Hoe verzeker jij je als ondernemer tegen aansprakelijkheid?

Ben je zelfstandig ondernemer? Dan heb je waarschijnlijk de nodige klanten. Dit kunnen afnemers zijn van producten, maar ook mensen of bedrijven waaraan je diensten verleent. Wie jouw klanten ook zijn, de kans dat je schade veroorzaakt is altijd aanwezig. Wanneer dit gebeurt, kan een klant jou aansprakelijk stellen. Gelukkig kun jij je hiervoor verzekeren. Maar hoe doe je dit eigenlijk? In onderstaande tekst lees je er alles over.

Particuliere verzekering biedt geen uitkomst

De meeste mensen die op zichzelf wonen hebben een aansprakelijkheidsverzekering. Niet gek, want hiermee ben je verzekerd voor schade die je aanricht aan (spullen van) anderen. Door deze dekking denk je misschien dat zo’n verzekering ook uitkomst biedt voor zakelijke schade. Dit is op zich een logische gedachtegang, maar helaas werkt het niet zo. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt namelijk geen schade die je met jouw bedrijf aanricht. Verwacht daarom niet dat je verzekerd bent voor schade als je alleen particulier verzekerd bent voor aansprakelijkheid.

Sluit een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven af

Wil jij je (ook) verzekeren voor schade die je als ondernemer aanricht aan personen of objecten? Dan moet je hier een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) voor afsluiten. Deze verzekering dekt overigens niet alleen de schade die jij veroorzaakt, maar ook schade die medewerkers of producten aanrichten aan objecten of personen.

Denk na over beroepsaansprakelijkheid

Sommige ondernemers denken dat het voldoende is om een AVB af te sluiten, maar helaas volstaat deze verzekering lang niet altijd. Of je genoeg hebt aan een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering hangt af van het beroep dat je beoefent. Heb je een adviserende rol of een belangrijke stem in grote projecten? Breid een AVB verzekering dan uit met beroepsaansprakelijkheid. Wanneer je als ondernemer (ook) een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) afsluit, ben je bij beroepsfouten verzekerd voor hoge kosten bij schadeclaims. Hierbij kun je denken aan verkeerde adviezen, vergissingen of onjuistheden. Daarnaast biedt een BAV uitkomst bij inbreuk op geheimhouding, privacy of auteursrecht.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Ben je zakelijk nog niet verzekerd voor aansprakelijkheid, maar zie je inmiddels het nut van een AVB in? Wacht dan niet langer, maar sluit direct zo’n verzekering af. Hier hoef je de deur tegenwoordig niet meer voor uit, want bij de meeste verzekeraars kun je online een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Vaak is het simpelweg een kwestie van het doorlopen van een aantal eenvoudige stappen. Een verzekeraar buigt zich vervolgens over jouw aanvraag. Wanneer alles akkoord is bevonden, krijg je bericht. Vanaf dat moment ben je verzekerd voor bedrijfsaansprakelijkheid.

One thought on “Hoe verzeker jij je als ondernemer tegen aansprakelijkheid?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.