Hoogzwanger aan een studie beginnen?

Hoogzwanger aan een studie beginnen? Mag dat? Kan dat? Wordt je dan niet afgewezen? In september 2014 begon ik hoogzwanger aan mijn studie tot managementassistente. Niet wetend dat ik in plaats van halverwege november, al begin oktober zou bevallen van mijn dochter…

Je bent jong en je wilt wat, iets met ambities enzo. Ik kwam er tijdens mijn versnelde studie tot secretaresse achter dat ik zwanger was. Een beetje gepland, en een beetje ongepland. Ik snap dat dit vaag klinkt, maar om het even uit te leggen.. Na langdurig proberen zwanger te worden en heel wat miskramen en nare dingen aan mijn lijf hadden we eigenlijk even een pauze ingelast en had ik mijzelf voorgenomen om de toelatingstest voor het HBO te gaan doen, om vervolgens de studie HRM te gaan volgen. De afspraak voor de test stond nog maar net gepland of BAM! ik was zwanger.. Natuurlijk waren wij dolgelukkig met dit nieuws en de studie waar ik nog mee bezig was kon ik makkelijk afronden. Zo gezegd, zo gedaan en met een dikke toeter nam ik mijn diploma in ontvangst. En nu?

Hoogzwanger solliciteren

Hoogzwanger solliciteren heeft natuurlijk helemaal geen nut. Niemand zit te wachten op een dame die als ze net ingewerkt is, op verlof gaat. Dus dan ga je nadenken. Wat ga ik doen? HBO is geen optie met een kleintje. Een vierjarige studie zag ik gewoon niet te combineren met een baby, dus ik melde mij aan voor de versnelde opleiding tot managementassistente. Een prima doorstroom voor een secretaresse. Het intake gesprek verliep eigenlijk heel erg soepel en de juffrouw durfde niet te vragen of ik zwanger was ondanks dat het overduidelijk te zien was. Ik was goed voorbereid op het gesprek en heb zelfs het één en ander aan research gedaan om te kijken of ze mij als zwangere ook zouden mogen weigeren. De dame waar ik het intake gesprek mee voerde vroeg hoe ik het allemaal in gedachten had met verlof etc. en ik vertelde haar in elk geval tot na de herfstvakantie naar school te gaan om zo de eerste examens alvast te maken, hierna op verlof te gaan en z.s.m. weer aanwezig te zijn na de bevalling. We hadden al een beetje rondgekeken voor een gastouder of kinderdagverblijf dus ook die vragen kon ik haar beantwoorden. Ze zag dat ik alles goed had voorbereid en voorzag geen problemen met mijn positieve instelling. Ik werd aangenomen.

Hoogzwanger aan een studie beginnen

Hoogzwanger aan een studie beginnen ,hoogzwanger aan een studie beginnen

Ik begon in september en ben eigenlijk meteen al begonnen met vooruit werken. Iets waar ik mijzelf achteraf echt ontzettend dankbaar voor ben, want daardoor heb ik mijn studie alsnog kunnen halen. Eind september kwam ik terecht in het ziekenhuis. Ik had veel pijn, was ontzettend ziek en voelde mijn dochter niet meer. Aan de CTG scan was niets te vinden, dus ik mocht weer naar huis. Een week na mijn babyshower lag ik in het ziekenhuis, 6 weken te vroeg kwam mijn dochter ter wereld en dit bracht enorm veel stress met zich mee. Ondanks dat, heb ik mijn lerares altijd op de hoogte gehouden. Ik ben namelijk van mening dat communicatie de sleutel tot succes is en dat was het uiteindelijk ook. De dag dat ik in het ziekenhuis terecht kwam heb ik haar meteen gemaild en ook de dag na de geboorte van onze dochter. Tijdens de ziekenhuis periode op de Neonatologie heb ik haar om de zoveel dagen een update geschreven met de stand van zaken en ik heb zelfs mijn examens gedaan en behaald na de herfstvakantie. We waren nog niet zo heel erg lang thuis met onze dochter of de problemen begonnen, ze viel af en huilde zo’n 18 uur per dag. Ze werd weer opgenomen en ik hield weer mijn lerares op de hoogte. We kwamen thuis, en een paar dagen later werd onze dochter opnieuw opgenomen ivm gewichtsverlies. Het was een slopende tijd en ik heb dus ook geen enkele les gevolgd. Ik was ontzettend bang om mijn studie niet te halen en menig mens vroeg mij waarom ik niet stopte?

Alles is mogelijk

Ik wil mijn dochter laten zien dat alles mogelijk is, als je maar doorzet en dat is de reden waarom ik nooit ben gestopt met mijn studie. Het was zwaar, absoluut! En de tweede periode heb ik ook geen enkele les bijgewoond en tijdens de examens na deze periode zat ik ook te zwetend als een otter. Maar ik heb ze gehaald, dus ik mocht op stage. Ik koos ervoor om bij mijn ouders in het noorden mijn stage te voltrekken en mijn dochter was dan overdag daar. Ik maakte 24 uur per week ipv 36 uur, dit had ik afgestemd met mijn lerares en dat was goed te combineren, ik zou ipv juli mijn diploma eind september in ontvangst mogen nemen en dat vond ik helemaal prima. Het heen en weer reizen tussen het Oosten en het Noorden was moeilijk, pittig en soms echt niet leuk. Het brak mijn hart om mijn man zo veel te moeten missen, maar ik kon aftellen. Uiteindelijk nam ik op 24 september 2015 mijn diploma met ontzettend veel trots in ontvangst. Ik heb het toch maar even geflikt en hoop hierin een voorbeeld te kunnen zijn voor mijn dochter. Nil Volentibus Arduum oftewel: Niets is moeilijk, voor hen die echt willen! Dus jaag je dromen na!

Liefs

hoogzwanger aan een studie beginnen. hoogzwanger aan een studie beginnen

24 thoughts on “Hoogzwanger aan een studie beginnen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.