Aansprakelijkheid: Dit moet je als startende ondernemer weten

Je hebt misschien een bloeiend bedrijf met hoge winsten en een populaire aanhang. Je maakt misschien momenteel wel geweldig veel sales en bent op zoek naar een tweede locatie, maar dat kan allemaal uit elkaar vallen wanneer je een aansprakelijkheidszaak verliest.

Alle bedrijfseigenaren, vooral degenen die fysieke activiteiten bezitten, moeten de aansprakelijkheid begrijpen en weten welke gevolgen dit voor hen heeft. Hier zijn enkele dingen die elke startende ondernemer zou moeten weten over bedrijfsaansprakelijkheid.

Wat wordt als aansprakelijkheid beschouwd?

Voor iets aansprakelijk zijn betekent dat je financieel verantwoordelijk bent voor een evenement. Je kunt aansprakelijk worden gesteld wanneer je schade aan aan of bij iemand anders aanricht. 

Helaas gebeuren er voortdurend ongelukken waar schade bij ontstaan, wanneer je verantwoordelijk bent voor deze schade kun je aansprakelijk worden gesteld. Ze worden ‘ongelukken’ genoemd omdat je ze niet ziet aankomen. De beste manier om een ongeval te voorkomen, is door zorgvuldig te werk te gaan.

Ook al is het echt een ongeluk, ben je als ondernemer vaak snel aansprakelijk. Laat je bijvoorbeeld een blik verf vallen over de parketvloer van jouw klant dan ben je aansprakelijk voor het schade aan de vloer. 

Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)

Om dit te voorkomen kiest vrijwel elke startende ondernemer voor het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Deze verzekering zorgt er hoofdzakelijk voor dat schade van of aan anderen die jij en je personeel veroorzaken, terwijl jullie aan het werk zijn, verzekerd is. 

Een voor de hand liggend risico is schade aan spullen van anderen, bijvoorbeeld door het omstoten van een voorwerp bij de klant. Ook kan er schade aan personen zijn, ofwel letselschade. Dit is het geval wanneer je bijvoorbeeld net de vloer hebt gedweild en geen waarschuwingsbord voor een natte vloer hebt neergezet, waardoor de klant vervolgens uitglijdt. Deze schades kunnen aanzienlijk oplopen, waardoor het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven des te meer van belang is voor een startende ondernemer.

bedrijfsaansprakelijkheid besparen op zorgverzekering

Verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen: 

Algemene bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: zoals hierboven toegelicht, is dit het meest basale pakket voor startende ondernemers. Het beschermt jouw bedrijf tegen schade aan eigendommen, verzekeringsclaims, reclameclaims en claims van nalatigheid. 

Productaansprakelijkheidsverzekering: als je producten vervaardigt, distribueert en / of verkoopt, beschermt deze verzekering je tegen financieel verlies als een defect product schade veroorzaakt.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: als jouw bedrijf een of andere dienst aanbiedt, kan deze dekking bescherming bieden tegen zaken als wanpraktijken, fouten en weglatingen en nalatigheid. Sommige beroepen (zoals artsen die in bepaalde staten uitoefenen) zijn wettelijk verplicht om dit soort verzekeringen af ​​te sluiten.

Werknemersvergoeding: als je werknemers in dienst hebt, is de arbeidsongevallenverzekering een enorme troef. Het beschermt jouw financieel als een werknemer gewond raakt tijdens het werk en dekt kosten zoals medische kosten, gederfde lonen en een veranderde levensstijl.

BV of eenmanszaak? 

Er zijn twee belangrijke soorten aansprakelijkheid: persoonlijk en zakelijk. Als je dan eenmanszaak bent van een bedrijf, staat de rechtszaak op jouw naam. Plots komen al jouw persoonlijke bezittingen, inclusief je huis, auto en pensioen, in gevaar.

Als je jouw bedrijf opneemt door een Besloten Vennootschap (BV) of een bedrijf te vormen, zal jouw bedrijf als een afzonderlijke entiteit bestaan. Eventuele rechtszaken worden behandeld in naam van jouw bedrijf en alleen jouw inkomsten en bedrijfsmiddelen lopen gevaar. Het is nog steeds een onaangename situatie, maar het is beter dan een hoog risico voor jouw persoonlijk welzijn te hebben vanwege een rechtszaak.

Het is van vitaal belang dat alle bedrijven actie ondernemen om zichzelf te beschermen tegen een rechtszaak. Het begrijpen van aansprakelijkheid, het geven van trainingen, het verkrijgen van de juiste dekking en andere stappen kunnen dienen als een schild tegen financiële claims. Terwijl je eraan werkt om jouw bedrijf veilig te maken en ongevallen te voorkomen, loop je minder risico’s en heb je een betere kans op succes.

Succes!

One thought on “Aansprakelijkheid: Dit moet je als startende ondernemer weten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.