Hoe voorkom je dat je konijn eenzaam wordt?

Veel mensen nemen een konijn als huisdier zonder hier eerst goed over na te denken. Dit is echter wel heel belangrijk, met name omdat een konijn snel eenzaam kan worden. En dit wil je absoluut voorkomen! Maar hoe werkt dit? Lees verder voor onze tips.

Meerdere konijnen

De beste manier om te voorkomen dat je konijn eenzaam wordt? Haal meerdere konijnen in huis. Hoe lief je als mens ook voor je konijn kunt zijn, het diertje is misschien nóg wel liever samen met een soortgenootje. Mocht er een van je konijnen overlijden, is het ook verstandig om snel weer een nieuw konijn te nemen. Konijnen zijn echte sociale dieren: ze kunnen vaak zelfs samenleven in hetzelfde konijnenhok. Houd dit in het begin natuurlijk wel even goed in de gaten. Vaak moeten konijnen eerst even rustig aan elkaar wennen. Je kunt ook een mannetje en een vrouwtje goed samen zetten. Zorg natuurlijk dat het mannetje is gecastreerd als je geen baby’tjes wilt.

En kies idealiter voor een groot konijnenhok, zodat de dieren wel voldoende bewegingsruimte hebben. Ook meerdere hokken is een optie, maar dit moet maar net passen. Als je de konijnen buiten houdt, is hier uiteraard al snel meer ruimte voor. In een konijnenren kun je de dieren ook bij elkaar zetten.

Veel aandacht nodig

Konijnen hebben veel aandacht nodig! Zeker als je toch kiest voor een enkel konijn in huis, in plaats van meerdere konijnen. Het diertje heeft waarschijnlijk nog wel meer aandacht nodig dan de meeste katten!

Het kan wel een tijdje duren voordat er een vertrouwensband is opgebouwd: wees hier dan ook geduldig in. Je moet niet over de grenzen van het konijn heengaan, want dit maakt de binding ingewikkelder. Maar als jullie eenmaal vrienden zijn, is een konijn waarschijnlijk dol op je. Als het diertje binnenshuis leeft en zelf in en uit het hok kan stappen, zal je merken dat het konijn vaak naar je toekomt. Ga dan ook regelmatig in de buurt van het konijn of het hok zitten, zodat het diertje weet dat je vlakbij bent.

Sommige konijnen komen zelfs graag op schoot en willen worden geaaid! Van oppakken worden ze echter weer niet zo blij: dit kun je daarom beter niet doen.

Voldoende vermaak

Eenzaamheid kan ook deels optreden door verveling. Naast dat je het konijn dus zelf genoeg aandacht geeft, is het slim om voor genoeg vermaak te zorgen. De beste optie is hier nogmaals om een tweede konijn te nemen. Maar ook speelgoed kan voor vermaak zorgen. Denk aan een tunnel, speelhuis of knaagbal. Je kunt het speelgoed af en toe verwisselen, zodat er weer iets nieuws te beleven is.

En laat het konijn idealiter niet steeds maar in het hok zitten: ook dat wordt na een tijdje toch best saai. Laat het dier door de kamer rondlopen en -snuffelen als je hem of haar binnenshuis houdt. Ze springen of klimmen graag, dus zorg bijvoorbeeld voor kleine plateaus. In de tuin kun je een ren neerzetten, waar het dier in kan rondrennen. Hoe groter de ren, hoe beter!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.