen we zo ook langs. Ga alvast maar kijken ( lees; kan ik mooi even de mist in mijn brein proberen op te lossen want er was iets dat ik ECHT niet moest vergeten!!!).

Oh ja, WC papier, we hebben nog 1 rol…MAAAAAM kijk dit toetje wil ik maar hij wil een andere en nu willen we ze allebei. Ja, okee euh…..YEUH het mag! Hupsakkee, de kar in. En misschien herkenbaar, zo niet dan ben ik in ieder geval uniek, heb je afgerekend, sta je bij de auto en besef je; WC PAPIER!!!!!!!!!!! Dat dus! Daarom doe ik boodschappen zoveel mogelijk zonder mijn lieve kids!

Van de drie dagen die ik naar mijn werk ga hebben de kinderen 2 dagen buitenschoolse opvang. Ondanks dat ze daar met veel klasgenootjes kunnen spelen willen ze eigenlijk vaak juist ook met andere klasgenootjes spelen. Dit wordt dan op het schoolplein a la minute geregeld. Omdat ik ze regelmatig moest teleurstellen; logopedie vandaag, kan niet. Je hebt zwemles weet je nog. Oei we zouden naar oma gaan. Ai vandaag komt het niet zo goed uit……heb ik met ze afgesproken dat het op donderdagmiddag altijd kan.

Die houd ik daarvoor vrij. Natuurlijk kunnen kindjes ook mee op de andere vrije middag die overblijft. Soms gaan ze mee de stad in, in het slechtste geval boodschappen doen (vermaken ze elkaar wel mooi) maar meestal spelen we lekker thuis. Voor de kinderen is het handig om te weten wanneer ze met wie spelen en meestal proberen we dit ook minimaal 1 dag van te voren met de desbetreffende mama, papa of oma te regelen. Dat voorkomt teleurstellingen op het schoolplein (zij heeft wel iemand en ik nu niet en al mijn vriendjes zijn al weg…wheeee!!!).

Onverwachte wijzigingen in structuur; welkom bij degestructureerde chaos

Het naar bed-gaan-ritueel is ook vrij standaard. Evenals het opstaan, aankleden en naar school verhaal. Verslapen heb ik mij nog nooit op schooldagen. Wel roep ik regelmatig; schiet nu eens op!! Dit vooral vanwege de ellendige parkeergelegenheid rondom school en ik echt behoorlijk ver van school woon. En toch…toch valt het nooit compleet te structureren. Een kind dat in de nacht ziek wordt. Tja dan kan je gepland hebben wat je wil maar dan ontstaat er, uiteraard op werkdagen,toch even een kleine chaos. OKE!

Oma weet al genoeg als om 7.15u de telefoon gaat. Ze neemt nog net niet op met: “ja is goed”. Wel fijn, al heeft zij ook haar leven. Onverwachte vrije dagen van de kinderen….ja die bestaan ook. Zo had dochterlief laatst onverwacht op maandag vrij. Opvang? Oma? Dag structuur en welkom korte chaos die meestal snel overgaat in duidelijkheid. Of de dag waarop vriendlief zegt; die nasi he…die wordt hem niet meer we gaan naar de MAC! Kijk, geen structuur maar een onverwachte wending. En toch houd ik daar ook van hoor. Want juist die onverwachte momenten die kunnen je dag compleet mooi maken.

Never a dull moment sinds ik moeder ben 

Het leven als moeder is geen dag saai! En als het dat wel lijkt (werken, kids ophalen, tandarts afspraak, koken, douchen, bed) gebeurt er altijd wel iets. Een kind dat moet nablijven en waardoor je in tijdnood komt. Een kind dat bij de auto bedenkt dat ie toch wel zo nodig naar de WC moet en nee, dat het niet goed komt als we dat nog heel even ophouden! Noem het op en het gebeurd.

Ach weet je, never a dull moment op deze manier. Soms onhandig, soms moet ik echt weer even herstructureren maar al met al…….ik hou van mijn gestructureerde chaos!

afbeelding order chaos via shutterstock

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.