HOE ONTSTAAN PIGMENTVLEKKEN EN WAT KAN JE ER TEGEN DOEN?

Zomaar uit het niets zijn ze er ineens: ontsierende bruine vlekken op je gezicht, je schouders, je rug en handen. Zomaar ineens. Stomme pigmentvlekken. De eerste tekenen van huidveroudering, nog voor je een grauwe huidstructuur en rimpels krijgt. Verdorie dat ouder worden is niks aan. Het zijn niet moeders mooiste plekken, maar gelukkig wel goed te behandelen. Nu is het natuurlijk wel van groot belang dat je met regelmaat je huid goed controleert en dat je bij verdachte vlekken je huisarts inlicht. Hij of zij kan je daar handige tips bij geven.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Pigmentvlekken ontstaan door een overmatige productie van melanine, onder het huidoppervlak. Melanine is eigenlijk de kleurstof die zorgt voor je huidskleur, gemaakt door melanocyten. Deze overmatige productie van melanine kan door verschillende manieren tot stand komen. Ik zal proberen het een beetje uit te leggen hieronder:

Pigmentvlekken door de zon

Een van de meest voorkomende oorzaken voor pigmentvlekken is de zon. Ik betrapte mijn eigen huid erop dit jaar. Ik was nog nooit 3 weken op vakantie geweest en bij terugkomst had ik een voorhoofd met een grote bruine vlek. Vreselijke irritant. En dat terwijl ik zo goed had gesmeerd…

Pigmentvlekken door hyperpigmentatie

Pigmentvlekken kunnen optreden nadat de huid beschadigd is: een sjiek woord hiervoor is: post-inflammatoire hyperpigmentatie. Denk hierbij aan uitgedoofde puistjes, schaafwondjes die je niet goed beschermt of huidbeschadiging na bijvoorbeeld een peeling. Ook huidaandoeningen zoals psoriasis, acne en eczeem die uitgedoofd zijn kunnen zorgen voor langdurige verkleuringen. Een acne behandeling is perfect om pigmentvlekken te voorkomen en van je acne af te komen.

Pigmentvlekken door hormoonschommelingen: het bekende zwangerschapsmasker

Hormoonschommelingen zorgen vaak voor hormonale hyperpigmentatie. Bij vrouwen die zwanger zijn kan er dan een zogenaamd zwangerschapsmasker ontstaan, dit wordt ook wel melasma genoemd. De ene vrouw heeft in no-time haar gezicht vol met vlekken, de ander weer helemaal niet. Ik was (godzijdank) een van de gelukkigen zonder zwangerschapsmasker, ik was wel zwanger tijdens de zomer en ben zeker in de zon geweest maar goed beschermd en altijd met een hoed op mijn hoofd… Het is dus altijd raadzaam om je altijd in te smeren met een zonnebrandcrème, maar vooral tijdens de zwangerschap. Blijf ook uit de zon, draag een hoed en zorg voor goede huidverzorging met een spf erin.

Pigmentvlekken door het gebruik van medicatie.

Medicijngebruik kan bijdragen aan pigmentproblemen. Bepaalde antibiotica, antipsychotica, maar ook pijnstillers kunnen zorgen voor pigmentvlekken wanneer je tegelijkertijd zonder bescherming de zon in gaat. Vaak is dit te herkennen aan de gele of oranje sticker op je doosje medicijnen.

Hoe kom je van pigmentvlekken af?

Pigmentvlekken verwijderen, kan dat? Jazeker! Er zijn meerdere soorten mogelijkheden om pigmentvlekken te behandelen en verwijderen. Vaak vindt er eerst een vrijblijvend intakegesprek plaatst waarbij de huidtherapeut bekijkt van welk type pigment er sprake is. Daarna wordt er een behandelplan gemaakt met de meest geschikte behandeling. Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten behandelingen:

  • Medische Peeling: ideaal voor oppervlakkige pigmentvlekken.
  • Laserbehandeling: ideaal wanneer het pigment al dieper in de huid gelegen is.

Soms wordt er een combinatie van beide gedaan. Doe je voordeel met deze info en smeer jezelf altijd goed in met een SPF voor je naar buiten gaat. Yes ook in de winter!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.