Help?! Ik ben bang voor liften

Iedereen heeft wel een angst voor iets. Ik heb één grote angst waar ik mezelf met geen mogelijkheid overheen gezet krijgt. Ik ben bang voor liften! Die dingen vind ik zo ontzettend akelig! Sinds mijn moeder verhuist is, kom ik iets te vaak met liften in confrontatie.

Verhuizen

Al even zat het eraan te komen. Mijn moeder zou gaan verhuizen. Het heeft even geduurd maar uiteindelijk zag ze haar droomhuisje voorbij komen. En wat een geluk had ze toen ze ervoor uitgeloot werd.  Een mooi nieuwbouw appartement, drie hoog. Ze heeft een prachtige plek voor haarzelf. Alles fris en nieuw.

Bang voor liften en er toch in gaan!

Maar, haar nieuwe huis betekend voor mij een ellendige lift of drie trappen omhoog klimmen. Waarom koos ze er in godsnaam voor om drie hoog te gaan wonen vraag ik me elke keer af als ik die trap op klauter. Mij krijg je voor geen goud in een lift! Ik ben niet voor veel dingen bang, maar ik ben wel bang voor liften.

Mijn oma woonde zeven hoog, vroeger vond ik liften geen probleem. We hebben er wat mee afgespeeld bij ons oma in de flat. Of in het ziekenhuis, daar tijdens bezoek uur naar binnen gaan om met de lift te gaan spelen. Hoe verzin je het. Maar ergens is er een moment geweest dat ik ze verafschuw.

Steeds weer als ik naar mijn moeder ga denk ik, nu ga ik het doen ik ga met de lift. Ik praat mezelf dan vol goede moed in. Maar al zodra ik op het knopje druk begin ik te trillen, zweten, krijg hartkloppingen en voel me ziek worden, op deze momenten besluit ik dan maar weer snel de trap te nemen. Het is gewoon echt mijn hoofd die op zulke momenten op hol slaat. Wat als de lift blijft hangen? Of als het stuk gaat met mij erin? Het is dat opgesloten gevoel en gevoel van geen controle te hebben en niet wetend wat er gebeurd. Je zit immers helemaal opgesloten.

Bang voor liften zijn is echt een beperking!

Het is best wel een beperking en een stom iets waar ik mezelf niet overheen gezet krijg. Als een lift een raampje heeft waardoor ik kan kijken, ik kan zien dat we in beweging blijven stap ik er nog wel in. Het wordt, nu we geen kinderwagen meer nodig hebben, wel steeds makkelijker. Want we hoeven dan niet perse met de lift en kunnen met de trap. Ik verafschuwde het toen ik nog kinderwagen gebonden was, dat de kinderkleding in winkels vaak op de eerste verdieping was. Nog steeds snap ik die logica niet.

Nee, mij krijg je niet snel in de lift. Als ik naar mij moeder ga zal ik de trap blijven nemen om vervolgens bij haar eerst uit te puffen.

Hebben jullie angsten of dingen die je nooit zult gaan doen? Liefs Nancy

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.