Hypotheek afsluiten? Dit komt er allemaal bij kijken!

sponsored Een hypotheek afsluiten. Het is in juli alweer 5 jaar geleden dat wij ons huis kochten en als ik erop terug kijk vraag ik mezelf wel eens af hoe we dat allemaal gerealiseerd hebben. We waren piepjong, ik 21 jaar en Marco 20 jaar, toen we deze beslissing hebben gemaakt. In een totaal andere provincie, weg van al het vertrouwde, wilden wij samen een toekomst opbouwen. Maar wat komt er allemaal bij kijken?

Stel je jezelf een aantal vragen

Bij het afsluiten van een hypotheek is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen. ING, de bank waar wij onze hypotheek hebben afgesloten, heeft een handig platform en daarnaast vind je op de website een handige vragenlijst met de 7 vragen die je jezelf absoluut moet stellen voor je een hypotheek gaat aanvragen. Denk bijvoorbeeld aan: “Wat kan mijn hypotheek verstrekker voor mij betekenen als ik mijn baan verlies?” Of “Wat gebeurt er met het huis als ik of mijn partner plotseling overlijdt?” Dit zijn heel belangrijke vraagstukken en het is dan prettig om een hypotheek te hebben die zich hierin kan vinden en daarop kan aanpassen. Zo ontwikkelde ING de Hypotheek van de toekomst, om te kijken naar welke hypotheek bij jou en jou/jullie toekomst past. Zo ben je ervan verzekerd dat je niet plotseling tegen onverwachte verassingen aanloopt.

Praat met een hypotheekadviseur

Wij zijn in gesprek gegaan met twee hypotheekadviseurs. Een adviseur van de ING zelf en een onafhankelijke adviseur. Uiteindelijk heeft de onafhankelijke adviseur voor ons een goede hypotheek weten te regelen bij de ING. Zelf wil je deze dingen echt niet allemaal regelen, het is een enorme rompslomp aan papierwerk, rechten en ga zo maar door. Er komt gewoon teveel bij kijken.

Documenten regelen

Voor een goed advies van de hypotheekadviseur is het handig dat hij aan het begin meteen zoveel mogelijk informatie van jou krijgt. Hoe meer informatie jij verstrekt, hoe vollediger het advies zal zijn. Bij het eerste gesprek is het daarom handig om de volgende documenten bij de hand te hebben.  Hypotheek afsluiten

  • Legitimatiebewijs;
  • Recente salarisstrook;
  • Werkgeversverklaring;
  • Bewijsstukken van eigen vermogen;
  • Overeenkomsten en bewijsstukken van leningen en eventuele doorlopende kredieten (denk hierbij aan een creditcard).

De hypotheek verstrekker vraagt vaak ook om medische gegevens. Dit heeft te maken met de overlijdensrisicodekking die je moet afsluiten bij een hypotheek. Wij hebben een fikse levensverzekering moeten nemen omdat Marco destijds nog bij Defensie werkte en daarom een verhoogd overlijdensrisico had. Inmiddels heeft hij een andere werkgever, dus dit is een puntje waar wij nu opnieuw naar moeten gaan kijken. Hypotheek afsluiten

Op huizenjacht en daadwerkelijk een hypotheek afsluiten, hoera!

Wanneer je een goed advies hebt gekregen en daarbij ook het bedrag weet wat je maximaal kunt lezen, dan kun je op huizenjacht gaan. Dit is natuurlijk het aller leukste onderdeel van het kopen van je droomhuis, oké oké, de sleutels in ontvangst nemen staat natuurlijk ook wel erg hoog! Ik hoop dat jullie wat hebben aan deze tips! Have fun met het vinden van je droomhuis, maar stel jezelf van te voren wel even die 7 vragen en ga op gesprek met een adviseur!

Een hypotheek afsluiten is dus helemaal niet zo moeilijk, zolang je je maar goed laat adviseren. Hoe oud was jij toen je je eerste huis kocht?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ING

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.