Hoe je relatie verandert wanneer je een kind krijgt

De komst van een kindje is niet niks. Het verandert je hele leven en zelfs jou als persoon. Hoe zit dat dan met je relatie? Ik ben nu zelf inmiddels 2 jaar moeder. Trotse moeder. Hoe je relatie verandert wanneer je een kind krijgt heeft niemand mij eigenlijk verteld.. 

Hoe je relatie verandert wanneer je een kind krijgt

Een nieuwe rol voor mij, maar ook voor hem

Ineens was ze daar, 6 weken te vroeg. Ineens heb ik dé rol, waar ik eigenlijk 9 maanden naar toe moest leven, 6 weken eerder. Moeder. Maar ook hij. Hij is ineens vader. De aanwezigheid van Leia was overheersend. Het waswennen. Heeeeeeel erg wennen. Samen wennen. Een heel nieuw ritme waar geen touw aan vast te knopen was en een aantal nieuwe verzorgingstaken die op dat moment nog totaal onbekend zijn. Ik zag ineens een hele andere kant van mijn partner die ik nog niet eerder had gezien. Mijn man als een vader. Over het algemeen vond  ik dit heel erg vertrouwd voelen en raak ik volledig vertedert als ik naar Marco kijk terwijl hij met Leia bezig is. Maar soms zorgde het ook voor verassingen.

We reageren allebei verschillend op stress, vermoeidheid of zorgen

Zo brengt de geboorte van een baby veel vreugde met zich mee. Maar zo’n kleintje kan je ook met een hoop zorgen of stress opzadelen. Kijk bijvoorbeeld naar de vroeggeboorte van onze dochter. Al die alarmbellen die continue afgingen en dan heb ik het nog niet eens over de 18 uur die ze per dag huilde toen we eenmaal thuis waren. Slaaptekort. Zorgen. én een shitload van stress.

Het is nog maar de vraag hoe jullie daar allebei op reageren. Als jullie manieren om daarmee om te gaan ver uit elkaar liggen, dan kan dat voor flinke botsingen zorgen. En dat gebeurde hier af en toe echt wel. Zonder dat je het doorhebt begin je te snauwen of te katten op elkaar. Wij hebben echt moeten wennen aan onze nieuwe rollen, maar ook hoe we met elkaars reactie op bepaalde dingen moesten omgaan.

Minder tijd voor elkaar en voor mijzelf

Hoe je het ook wendt of keert: kinderen kosten tijd. En hoe de combinatie tussen werk en gezin ook probeert te verdelen, het betekent ook dat je gewoon minder tijd hebt voor elkaar. Minder tijd om samen leuke dingen te doen als man en vrouw, minder tijd om seks te hebben met elkaar en ook minder tijd om te praten. Voor je het weet praat je samen alleen nog maar over voedingen, luiers en babykleertjes. Het is al lastig om tijd voor jezelf te vinden dus laat staan voor elkaar. Het duurt even voor je daar een balans in weet te vinden.

Je relatie kan onder druk komen staan door de komst van een kleintje. Ja ook als je hier samen voor hebt gekozen. Het is namelijk een totaal nieuwe wereld die je betreedt. Samen nemen jullie de zorg op je voor een inimini mensje die zelf niets kan dan huilen, poepen, drinken en kotsen. Dat is nogal een verantwoordelijkheid.

Hoe je relatie verandert wanneer je een kind krijgt
toen we nog “just the two of us” waren

De verandering tussen de lakens

Vlak na de bevalling staat jouw hoofd misschien een hele tijd niet naar seks, zeker als je een zware bevalling hebt gehad. Of als je bijvoorbeeld bent uitgescheurd. Ik persoonlijk had daar niet zo’n last van. Eerlijk gezegd wilde ik al best snel weer proberen om seks te hebben. (ja ik ben zo’n rare, of noem me een liefhebber haha). Maar bij jou kan het misschien wel zo zijn dat dit het laatste is waar je aan moet denken.

Bovendien ben je in de eerste weken waarschijnlijk dood moe van de nachtvoedingen. Slapen is op dat moment dan belangrijker dan intiem zijn met elkaar. Daarnaast kan ook de nabijheid van een baby een behoorlijke lustdoder zijn. Tenminste, bij mij wel.  Zodra ik Leia ook maar een geluidje hoorde maken, schoot/schiet ik in mijn moederrol. Daarnaast kraakt ons bed nogal en niemand wil zijn ouders horen toch? Of je nu een baby bent of een tiener. Het geeft gewoon een raar gevoel om dat te doen terwijl je kind dan wakker is en je kan horen. W

aarschijnlijk heeft je partner hier veel minder last van, verschil in zin in seks hebben is dan ook het meest voorkomende probleem bij stellen met een kind. En anders kan een spannende toy jullie misschien nog wel op weg helpen…Verandering van spijs doet toch eten? ;) Kijk voor spannende items maar eens op Easytoys.nl.  Hoe  of je relatie verandert wanneer je een kind krijgt

Hoe je relatie verandert wanneer je een kind krijgt

Er is zelfs een periode geweest waarin onze relatie leek dood te bloeden. Puur omdat we allebei verschillende interesses hebben, minder praatten, minder tijd voor elkaar hadden en tja ook omdat we eigenlijk nooit meer echt als man en vrouw samen weg gaan. Dit gebeurt ongeveer zo’n 1 tot 2 keer per jaar wanneer we een nachtje (of 2) bij onze ouders mogen vertoeven. Maar ja, dan ben je in de buurt en wil je ook graag je vrienden even zien en wat gepland stond als een avondje uit met z’n tweeën wordt dan al snel een groepsuitje. Wat overigens helemaal niet erg is hoor, want ik ben dol op de jongens, maar soms wil je ook gewoon ff weg met z’n tweeën toch? Hoe  of je relatie verandert wanneer je een kind krijgt

Uiteindelijk hebben we allebei gewoon moeten wennen aan onze nieuwe rollen en de nieuwe levensstijl die daarbij hoort. Noem het ook gewoon een wen periode. Ik denk dat ieder stel hier wel doorheen gaat. Geef het de tijd en geef niet te snel op. Want je zult zien dat de ander zich net zoals jou voelt. En het belangrijkste is toch echt dat je moet blijven praten. Zonder communicatie ben je echt nergens. Hoe je relatie verandert wanneer je een kind krijgt

En wat betreft dat krakende bed… Misschien moet we na onze vakantie toch maar eens een nieuw bed bestellen bij Boxsprings.nl, ik wil ons daarin alleen nog even laten adviseren want ik zag dat er ook elektrische boxsprings zijn. Kijk dat is nog eens luxe haha

Dit is wel een beetje hoe je relatie verandert wanneer je een kind krijgt, zijn er bij jou nog andere dingen geweest in je relatie die zijn verandert?

15 thoughts on “Hoe je relatie verandert wanneer je een kind krijgt

  • Inderdaad het is echt wennen aan een kind. Wij hebben elkaar redelijk hard verloren. Eerst mijn man een burn out en ik een parental burn out. Draagkracht volledig weg en dat in combinatie met een kind dat veel uitdaging vraagt. Nu probeer ik meer los te laten en andere het te laten doen. En me ook minder schuldig te voelen als hij een keer lang op de ipad zit zodat ik eventjes kan rusten.

  • Herkenbaar. Tijd voor elkaar en voor jezelf moet je nu heel onsexy plannen. Als je allebei maar het juiste doel voor ogen hebt en blijft praten, kom je er wel.

  • Ik kan mij goed voorstellen dat deze dingen heel erg anders zijn als je kindjes krijgt, maar ja je neemt niet voor niks samen kinderen dus je moet die verandering dan ook gewoon accepteren. Zo lang je communicatie goed is met je partner dan komt alles goed denk ik

  • Ik heb zelf geen kinderen en die wens is er ook niet. Ik hou erg van mijn vrijheid en onafhankelijkheid en dat is hetgene waarvan ik denk dat het meest veranderd als je kinderen krijgt.

  • Heel herkenbaar. Van te voren waren we soms al (allebei een enorm drukke baan) langs elkaar heen aan het leven. Met de komst van een kind verandert er nog veel meer. Natuurlijk weet je waar je aan begint, maar eigenlijk weet je het helemaal niet. En weet je het pas als je eenmaal echt een kind hebt gekregen (ja, gekregen want een kind neem je niet. Wij zijn in de ontzettend gelukkige omstandigheid dat we toch nog een kindje hebben mogen krijgen toen ik 41 was). Overigens staat ze met stip bovenaan. Maar misschien is het wel goed als we zo nu en dan toch weer eens ‘us-tijd’ inbouwen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.