Melanie | Is mijn zoon klaar voor een leven zonder luier?

Zoonlief is nu 20 maanden en eigenlijk ben ik nog helemaal niet bezig geweest met hoe en wanneer wij met zindelijkheidstraining zouden beginnen. Maar mijn lieve mamsie wees me erop dat hij echt al een aantal signalen vertoont en misschien wel zijn luier uit kan op den duur.

Ik ben me er daardoor natuurlijk wat meer in gaan verdiepen en ja, warempel. Het is vroeg, maar hij vertoont inderdaad al wat signalen.

Een aantal signalen

  • Als hij ‘s nachts wakker wordt, wijst hij naar z’n broekje en zegt “uiee, uiee”, waarmee hij wil zeggen dat z’n luier vies is en wij die moeten verschonen. Een vieze luier vindt hij dus vervelend, ook al is het alleen maar plas.
  • Als mama of papa naar de wc gaat, móet (en dan bedoel ik echt MOET) meneer mee. Héél interessant allemaal. Nu heb ik daar niet zoveel moeite mee (hoewel die koude handjes op mijn blote been niet héél prettig zijn), maar papa vindt het maar niks.
  • Regelmatig staat hij bij de deur naar de hal: “eesjee, eesjee!!” Dan wil hij naar de wc… Daar gaat hij stilletjes in een hoekje staan of even met de deur spelen. Gekker nog: regelmatig komt hij terug met een dikke vette poepluier. “Uieee, uiee!” Dit doet hij overigens ook bij opa en oma thuis…

En nu? Uit die luier?

Tja, ik weet het eigenlijk niet goed. Hij is nog te jong om dit allemaal heel goed uit te leggen. De luier broekjes hebben we al wel in huis (per ongeluk een keer gekocht). En ik heb twee wc-verkleiners gekocht. Eén voor boven en één voor beneden. We gaan hem daar gewoon op vaste momenten even op zetten, bijvoorbeeld voor het slapen gaan, na het wakker worden en als hij zelf naar de “eesjee” wil.

Wel heb ik met manlief afgesproken dat dit totaal ongedwongen gaat. Als het goed gaat is het oké, zo niet, ook prima! Hij is nog maar 20 maanden en voor mijn part loopt ie nog 1,5 jaar in de luiers. Op z’n achttiende zal dat probleem vást opgelost zijn. Maar met deze signalen, moeten we het op z’n minst proberen!

Tips m.b.t. zindelijkheidstraining zijn van harte welkom. Zoonlief is de eerste, dus ik heb géén idee waar ik aan begin :). 

One thought on “Melanie | Is mijn zoon klaar voor een leven zonder luier?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.