horizontale en verticale groepen op de kinderopvang

Gisteren schreef ik op mijn persoonlijke blog een artikel over welke vragen ik heb gesteld aan een kinderdagverblijf tijdens mijn intakegesprek. Het is mij opgevallen in de reacties dat veel ouders niet bekend zijn met de horizontale en verticale groepen binnen een kinderdagverblijf. Om te kijken wat het beste bij jou voorkeur past, leek het mij een goed idee om uit te leggen wat horizontale en verticale groepen zijn binnen een kinderdagverblijf. 

horizontale en verticale groepen op de kinderopvang

Horizontale groepen

In horizontale groepen zitten kinderen van een bepaalde leeftijd bij elkaar, vaak verdeeld over 2 soorten groepen. De baby groep en de peutergroep. In een baby groep zitten maximaal 9 kinderen in een leeftijdscategorie van 0 tot 2 jaar. De peutergroep bestaat uit maximaal 14 kinderen in de leeftijdscategorie van 2 tot 4 jaar.

Verticale groepen

In verticale groepen zitten kinderen in een leeftijdscategorie van 0 tot 4 jaar. In deze groepen zitten per dag maximaal 12 kinderen, waarvan maximaal 3 nul-jarige kinderen tegelijk. Op deze manier krijgen de baby’s voldoende rust en aandacht die zij nodig hebben.

voordelen van horizontale en verticale

Voor zowel de horizontale als de verticale groepen heb je natuurlijk zijn voor- en nadelen. Zo heeft de opvang in een verticale groep het voordeel dat je kindje vier jaar lang kan opgroeien tussen kinderen van verschillende leeftijden, net zoals in een gezin. Bij de horizontale groepen is het voordeel dat je kindje opgroeit en speelt met kinderen uit zijn of haar eigen leeftijdsfase. Vaak is het zo dat wanneer een kind zich sterk ontwikkeld, hij overgeplaatst kan worden naar de volgende groep zodat het kind meet uitdaging kan krijgen. Vraag dit na bij je eigen kinderdagverblijf.

Was jij al bekend met de horizontale en verticale groepen binnen een kinderdagverblijf? Voor welke groep soort heb jij gekozen? En waarom heb je  deze keuze gemaakt?

3 thoughts on “horizontale en verticale groepen op de kinderopvang

  • Mijn dochter zit 2 dagen in de week in een verticale groep en de andere 2 dagen in een horizontale groep. Vind het belangrijk dat ze leert omgaan met jongere en oudere kindjes. En daarnaast is het natuurlijk leuk als ze om leert gaan met leeftijdsgenootjes

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.