De Media Ukkie Dagen. Slim opgroeien met schermen.

Van 30 maart t/m 07 april worden de Media Ukkie Dagen georganiseerd. De Media Ukkie Dagen is een landelijke campagne om aandacht te vestigen op de media opvoeding van jonge kinderen.

De Media Ukkie Dagen

De kinderen in deze tijd komen vanaf de geboorte in aanraking met media. Op allerlei manieren, via de smartphone van de ouders, een iPad, televisie, 3D films, skypen of facetimen met opa en oma, om maar een paar voorbeelden te noemen. Een peuter weet al feilloos hoe ‘swipen’ werkt, en ze zoeken met gemak hun favoriete filmpjes op de iPad op. Ook de smartphone van papa of mama weten ze haarfijn te bedienen.

De ontwikkeling van jonge kinderen is verandert in de afgelopen jaren. De invloed van media is zeer groot, zo hebben kinderen vaak al kennis over letter- en woordbegrippen voordat ze de basisschool leeftijd hebben bereikt. Kinderen kennen steeds ook jonger allerlei engelse woorden.

De 21e eeuwse kinderen.

De kinderen van nu groeien op met media. Door alle ontwikkelingen op dat gebied, wordt er steeds meer gebruik gemaakt van media. Hierdoor moeten kinderen andere vaardigheden leren dan vóór de opkomst van de multimedia. Deze vaardigheden zijn o.a. gericht op het gebruiken en begrijpen van media. O.a. basis ICT-vaardigheden, media wijsheid en informatievaardigheden zijn belangrijke vaardigheden voor de kinderen van nu. Ook wel de 21e eeuw kinderen genoemd.

De Media Ukkie Dagen.

De Media Ukkie Dagen staan in het teken van de media opvoeding van jonge kinderen. Het thema is ‘Slim opgroeien met schermen’. Media opvoeding is van deze tijd. Al vanaf dat een kind 1,5 jaar is. Media opvoeding uitstellen, omdat je als ouder je kind nog te jong vindt, zorgt ervoor de kinderen ver voor de ouders uit gaan lopen op het gebied van media gebruik. Hierdoor lopen kinderen potentieel gevaar door gebruik te maken van media zonder de basiskennis te hebben over de gevaren van het internet. Om als ouder goed aan te kunnen sluiten bij de belevingswereld van de jonge kinderen op het gebied van media, is het van belang dat ouders weten waar wat te vinden is.

Wat is er eigenlijk allemaal te vinden in medialand. Wat kun je ermee. Hoe werkt het. Wordt het gebruikt op de opvang, op school of gebruikt jouw kind het thuis. Wat zien kinderen al op het internet als ouders er niet bij zijn. Er is zóveel waar kinderen uit kunnen kiezen, dat zij daar de begeleiding van hun ouders bij nodig hebben.

Media opvoeding.

Opvoed vraagstukken over maximale schermtijd per dag, privacy instellingen, hoe je je kind kan beschermen tegen de gevaren, of hoe je media kan gebruiken, kun je terugvinden op verschillende sites.

De Media Ukkie Dagen gaan om het geven van informatie over het digitale tijdperk waar we in leven. Op de site van Mediawijzer staat allerlei informatie en is een opvoed model geplaatst, waaruit ouders belangrijke speerpunten kunnen halen.

Informatieve sites over media & opvoeding.

Er is heel veel informatie te vinden op het internet. Zo is er o.a. een overzicht te vinden met leerzame en educatieve apps voor kinderen in de basisschool leeftijd, en worden er allerlei tips gegeven hoe je als ouder kan omgaan met media in de opvoeding.

Wat zijn jullie standpunten op het gebied van media. Besteden jullie er bewust aandacht aan? Welke afspraken hebben jullie gemaakt over het gebruik van media? Laten we elkaar als ouder hier ook in helpen, de wereld is al ingewikkeld genoeg ;).

Liefs Hellen

Afbeelding kinderen op tablet via shutterstock

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.