6x een groots gevoel met een klein balkon

Haal de loungeset maar onder het stof vandaan en ga een bbq kopen, want de zomer is in aantocht! De temperaturen stijgen meer en meer, dus is het hoog tijd om de tuin of je balkon zomerklaar te maken. Met deze tips zorg je voor een groots gevoel met een klein balkon!

Niet alleen in huis zie je de meest prachtige zomertrends, maar ook de tuin en het balkon krijgen steeds meer serieuze aandacht. Waar je vroeger enkel een plastic tuintafel nodig had met de welbekende Hartman-stoel, heb je nu keuze uit talloze loungesets, hoekbanken, salontafels en balkonsets. Een lastige keus, zeker wanneer je net als ons slechts een balkon tot je beschikking hebt. Wat dat betreft mis ik die grote tuin die we in ons oude huis hadden wel. Maar dat is dan ook het enige wat ik mis van die plek haha!

Om je een beetje op weg te helpen, vind je hieronder zes handige tips voor de inrichting van jouw balkon of bijvoorbeeld een kleine stadstuin.

Zorg voor een groots gevoel met een klein balkon door  wanden of het balkonhek gebruiken

Een kleine ruimte kan vaak beter benut worden dan je denkt. Zo kun je ook gebruikmaken van de wanden of het balkonhek. Probeer kastjes of andere meubels waar mogelijk, zoveel mogelijk op te hangen. Denk hierbij aan een stoere hangstoel of een handig balkontafeltje, die kunt bevestigen aan de reling van je balkon. Maar ook een wandkastje waar je plantjes in kunt etaleren. Door items op te hangen blijft de vloer vrij en oogt het balkon groter. Ook fijn: zorg voor meubels die je kunt inklappen op het moment je er geen gebruik van maakt.

6x een groots gevoel met een klein balkon
bron: unsplash

Balkonmeubilair

Het kan nogal een uitdaging zijn om de juiste meubelen te vinden voor een klein balkon. Een opklapbaar tafeltje is vaak het probleem niet, maar helaas zijn de bijbehorende klapstoelen vaak minder comfortabel en doen ze pijn aan je rug. Voor het echte vakantiegevoel op eigen balkon, kun je kiezen voor een comfortabele hangstoel. Maar je kunt ook een schommel ophangen. Een schommel is handig, want deze berg je makkelijk weer op. En vergeet een twee-in-één meubel niet! Een klepbank van hout is praktisch door de opruim mogelijkheden én geeft plek aan twee gasten. Kratjes doen het ook altijd goed. Bij visite om op te zitten. Zijn ze weg, dan zet je er een paar leuke plantenpotten in.

Kies voor één accentkleur

Een klein balkon ziet er al snel chaotisch en rommelig uit. Probeer daarom de uitstraling van het balkon rustig te houden door voor een neutrale basis te kiezen met één accentkleur. Dit geeft je balkon een rustige en harmonieuze uitstraling. Ben jij meer van het speelse en het kleurige? Kies dan één centrale kleur, die je steeds laat terugkomen in je accessoires. Op deze manier behoud je toch de eenheid en de rust op je balkon.

6x een groots gevoel met een klein balkon

Kies voor verticaal tuinieren

Groen geeft natuurlijk een echt tuingevoel. Je wilt je balkon daarom waarschijnlijk zo groen mogelijk maken met planten. Voor een groots gevoel met een balkon moet je de ruimte benutten en planten niet alleen op de grond zetten. Gebruik de wanden en de balkonreling om mooie planten aan te hangen. Vaak zorgt al dat groen ervoor dat je de (vaak kale) wanden van het balkon niet meer ziet en dat laat uiteraard de ruimte weer groter lijken! Ook een leuk idee: hang planten aan het plafond in diverse hoogtes voor een speels effect. Pas trouwens op met giftige planten wanneer je kinderen hebt.

Laat het balkon en interieur in elkaar overgaan

Verbind het balkon met je woning door de kleuren van je interieur ook op het balkon toe te passen. Maar laat het daar niet bij. Wil je echt een eenheid tussen beide ruimtes creëren dan kun je ook materialen zoals aardewerk, steigerhout en metaal terug laten komen in de inrichting van je kleine tuin of balkon. Door binnen en buiten met elkaar te verbinden creëer je een groots gevoel op een klein balkon.

6x een groots gevoel met een klein balkon

Moestuin op je balkon

Maak op je balkon eenvoudig een mini-moestuin van een houten ladder. Deze kun je met stevige haken aan de muur van je balkon bevestigen en in de zomer lekker genieten van je eigen groente en fruit. Een ander idee om een moestuin te maken: maak van zeil kleine plantenhangers en hang deze aan je muur. Dit is ideaal voor het kweken van kruiden zoals basilicum of rozemarijn! Het water wordt hierbij direct opgevangen en houdt de plant vochtig.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.