ADHD OLÉ, OLÉ | De positieve kanten van ADHD.

ADHD OLÉ, OLÉ. De leuke kanten van ADHD. De ongetemde kanten van ADHD.

Het hebben van een ADHD brein brengt leuke dingen met zich mee. Positieve dingen. Grappige dingen. Hilarische dingen. Vooral de ongetemde kant van ADHD. De kant die losstaat van alle concessies die elke dag gedaan moeten worden. De kant die iedereen met ADHD in zich heeft. De ongetemde, kinderlijke, door impulsen gedreven kant.

DAGELIJKS concessies doen..

Om te kunnen functioneren in de maatschappij met een ADHD brein, moeten er dagelijks concessies gedaan worden.

Dat is veel en vaak. ADHD staat gelijk aan jezelf aanpassen aan je omgeving. En dat is prima, hoort gewoon bij het leven. Dus elke dag is een zoektocht, naar de juiste balans. Elke dag is het zoeken naar de middenweg, die meestal niet gevonden wordt. Het is elke dag de vraag wie je die dag gaat beledigen, kwetsen of gaat confronteren. Niet bewust, dat gebeurt gewoon. Maar dat is de negatieve benadering van een positieve eigenschap die ADHD hoort… Eerlijkheid. Gewoon vertellen hoe het is. Direct en to the point. Zonder inleiding, zonder troetelwoordjes, BAM. Dat het maar duidelijk mag zijn ;).

ADHD en kinderlijk gedrag hoort bij elkaar.

Heerlijk! Als je met je kind een speeltuin in loopt, om dan net zo hard mee te spelen. Voor zover dat kan met een volwassen lichaam in een kinderspeeltuin. Óf als je stoepkrijt in je vizier krijgt om dan een hinkelpad, een voetbalveld, regenboog, hartjes en zonnetjes  op de tegels te tekenen. En een schommel, daar moet je gewoon even op zitten. Hetzelfde met de klimrekken, en duikelrekken. Even kijken of je het nog kan ;). En wimpers tekenen op een gezichtje op papier, met een Rainbow Dash bril rondlopen en blij worden van een kleurboek.

De impulsiviteit die hoort bij ADHD zorgen voor avontuur.

De impulsiviteit geeft een extra dimensie aan het leven. Het brengt altijd iets nieuws, iets onverwachts, een soort extra stel slingers,  ballonnen & toeters op een feestje. Zo kun je ‘s ochtends iets besluiten om te gaan doen, en ‘s avonds tot de conclusie komen dat je iets totaal anders hebt gedaan. Zo kan een wandeling in het bos met je kind, leiden tot een speurtocht naar een schat, waar je spontaan de schatkaart voor bedenkt. Of je besluit gewoon ineens dat je je haar radicaal wil laten afknippen, alles of niets. Geen dag is hetzelfde, daar zorg je wel voor.

ADHD en intense emoties.

Intense emoties en ADHD horen bij elkaar. Intens op bijna alle gebieden. Als je vrolijk bent, dan ben je héél vrolijk. Daar kun je dan anderen met gemak in mee trekken. Humor staat voorop, en je krijgt vrij snel andere mensen aan het lachen. De emoties zijn oprecht, en ze kunnen een kamer volledig vullen. Onrecht activeert een mechanisme waardoor je, ongeacht of je zelf in de problemen kan komen, voor een ander opkomt. Luid en duidelijk.

Creativiteit en ADHD

ADHD maakt je creatief. Op welke manier is per persoon en per situatie verschillend. De creativiteit kan variëren van het maken van prachtige kunstwerken tot creatief onder een situatie uitkomen ;). Creatief denken is vaak een sterk ontwikkelde vaardigheid. Eentje om trots op te zijn. Met de snelheid van een vliegtuig bedenk je een plan B, een oplossing voor een complex probleem of creër je een omgeving waarin anderen zich op hun gemak voelen.

De complexiteit van ADHD maakt je juist heel uniek, sterk, leergierig, veelzijdig, flexibel en oplossingsgericht. ADHD is waardevol, en zonder ADHD zou de wereld een stuk grijzer zijn. Dat is toch iets om trots op te zijn?!

 

 

One thought on “ADHD OLÉ, OLÉ | De positieve kanten van ADHD.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.