Help, mijn kind heeft een hobby

Kinderen en een hobby

Naast school, buitenspelen met vriendjes en lekker thuis rondhangen, is het belangrijk dat kinderen een hobby of een sport doen. Op deze manier leren ze hun talenten ontdekken, leren ze nieuwe skills en dat is dan weer goed voor hun ontwikkeling en zelfvertrouwen.  De keuze is reuze, je kunt het zo gek niet bedenken of je kind kan het doen! Van de geijkte balletlessen en voetbaltraining tot dj-lessen.

Maar waar moet je allemaal aan denken en hoe voorkom je dat je kind snel weer afhaakt?

Kijk naar je kind

Het belangrijkste antwoord is simpel en voor de hand liggend; kijk naar je kind. Kies iets wat bij je kind past en probeer te ontdekken waar de interesses liggen. “Omdat een teamsport nou eenmaal goed is” is allang niet meer een goed argument. Omdat broertjes/zusjes het ook doen en dit lekker praktisch is met brengen en halen, is ook niet echt een goed uitgangspunt. Het is erg belangrijk dat een kind doet wat hij zelf leuk vindt.

Houd rekening met de leeftijd en het karakter van je kind. Sommige kinderen vinden het heerlijk om elke dag iets te doen, andere kinderen vinden het fijn om lekker hun eigen gang te gaan. Om afhaken te voorkomen, is het belangrijk om iets te kiezen dat echt bij het kind past. Leeftijd speelt hierin ook een rol. Logischerwijs kunnen oudere kinderen iets meer aan dan jonge kinderen.

hobby

Agenda checken

Hou rekening met werk, hobby’s of trainingen van andere kinderen en ook met niet vaste afspraken. Woensdagmiddag is bijvoorbeeld een populaire dag voor kinderfeestjes en playdates. Wanneer je kind kiest voor een hobby op die dag, heeft dit dus consequenties.

Frequentie

Het is belangrijk om stil te staan bij het aantal keren per week of per maand dat de hobby in beslag zal nemen. Denk hierbij ook aan eventuele wedstrijden of bijvoorbeeld het oefenen thuis.

Proeflessen en korte workshops

De meeste verenigingen, sportclubs en muziekscholen bieden kosteloos proeflessen of zelfs korte cursussen en workshops. Maak hier gebruik van! Op deze manier kan je kind verschillende dingen uitproberen en ontdekken wat het beste past.

Maak afspraken

Heeft je kind iets gevonden wat goed past en ga je over tot inschrijving; maak afspraken met je kind. Ergens lid van worden of ergens bij gaan, schept bepaalde verplichtingen. Deze kun je rustig bespreken van te voren. Bijvoorbeeld dat inschrijving voor een jaar is of hoe vaak je verwacht dat een kind zelf thuis oefent. Natuurlijk moet een hobby vooral leuk zijn, maar dat betekent niet dat hieraan geen verplichtingen zitten.

Onze ervaring

Met vier kinderen en wisselende werktijden is het een enorme uitdaging om sport en hobby’s van de kids te combineren. Elke week is het rennen en vliegen. We zijn met hobby’s begonnen toen de kinderen ongeveer 2,5 jaar oud waren. Peuterdans, peutergym, guppie zwemmen en muziek op schoot hebben we gedaan. Erg leuk dat je dit samen met je kind kunt doen. Zwemles is het enige dat ze móeten doen, maar wij hebben ervoor gekozen dat ze pas beginnen wanneer ze in groep drie zitten.

 • Momenteel volgt Esra (12 jaar) een dansopleiding waar ze elke dag danst en danst ze in een modern dancecrew waarvoor 1 keer in de week getraind wordt. Zo’n 6 keer in het seizoen neemt ze dan nog deel aan wedstrijden. Het voordeel is dat Esra overal zelf naartoe gaat met de fiets. We hoeven dus geen rekening te houden met brengen en halen. Echter de wedstrijden hebben we niet goed ingecalculeerd. Aangezien wij beiden ook weekenden werken, moeten we geregeld een beroep doen op iemand anders. Voor volgend seizoen moeten we dit anders doen.
 • Fajah (9 jaar) zit op klassiek ballet en danst ook in een dancecrew. Ze danst twee keer in de week en doet ook mee aan wedstrijden. Ook hiervoor geldt, wij redden het niet met de wedstrijden icm de andere kinderen. Gelukkig kan Fajah vaak mee met een vriendin.
 • Casper (7 jaar) zit op kidsdance en danst 1 keer in de week. Hij staat bij mij in de les, dus ideaal, ik neem hem elke dinsdag mee naar mijn werk. Hij zat ook zwemles, maar is hier weer mee gestopt. Zijn astma speelt hem parten en we zijn aan het kijken naar een oplossing.
 • Silvijn (5 jaar) zit op voetbal en traint 1 keer in de week. Elke zaterdag heeft hij ‘wedstrijd’, gelukkig gewoon bij de club, onderling partijtjes. Toen we hem inschreven, hebben mijn man en ik de deal gemaakt dat voetbal onder zijn verantwoordelijkheid valt. En elke week moet hij hemel en aarde bewegen om op woensdagmiddag en zaterdagochtend met hem mee te kunnen.

Al met al vind ik het ontzettend belangrijk dat de kinderen zich ontwikkelen en hun talenten ontdekken. Maar het plannen, de tijd die het kost en ook de kosten vind ik soms best heftig.

Hoe geven jullie invulling aan sport en hobby voor de kids?

10 thoughts on “Help, mijn kind heeft een hobby

 • Fijne en handige tips om een keuze te maken. Mijn dochter is net 4 jaar en we willen graag dat ze iets als hobby erbij gaat doen. Wij als ouders luisteren goed naar wat ze wel en niet wilt. Op dit moment lijkt dansen haar erg leuk om te doen. Binnenkort ga ik eens kijken of ze een proefles kan volgend.

 • Hier hebben ze allebei balletles op zaterdag. Via de school worden er verschillende sportcursussen aangeboden van bijvoorbeeld 5-10 lessen voor 25 euro. Dat is ook altijd leuk om eens iets uit te proberen.

 • Serafina says:

  Mijn 2 Kids zouden graag willen voetballen.. Misschien moet ik eens gaan rondkijken voor hun.. Dank je voor de Blog en de reminder

 • marliesneerinck says:

  Ik heb altijd veel hobbies gehad als kind. In het begin deed ik heel veel proeflessen en als ik het niet leuk vond dat zochten mijn ouders en ik weer iets nieuws. En uiteindelijk heb ik heel lang kunstacademie gedaan, piano en toneel. Sport was duidelijk niet echt voor mij ;)

 • Zolang het past bij je kind, vind ik een hobby hebben echt wel goed. Alleen altijd lastig dat er zoveel “randactiviteiten” eromheen zitten, die dan net niet passen in je planning. Maar ach, het hoort erbij.

 • Kan dit alleen maar aanmoedigen, vind het heel belangrijk dat kinderen buiten school een bezigheid hebben! Had vroeger ook verschillende hobbies. Al kan ik me inbeelden dat het voor ouders niet gemakkelijk is alles te combineren

 • Wat goed dat ze allemaal hun eigen ding hebben. Met moeder van vier ben je er vast druk mee. Hierheen daar heen. Naast de hobby’s nog bij vriendjes en vriendinnetjes spelen en andere activiteiten. Ik vind het met drie al lastig plannen. Met voetbal zijn we onder andere gestopt omdat het twee keer in de week trainen was en daarnaast nog om de week een extra wedstrijd in het weekend. Dat werd ons iets te veel.

 • Ondanks dat het veel vliegwerk is al die hobbies, denk ik ook dat het heel waardevol is voor kinderen. Ook goed dat je aangeeft dat elk kind anders is en andere behoeftes heeft, klinkt logisch maar zo belangrijk om aan te stippen.

 • Leuke blog met leuke tips Miryam. Merel zit op gym en zwemmen en Bram gaat nu nog naar peuterzwemmen. Als hij straks op een andere sport wil moeten we nog maar even rondkijken wat hij wil. Maar allebei ook de zwemdiploma halen dat is wel een must

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.