Kinderfysiotherapie | De meest voorkomende klachten en behandelingen

Kinderfysiotherapie – Kinderen leren het beste spelenderwijs. Door veel te bewegen en te spelen (zowel samen als alleen), ontdekken kinderen niet alleen de wereld, maar ontwikkelen zij ook hun zintuigen en motoriek. Toch is dit niet voor alle kinderen altijd even vanzelfsprekend of eenvoudig. Als ouder of verzorger is het belangrijk dit goed in de gaten te houden. Fysiotherapie kan namelijk vaak helpen bij verschillende klachten. Wat zijn de meest voorkomende klachten bij kinderen en welke behandelingen zijn hierop van toepassing?

De meest voorkomende klachten en behandelingen

Wat zijn de meest voorkomende klachten bij kinderen?

Kinderen kunnen al op jonge leeftijd diverse klachten hebben. Die heb je niet altijd even snel door. Wat zijn zaken die je als ouder of verzorger in de gaten moet houden? De meest voorkomende klachten bij kinderen kun je hieronder terugvinden.

  • Motorische problemen
  • Ontwikkelingsstoornissen (Syndroom van Down, blindheid)
  • Waarnemingsstoornissen (bijvoorbeeld bewegingsangst en faalangst)
  • Orthopedische problematiek
  • Houdingsproblematiek
  • Longfunctieproblemen (denk bijvoorbeeld aan astma)
  • Klachten die lichamelijk niet verklaarbaar zijn
  • Overgewicht in combinatie met bewegen
  • Sportblessures bij fanatiek sporten

Het is belangrijk dat je als ouder goed naar je gevoel luistert. Soms is een bepaald gevoel of een signaal al voldoende om een afspraak te maken met een kinderfysiotherapeut, zoals Fysiotherapie Almere.

Wat is kinderfysiotherapie?

Kinderfysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie. Een kinderfysiotherapeut houdt zich uitsluitend bezig met kinderen tot 18 jaar die te maken hebben met bewegingsproblemen of een bewegingsachterstand. Uiteraard kunnen ook eerder benoemde problemen behandeld worden door een kinderfysiotherapeut. Als je je zoon of dochter aanmeldt voor fysiotherapie, dan krijg je eerst een intake gesprek waarin de hulpvraag centraal staat. Daarna kan een fysiotherapeut op zoek gaan naar een passende behandeling.

De behandeling van kinderen

Zoals eerder geschreven, leren kinderen vooral spelenderwijs. Na diverse observaties en testen zal een kinderfysiotherapeut spelenderwijs je kind stimuleren om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Daardoor kunnen bijvoorbeeld motorische vaardigheden worden uitgebreid. Anderzijds geeft een therapeut ook tips en adviezen hoe je als vader of moeder hier thuis of op school mee om moet gaan. Hoelang de behandeling wordt voortgezet, is afhankelijk van de hulpvraag, de beperkingen waarmee een kind te maken heeft, maar ook hoe snel de aangeleerde mogelijkheden worden benut.

Kinderfysiotherapie en de zorgverzekering

Kinderfysiotherapie valt onder basispakket en vergoedt maximaal 18 behandelingen. Wil je meer behandelingen voor je zoon of dochter vergoed krijgen? Dan is het vaak van belang dat je een aanvullende zorgverzekering afsluit. Houd er rekening mee dat je altijd naar een gecontracteerde fysiotherapeut gaat. Alleen wanneer een verzekeraar een contract heeft gesloten met je fysiotherapeut krijg je de behandelingen vergoed. Laat je vooraf daarom altijd goed informeren door je zorgverzekeraar of lees de polisvoorwaarden goed door.

Afbeelding: Schutterstock

2 thoughts on “Kinderfysiotherapie | De meest voorkomende klachten en behandelingen

  • Wat een fijn stuk! Ik heb een zoon die bij de fysio zit voor schrijven, zijn vingers zijn niet soepel genoeg en de jongste heeft fysio gehad omdat ze haar voetjes niet goed zetten met lopen, ik twijfelde heb contact gezocht en toen goed geholpen met tips en oefeningen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.