Mijn ochtendroutine om productiviteit te verhogen

De meeste mensen vallen in een van de twee categorieën; ochtendmens of nachtuil. Ik val echter in geen van deze categorieën. Ik ben namelijk een liefhebber van slaap. Dat betekent dat ik meestal om 21:30 uur ‘s avonds in bed lig. Wanneer de ochtend begint nestel ik mezelf het liefst nog even in mijn warme deken. Ik blijf niet laat op, zoals Le Husband. En ik geniet er ook niet echt van om vroeg op te staan, zoals mijn kleine prinses. Ik ben dat persoontje tussenin waar niemand echt over praat, ook al weet ik dat ik niet de enige kan zijn. Nu heb ik mezelf een schop onder m’n ass gegeven en ben ik aan de slag gegaan met het opbouwen van een ochtendroutine. Als liefhebber van slaap had ik veel discipline nodig om een ochtendroutine te ontwikkelen die me productiever maakt. Niet alleen als eigenaar van een bedrijf, maar ook als ouder en echtgenote. Ik zeg niet dat mijn ochtendroutine de juiste routine voor jou is. Ik ben er sterk van overtuigd dat routines (en die heb je nodig) persoonlijk zijn en dat moet weerspiegelen.

Waarom je routines zoals een ochtendroutine nodig hebt

Er wordt de afgelopen jaren veel gepraat over de voordelen van het hebben van routines. Ik moet even stilstaan bij Hal Elrod, auteur van The Miracle Morning*, voor een revolutie in hoe ik mijn ochtenden zie en gebruik. Als je dit boek niet hebt gelezen, raad ik het ten zeerste aan. Veel van mijn ochtendroutine draait om de ideeën die hij in dit boek presenteert.

Nu terug naar al dit gepraat over routines … In de afgelopen 5 jaar is het bijna onmogelijk geworden om geen versie van dit topic op het interwebs. Waarom is dat? Routines werken! En de mensen die ze gebruiken om hun productiviteit te verhogen, hebben hun hun doelen bereikt en hun inkomen verhoogt. Deze kennis willen we delen zodat anderen ook van dezelfde vruchten kunnen plukken. #sharingiscaring toch?!

Voordat ik mijn routines ontwikkelde, ging mijn dag meestal zo …

Mijn alarm ging af om 7 uur ‘s morgens en ik daarbij gebruikte ik dagelijks de snooze button, meerdere keren, om me nog even om te draaien.

Nu heb ik dochter die echt een ochtendmens is, net als alle peuters en kleuters denk ik?! Dus om half 8 sleep ik met tegenzin mijn achterste uit bed en loop naar Leia haar kamer om de dag te beginnen. Als je kleintjes in huis hebt of in het verleden hebt gehad, weet je dat zodra ze wakker worden, alle rust is geëindigd tot ze ‘s avonds naar bed gaan. Dus alles productief gedaan krijgen is uit het raam gevlogen. Bye Bye zwaai zwaai.

Laten we zeggen dat mijn ochtenden niet op de juiste manier begonnen en mijn hele dag volgde snel. Het was lelijk. Echt lelijk. Het soort lelijk dat je de hele dag in je pyjama houdt, tanden ongeborsteld tot bed, en haar in een rommelige top-knot soort van lelijk. Yepp die ondernemende moeder was ik… Slons eerste klas dus.

Cynthia tipte me tijdens haar masterclass Structuurjunkie om het boek The Miracle Morning op te halen omdat ze er zoveel baat bij had.  Ondanks mijn enthousiasme was ik terughoudend om het te lezen, zoals ik ben met elk zelfhulpboek, maar ik dook er met een open geest in, want wat ik aan het doen was, werkte niet meer zo goed.

Nu word ik elke ochtend wakker met een gelukkig hart en klaar om de komende dag aan te pakken. Wat er ook op me gegooid wordt, ik heb nu de denkwijze om te overwinnen. Ik ben productiever, gelukkiger, dankbaarder en ik zie dat het mijn bedrijf, mijn relaties en mijn algehele gezondheid transformeert.

Mijn ochtendroutine

Ik ga je precies vertellen hoe mijn ochtenden eruit zien nu ik heb besloten om een ​​routine te bouwen. Deze routine in een culminatie van veel vallen en opstaan ​​van mijn kant. Het kostte me maanden om een ​​routine te vinden die werkte. Wees dus niet ontmoedigd als je begint met het opbouwen van je routine en het een tijdje duurt om te vinden wat werkt.

Vroeg wakker worden

Een van de concepten in The Miracle Morning die ik heb geadopteerd, is eerder wakker worden. De 7 uur wekker die ik haatte, is nu een wake-up van 04:30 uur waar ik dol op ben. Ik denk hier nog steeds over na en ik ben verbaasd, maar die paar extra uren voordat de kleintjes wakker worden, betekent dat ik echt mijn tijd kan nemen met mijn routine om er het maximale uit te halen.

Nu is deze verandering niet van de ene dag op de andere gebeurd. Dit is het deel van mijn routine geweest dat me het langst heeft gebruikt om zich te ontwikkelen. Maar als ik het kan, kan iedereen het.

Zitten in stilte

Nadat ik wakker geworden ben, begin ik met tijd doorbrengen in stilte. Mediteren is nog niet echt mijn ding, ik ben namelijk niet gelovig en ik vind mediteren toch echt iets te zweverig. Daar ben ik te nuchter voor, voor mijn gevoel. Wel vind ik het heerlijk om in alle rust te zitten. Stilte. En verder helemaal niks. Hiermee maak ik mijn geest leeg en merk ik dat ik meteen iets minder gestressed ben over het werk, maar ook over het leven in zijn algemeenheid. Een tijdje nadat ik ben begonnen met deze “oefening”, merkte ik dat de spanning in mijn schouders steeds minder werd en daarbij mijn migraine aanvallen begonnen te verdwijnen. Natuurlijk heb ik er heus nog wel eens dagen tussen zitten dat ik dit niet van de grond krijg, maar hey, dat is een leer proces.

Bewegen

Zodra ik klaar ben met meditatie of zitten in stilte (geef het beestje een naam) probeer ik een lichte oefening te doen om het bloed naar mijn hersenen te laten stromen. Ik merk dat het pompen van mijn bloed mijn focus en helderheid verhoogt.

Drie keer per week ga ik naar de sportschool in de ochtend en anders doe ik thuis wat buikspieroefeningen en squats. Met mooi weer zoals nu, ga ik lekker wandelen. Welke route je ook kiest om te gaan, zorg er gewoon voor dat het iets is dat je leuk vindt, zodat je het volhoudt.

Klaar voor de dag & Affirmaties

Omdat ik in een nogal “lelijke” fase in mijn leven verkeerde, besloot ik dat een deel van mijn ochtendroutine ook zou bestaan ​​in het nemen van enige tijd om mezelf voor te bereiden op de dag. Om mezelf aardig te laten voelen.

Dus nadat ik klaar ben met sporten, ga ik douchen, was mijn gezicht, poets mijn tanden en trek fatsoenlijke kleding aan. Geen pyjama dus en Ja, ik doe zelfs mijn make-up. Het lijkt misschien veel werk voor iemand die het grootste deel van de dag vanuit huis werkt. Maar een deel van het proces om deze routine te ontwikkelen, was mezelf beter te laten voelen over mijzelf.

Een onderdeel van de Miracle-ochtendtraining is het herhalen van affirmaties. Als ik ‘s ochtends klaar ben, moet ik mezelf in de spiegel bekijken. En vervolgens hardop zeggen waar ik dankbaar voor ben, wat ik leuk vind. Ik weet dat het nogal ongepast en raar klinkt om jezelf te vertellen hoe goed je bent. Hoe je de meest geduldige ouder in de geschiedenis van ouders zult zijn, of hoe je een imperium uit je kleine bedrijf gaat bouwen, maar het is belangrijk dat je deze dingen van jezelf begint te geloven. Als je deze dingen eenmaal gelooft, zal iedereen ze ook gaan geloven. Het is net een soort mantra en wanneer je dit 21 dagen lang achter elkaar gaat volhouden, zullen je hersenen het als een gewoonte gaan zien.

Koffie en lezen

Een ander deel van de Miracle Morning-routine is dagelijks lezen. Dit was geen onderdeel van mijn routine waarmee ik worstelde. Ik ben een boekenliefhebber, maaaaar. Ja er is een maar. Ik ben geen koffiedrinker. Dat heb ik mezelf moeten aanleren en doe ik nu netjes. Een shot espresso met warme choco is mijn lifesaver in de ochtend geworden.

Mijn ochtendroutine omvat echter geen goede schunnige historische romance, een schuldig genoegen voor mij. Mijn ochtendroutine bestaat over het algemeen uit het lezen van boeken om mezelf of mijn bedrijf een boost te geven. Ik bewaar de romantiek ( denk aan 50 shades of grey) voor het slapengaan (zie mijn nachtroutine voor meer informatie).

Het hele idee achter het lezen in de ochtend is om de versnellingen in je hersenen wakker te maken en te draaien.

Journaling en lijstjes maken

De laatste stap in mijn ochtendroutine is tijd doorbrengen met nadenken over wat ik heb geleerd. Niet alleen tijdens het lezen, maar ook over mezelf. Dit is mijn tijd om mijn gedachten, wensen en doelen voor het leven op te schrijven. Ik concentreer me op wat ik heb geleerd in mijn leven en hoe ik dit kan implementeren in mijn bedrijf om haar nog beter te maken.

De lijstjes die ik maak zijn lijstjes met wat ik die dag MOET doen. Daarmee begin ik altijd met de meest vervelende klus. Iets met kikkers slikken wat ik heb geleerd uit het boek Eat that Frog.

Telefoon en ontbijt

Een ding dat je misschien opvalt aan mijn ochtendroutine, is dat ik in deze tijd niet naar mijn telefoon kijk of mijn computer aanraak. Mijn filosofie is … het kan wachten. De paar uur die ik heb voordat het huis wakker wordt en de productiviteit langzamer gaat, kun je het beste besteden aan het verbeteren van mezelf. Mijn geest, lichaam en hart voorbereiden op de komende dag. Ik merk dat hoewel ik “werk” uitstel, mijn routine productiever is dan ik ooit zonder was.

Oh, en voordat je denkt dat ik het ontbijt oversla, wacht ik eigenlijk tot ik er met mijn dochter van kan genieten. En een ander belangrijk ding om op te merken is dat ik deze routine op elke dag van de week op exact dezelfde manier doe. Ja, zelfs in het weekend. Hoewel ik die heus wel een keertje oversla, want hey ik ben ook maar een mens en vind het ook wel een keer fijn om uit te slapen :P

Hoe ziet jouw ochtendroutine eruit? Heb je moeite met vroeg opstaan en productief zijn? Wellicht heb je dan iets aan mijn routine. Misschien ben je ook wel een avondmens en ben je dan het meest productief. Zoek in elk geval een routine op die voor jou het beste werkt en waar jij het meest van groeit.

Liefs, Cassandra

 

Mijn ochtendroutine om productiviteit te verhogen momambition.nl momboss ondernemen time-management* dit is een affiliatelink. Wat betekend dat ik een klein percentage ontvang wanneer je het boek via deze link koopt. Met deze inkomsten houd ik de site draaiend.  

4 thoughts on “Mijn ochtendroutine om productiviteit te verhogen

  • Lijkt me een interessant boek! Ik ben eigenlijk net als jij geen avond- maar ook absoluut geen ochtendmens. Vooral op de dagen waarop ik niet de deur uit hoef voor werk, ben ik ook vreselijk traag. Ik kan zo twee uur aan tafel blijven zitten en een beetje surfen op internet of op social media. Nu onze eerste kindje onderweg is, besef ik me wel dat ik straks alles uit de dag moet zien te halen. Dan is een hele dag bankhangen niet echt een optie, want er is genoeg te doen in huis. Misschien moet ik dit boek ook maar eens bestellen, kijken wat voor mij werkt en of ik het straks ook toe kan gaan passen ?

    • Ik kan hem je echt aanraden, het is echt een prettig boek om te lezen en Eat That Frog is wellicht ook wel een fijne voor je! Maar ik herken je stukje over sloom aan tafel zitten browsen, been there, doe het soms nog wel hoor. T is echt niet dat ik dagelijks mega productief ben, maar ik doe wel meer mijn best zeg maar haha. Alle beetjes helpen toch? :P

  • Interessant! Maar 4.30?? Das echt midden in de nacht als je het mij vraagt!
    Ik ben zelf wel kleine aanpassingen aan het doen en zorg dat ik altijd leuk aangekleed ben in de ochtend. Dat maakt een enorm verschil t.o.v. een joggingpak idd. Het helpt ook dat Laurens nu elke dag naar school gaat, waardoor ik om 9.00 wakker en wel achter mijn laptop zit. Nu nog wat meer structuur aanbrengen in de thuiswerkdagen en dan komt het helemaal goed! Thanks voor je inspiratie!

    • Ja echt 4.30 haha. Echt niet dagelijks hoor en heb er echt naar toe moeten werken. Steeds met stapjes van een kwartier of een half uur eerder wakker worden. Merk echt verschil qua productiviteit. En fijne is dat ik gewoon op tijd kan stoppen en dan leuke dingen met Leia kan ondernemen. Ik kijk hier idd ook wel uit naar de schoolperiode, grote kans dat ik dan wel weer wat later ga opstaan hoor. Hoewel, in combi met events, is het wel weer handig haha. En graag gedaan natuurlijk, fijn als je er in elk geval iets aan kunt hebben <3

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.