welke vragen stel ik aan een kinderdagverblijf?

Het is ongeveer zo’n 2 maanden geleden dat ik het kindercentrum naar binnenstapte voor een kennismakingsgesprek en een rondleiding. Van te voren had ik mij al een beetje georiënteerd en ik heb mijzelf de vraag gesteld; welke vragen stel ik aan een kinderdagverblijf? Want ik laat straks wel mijn allergrootste schat achter in het kindercentrum dus het moet allemaal wel goed geregeld zijn. Omdat ik vast niet de enige persoon ben die zichzelf dit af vraagt, deel ik vandaag mijn eigen vragenlijstje met jullie. 

Welke vragen stel ik aan een kinderdagverblijf?

Naast dat ik zelf al een aantal vragen op papier had gezet, heb ik ook andere moeders deze vraag gesteld. Moeders die hun kind al naar een kinderdagverblijf brengen en dus al eens een intake gesprek hadden gevoerd. Om het jou wat makkelijker te maken, heb ik alle vragen op een rijtje gezet.

 • Maken jullie gebruik van horizontale of verticale groepen?
 • Hoeveel leidsters staan er op één groep? En hoe groot is de groep?
 • Werken jullie met het vier-ogen beleid?
 • Hoe worden wij als ouders op de hoogte gehouden van de dag?
 • Zijn er ook contacten met andere organisaties zoals bijvoorbeeld het GGD?
 • Hoe vaak komen instanties zoals de Gemeente en GGD controleren? Wanneer was de laatste controle, en wat was hiervan het resultaat?
 • Wanneer moet ik mijn kind thuis houden? En vanaf hoeveel graden koorts wordt er met ons als ouder contact opgenomen om ons kindje op te halen?
 • Stel mijn kind is ziek, spaar ik deze dag dan op?
 • Wat is het beleid rondom het toedienen van medicatie?
 • Hoe volgen jullie de algemene ontwikkeling van mijn kind?
 • Wat is het beleid rondom fotograferen en het publiceren of verspreiden hiervan op social media?
 • Wanneer er nieuwe stagiaires of leidsters binnen de organisatie aan het werk gaan, hoe worden wij hiervan op de hoogte gesteld? Wat is het beleid hiervan?
 • Hoe vaak worden er gesprekken gevoerd over de ontwikkeling en het welbevinden van mijn kind?
 • Is er ooit sprake geweest van seksueel misbruik binnen de organisatie? (Dit is wellicht een beetje raar om zo te vragen, maar ik kan me indenken dat je dit soort dingen zou willen weten)
 • Hoe is het deur beleid? Kan iedereen in en uit lopen wanneer hij/zij wil?
 • Hoe wordt er “gestraft”?
 • Wat zijn de openingstijden? En hoe zijn de dagdelen verdeeld?
 • Hoe is de dagindeling?
 • Wat zit er bij de kosten in? Moet je bijvoorbeeld zelf luiers meebrengen of hebben ze dit daar?

Dit is een behoorlijke waslijst met vragen en het is aan te raden om deze te printen of voor jezelf op te schrijven en mee te nemen naar het kinderdagverblijf. Zelf had ik ook gewoon mijn notitieboekje (met vragen erin) bij mij zodat ik niet achteraf zou hebben.. Oh shit, dat ben ik nog vergeten te vragen!

Waar let ik op bij de rondleiding op het kinderdagverblijf?

Bij het intakegesprek en de rondleiding kun je letten op de volgende punten:

 • Hoe wordt je ontvangen door de leidsters? Voel je je welkom?
 • Is het er schoon, hygiënisch en kindveilig?
 • Hoeveel ruimte is er voor de kinderen?
 • Is er een buitenspeelplaats?
 • Hoeveel kindjes slapen er op één kamer? Zien de bedjes er veilig uit?
 • Neem je kind gerust mee en kijk hoe hij/zij reageert op de omgeving
 • Luister vooral naar je eigen gevoel! Voel jij je prettig in het centrum en is er een klik?

Na zo’n gesprek en een rondleiding zit je vol met informatie, neem vooral rustig de tijd om dit allemaal te verwerken en praat erover met je partner. Ik heb mijn vragenlijstje van te voren op de foto gezet en natuurlijk ook mijn man gevraagd of hij nog eventuele aanvullingen had. hij stemde in met deze vragenlijst en gaf mij verder de regie om dit allemaal verder te regelen. Thuis gekomen hebben we natuurlijk alle vragen nog even doorlopen en heb ik hem verteld hoe mijn gevoel erin stond en hoe Leia reageerde op het Kindercentrum.

Heb jij nog een goede aanvulling?

4 thoughts on “welke vragen stel ik aan een kinderdagverblijf?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.