De Kinderopvangtoeslag gaat omhoog!

Ouders met kinderen die naar de opvang gaan, gaan er volgend jaar honderden euro’s op vooruit. De kinderopvangtoeslag gaat namelijk flink omhoog! De ministerraad heeft daar  vrijdag zijn besluit over gedaan. Ouders gaan er in de meeste gevallen op vooruit in 2017, afhankelijk van inkomen, aantal dagen opvang en het uurtarief. De meevaller zit tussen enkele tientjes tot ruim 900 euro. In totaal kosten deze maatregelen 180 miljoen euro per jaar.

Een gezin met een gezamenlijk inkomen van 50.000 euro met kinderen op de dagopvang, gaat er 179 euro op vooruit. Ook ouders met kinderen die naar de buitenschoolse opvang gaan, gaan er op vooruit. Het voordeel levert maar liefst 359 euro op.

Alle ouders krijgen meer

Voornamelijk alleenstaande ouders met een minimumloon en gezinnen met veel geld gaan er het meest op vooruit. Gezinnen met bijvoorbeeld een inkomen van 120.000 euro met kinderen op de kinderopvang, krijgen er zo’n 944 euro bij. Met kinderen op de buitenschoolse opvang is het 668 euro. De exacte bedragen verschillen en hangen natuurlijk af van het salaris van de ouders en de kosten van de kinderopvang of buitenschoolse opvang. Zeker is in elk geval, dat alle ouders er op vooruit gaan. De gezinnen met lage inkomens gaan er in euro’s wat minder op vooruit omdat ze nu al een groot deel van de kinderopvangkosten vergoed krijgen. Maar de kinderopvangtoeslag voor ouders wordt met in totaal 136 miljoen euro verhoogd. Zo krijgen voortaan alle ouders minimaal een derde van de kosten van kinderopvang vergoed.

Minister Asscher: “Ieder kind heeft recht op een goede start en kinderopvang is daarbij essentieel. Als ouder wil je daarnaast je kind met een gerust hart kunnen achterlaten als je bijvoorbeeld aan het werk gaat. Met deze maatregelen maken we de opvang van baby’s en jonge kinderen nog beter, toegankelijker en betaalbaarder”.

Hoger maximumuurtarief

Naast het verhogen van de kinderopvangtoeslag, gaat ook het maximumuurtarief van 6,84 euro omhoog naar 7,18 euro. De overheid baseert de toeslag dan ook op dat uurtarief. Zit de kinderopvang qua prijs boven het maximumuurtarief  met de uurprijs, dan is dat volledig voor rekening van de ouders zelf. De kinderopvang liep beduidend terug door eerdere bezuinigingen, om die reden is er daarom in het Belastingplan van 2016 zo’n 200 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor kinderopvang. De kinderopvangtoeslag ging dit jaar dan ook al fors omhoog.

Meer aandacht per kind

Op dit moment is het nog verplicht minimaal één beroepskracht per vier baby’s in te zetten. Straks gaat dat één op de drie worden. Daarnaast krijgen baby’s minder verschillende gezichten te zien door dit terug te zetten naar twee vaste gezichten. Verder wordt ook de kwaliteit van de voorschoolse opvang verbeterd door alle medewerkers recht te geven op coachen door een HBO-geschoolde pedagogisch medewerker. Verder krijgt ieder kind een mentor en zal de ontwikkeling van de kinderen structureel gevolgd worden.

Al deze maatregelen zijn overeengekomen met de kinderopvanginstellingen, peuterspeelzalen, ouders en vakbonden CNV en FNV

Ik ben persoonlijk wel benieuwd hoeveel wij erop vooruit gaan. Onze dochter gaat de even weken altijd twee dagen heen en de oneven weken 3 dagen. We betalen hier een flink bedrag voor, dus het zou best leuk zijn om wat minder te hoeven betalen haha. We zijn verder wel tevreden over de gang van zaken en hebben morgen ons eerste tien minuten gesprek over Leia. Is het raar dat ik dat nogal spannend vind?

Ben jij ook blij dat de kinderopvangtoeslag omhoog gaat?

 

One thought on “De Kinderopvangtoeslag gaat omhoog!

  • Ik vind het een goede vooruitgang dat hierin meer geïnvesteerd wordt, maar ik snap eigenlijk niet zo goed waarom mensen met een inkomen van 120.000 per jaar (reken dat maar eens om naar een bedrag per maand!!) nog toeslag moeten krijgen. Oké, de drempel wordt voor hen lager om hun kind ook naar een opvang te brengen, wat toch een best goede en leerzame omgeving zal zijn. En ook zal dit stimulerend zijn voor thuisblijvende vrouwen van partners met een hoog salaris die eigenlijk willen werken, maar dat qua inkomst onder de streep niet loont, om toch een baan te gaan zoeken en aan de eigen ontwikkeling te werken. Maar goed, ik ben ook daadwerkelijk benieuwd hoeveel onze zoon Melle gaat kosten als hij volgend jaar ook naar de opvang gaat terwijl wij nog studerend zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.