Beleef het Magische Marokko in het Tropenmuseum in Amsterdam

Iedereen in Nederland lijkt op het moment echt toe te zijn aan de kerstvakantie. Want man man man wat is iedereen moe, kapot en lam. In de kerstvakantie allemaal drukke kinders thuis? Dan hebben wij een leuke tip: ga naar het Tropenmuseum en beleef het Magische Marokko. Onze Miryam ging voor ons heen en verteld jullie graag hoe tof dit was:

Tijd voor vakantie!

De kerstvakantie is eindelijk aangebroken en man oh man, wat waren de kinderen (en ik) eraan toe! Heerlijk, even twee weken geen school stress. Geen bakjes die gevuld hoeven te worden, geen gymkleren die last minute bij elkaar gezocht hoeven te worden en niet vroeg opstaan. Omdat de kerstvakantie bij ons in het teken staat van qualitytime met het gezin, gaan we lekker samen  wat leuke dingen ondernemen.

En hoe leuk is het, om de vakantie meteen te beginnen met een dagje uit?
Voor Momambition mochten we met de hele family een bezoek brengen aan het Tropenmuseun in Amsterdam. Dat is nog eens super leuk! Wij zijn hier nog nooit geweest en ontzettend benieuwd.

het tropenmuseum Amsterdam Ziezo Marokko

Het Tropenmuseum

Het Tropenmuseum is gevestigd in één  van de mooiste originele museumgebouwen van Nederland en je vindt dit museum in Amsterdam. Heel breed gezegd, is het Tropenmuseum een museum over mensen.  De objecten die er te bewonderen zijn, vertellen stuk voor stuk een menselijk verhaal waardoor je nieuwsgierig wordt naar de vele verschillende culturen die de wereld rijk is. Thema’s die voorbij komen, zijn universele menselijke thema’s waar ieder mens op de hele wereld ooit mee te maken krijgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rouwen of feest vieren. En hoewel elke cultuur hier anders mee omgaat, ontdek je in het Tropenmuseum iets heel belangrijks, namelijk: We zijn allemaal mens.

het tropenmuseum Amsterdam Ziezo Marokko

Tentoonstellingen

In het Tropenmuseum is echt van alles te doen. Zo zijn er naast de vaste tentoonstellingen ook tijdelijke exposities en worden er allerlei activiteiten georganiseerd rondom de tentoonstellingen.
De vaste tentoonstellingen zijn:

  • Indonesië
  • Nieuw-Guinea
  • Verhalenreis
  • Zuidoost-Azië

Gezien mijn Indonesische roots vind ik dit extra bijzonder en stiekem hoop ik dat de ik de kids hier wat mee kan geven van mijn (hun) afkomst.

het tropenmuseum Amsterdam Ziezo Marokko

Het Tropenmuseum in de kerstvakantie

Tijdens de kerstvakantie (van 23 december t/m 7 januari) is er van alles te doen in het Tropenmuseum. Dus extra leuk om met de kinderen naartoe te gaan. Zo is er namelijk de expositie Magisch Marokko.
En rondom dit thema zijn er allerlei leuke activiteiten te doen met de kids. Zo kun je er meepuzzelen aan een Mega mozaïek, een prachtige henna tatoeage laten zetten en je laten fotograferen in de stijl van kunstenaar Hassan Hajjaj.

Klik hier voor de activiteitenkalender in de kerstvakantie.

het tropenmuseum Amsterdam Ziezo Marokko

Onze ervaring ‘Ziezo Marokko’

Met kinderen naar het museum is iets wat we ons voorgenomen hebben om regelmatig te doen. Helaas komt er in de praktijk maar weinig van. Wij vonden het dan ook erg leuk om een uitnodiging te ontvangen voor een bezoekje aan het Tropenmuseum.

Het gebouw waar het museum in gevestigd is, is inderdaad prachtig en eenmaal in de centrale hal keken de kinderen hun ogen uit. Midden in de hal kun je meepuzzelen aan een mega groot mozaïek en de kinderen gingen dan ook meteen druk aan de slag.

Wij waren uitgenodigd om deel te nemen aan de interactieve doe-tentoonstelling ‘Ziezo Marokko’. Een geweldige tentoonstelling waarin je kennismaakt met Marokko. In het Tropenmuseum Junior stond een ‘vliegtuig’ klaar en om aan boord te mogen, kregen alle kinderen een paspoort. Aan boord maakten we kennis met Esmaa, Fatima, Nasrdin en Yousef en aan de hand van hun verhaal maakten we kennis met Marokko. Het land waar hun ouders geboren waren.
Eenmaal uit het vliegtuig vervolgden we ons avontuur en door middel van een leuke speurtocht dwaalden we door Marokko. We maakten een busreis, liepen door de medina, maakten kennis met de mode daar en dronken echte Marokkaanse thee.

Voor de kinderen (en voor ons) was het een hele belevenis om op deze manier kennis te maken met een andere cultuur. Wat wij als ouders erg leuk vonden, was dat de verhalen best uitgebreid waren en gingen over echte mensen.

In ongeveer een uur tijd maak je kennis met verschillende aspecten uit de Marokkaanse cultuur en door de opzet van de tentoonstelling, het interactieve karakter en de mooie kleuren overal, keken de kinderen hun ogen uit.

Het Tropenmuseum Amsterdam ziezo Marokko

Het Tropenmuseum Amsterdam ziezo Marokko

Wat deden we verder?

Na ‘Ziezo Marokko’ hebben we heerlijk wat gedronken in het restaurant grenzend aan het museum. Daarna hebben we de verschillende vaste tenstoonstellingen bezocht. Ik vond het erg bijzonder om de tenstoonstelling ‘Indonesië’ te bezoeken.

Het museum is ruim opgezet en er is zoveel te zien en te beleven dat we nog lang niet alles in alle rust hebben kunnen bekijken. We gaan dan ook zeker nog een keer terug!

het tropenmuseum Amsterdam Ziezo Marokko

Tip van FlipKom je met eigen vervoer? Reserveer dan heel eenvoudig via Moby park je parkeerplek, voor 3 euro per uur. Deze parkeerplaats aan de Lineausstraat ligt direct naast het museum (middenin Amsterdam dus).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.