Lekker slapen | Alles over een dekbed voor je kind

Een goede nachtrust is van groot belang voor kinderen, om uit te rusten en om gezond op te groeien. Wist je dat kinderen tussen de vier en twaalf jaar  zo’n 10 tot 12 uur slaap nodig hebben per dag? Als je erover nadenkt, brengen zij dus een halve dag door in bed (hoe heerlijk? ;-) ) Het is dus van groot belang om te zorgen dat het bed van je kindje in een goede staat verkeerd en je kiest voor een dekbed dat bij je kind past. 

Het dekbed

Een dekbed is een variant op een deken en bedoeld om een slapende warm te houden. Het dekbed bestaat uit een omhulsel (tijk) en de vulling. De traditionele vulling van een dekbed bestaat uit dons. Een donsdek is licht en luchtig, maar houdt toch goed de warmte vast. Tegenwoordig zijn er echter verschillende varianten verkrijgbaar en kan een dekbed ook gevuld zijn met wol, katoen of synthetisch materiaal.

Vanaf welke leeftijd?

Op veiligheid.nl wordt geadviseerd om pas vanaf twee jaar, met de overgang van ledikant naar een kinderbed, kinderen onder een dekbed te laten slapen. Een dekbed kan te warm zijn voor jonge kinderen waardoor warmtestuwing kan ontstaan en door hun getrappel en gewoel zouden ze in de hoes terecht kunnen komen. Ook het Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg adviseert om pas vanaf twee jaar een dekbed te gebruiken om de kans op wiegendood te minimaliseren.

Lees ook: tips bij overgang van babybed naar groot bed

Een dekbed voor je kind uitzoeken?

Het uitzoeken van een goed kinderdekbed is van groot belang en wordt soms een beetje onderschat. Dat is jammer, want kinderen brengen dus de helft van de dag door in bed en daarom is het van belang om aandacht te besteden aan het uitzoeken van een goed kinderdekbed. Een aantal zaken zijn belangrijk bij het uitzoeken van een kinderdekbed, waaronder materiaal en de maat.

Het materiaal dat gebruikt wordt, is van invloed op het gewicht en de mate van isolatie. Kies een dekbed dat goed bij je kindje past. Veel ouders geven de voorkeur aan katoenen dekbed, een kinderbed van wol of gevuld met synthetisch materiaal. Elk dekbed heeft andere voordelen ten opzichte van de ander en het één is niet per se beter dan het ander. Belangrijk is dat je iets kiest wat bij je kind past. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Is je kind een warme of koude slaper?
  • Is er sprake van allergieën?
  • Zweet je kindje veel in bed?
  • Wil je dat het dekbed in de wasmachine kan?

Verder is het goed om even naar de juiste maat te kijken. In een junior bed of ledikant, past het best een dekbed met de afmeting 100 x 135. En in een eenpersoonsbed, na het tweede jaar, past het een dekbed met afmeting 140 x 200 het best.

Wil je meer weten over de verschillende specificaties en advies over de aanschaf van een kinderdekbed? Koop dan bijvoorbeeld je Dekbed bij Lusanna.nl, zij zijn gespecialiseerd in slaapcomfort en kunnen je gericht advies geven. Daarnaast vind je hier enkele anti snurken tips.

Lees ook: Wanneer moet mijn kind een hoofdkussen?

 

Gebruiken jullie een dekbed voor je kind?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.