Wanneer een kinderkussen nodig?

Vanaf welk moment geef je je kind een dekbed? En wanneer is een kinderkussen nodig? Vandaag bespreek ik met jullie het onderwerp; beddengoed van kleine kinderen

Beddengoed van kleine kinderen

Het dekbed:

Voor onze mini’s, en dan met name dus de baby’s en dreumessen is een dekbed of een deken in een dekbed-hoes nog veel te warm. Kleintjes kunnen zich ook veel makkelijker onder/of in het losliggende beddengoed wurmen waardoor de ademhaling belemmert kan worden.

De vuistregel is daarom dat je in de eerste twee levensjaren van je kleintje het beste een 100& katoenen dekentje met een lakentje kunt gebruiken. Om het zo veilig mogelijk te houden dien je het bed dan ook stevig en kort op te maken. Je weet wel, met de voetjes tegen het voeten-einde.. Of doe het nog veiliger; gebruik een goed passende slaapzak.

Wanneer een kinderkussen?

En als we dan toch bezig zijn met het beddengoed van kleine kinderen, wanneer moet je dan beginnen met kinderkussens? Nou eerlijk gezegd; niets moet. Hoofdkussens zijn namelijk helemaal niet nodig volgens onze kinderartsen.  Het kan zelfs gevaarlijk zijn omdat ze erin kunnen stikken. Maar dit geldt voornamelijk voor hele kleine kinderen die hun hoofdje nog niet zo goed kunnen oprichten of kinderen die zich nog niet kunnen omdraaien.  Deze kindjes kunnen, als ze met hun gezicht in het kussen liggen, in ademnood komen.

Dus: gebruik geen kussen zolang het kind er niet om vraagt en als het nog zeer jong is.

Maar waar is de grens? Nou die is best lastig om aan te geven. Vanaf een jaar of 3 lijkt een veilige leeftijd, maar ik herhaal het nog even.. Als je kind er niet om vraagt, dan zou ik geen slapende hondjes wakker maken en het nog lekker laten zoals het is..

Maak jij al gebruik van een kinderkussen?

foto kussengevecht shutterstock

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.