Melanie | Driekoningen: wat betekent het eigenlijk?
Ik wil beginnen met alle lezers een heel fijn Driekoningen te wensen! Tja, dat hoor je niet vaak iemand zeggen, hè? Maar weet jij wat deze dag eigenlijk inhoudt en wist jij dat het vandaag Driekoningen is?
Waarschijnlijk wist je dat, net als ik, omdat het op bijna elke kalender en elke agenda gedrukt staat. Ik zag het al jaren staan, zonder het mij te realiseren. Maar nu, inspiratieloos als ik was, bedacht ik me dat dit een práchtig (ja, dat was enigszins sarcastisch) onderwerp is voor een artikel. Dus ik heb me eens verdiept in die Driekoningen.
Waarom dan?
Nou, als het zo belangrijk is, dat het op bijna elke agenda is voorgedrukt, dan moét het wel een belangrijke feestdag zijn, dus hierbij ga ik het woord verkondigen. Ik weet nu wat Driekoningen is. Precies vandaag, precies (of nou ja.. om en nabij) 2017 jaren geleden de drie wijzen in Betlehem aankwamen om Jezus op te zoeken. Deze drie wijzen uit het oosten (nee, niet uit Twente, maar veeeeeel verder weg) zagen een opgaande ster die volgens hen aangaf dat de koning der Joden was geboren: Jezus.
Deze drie wijzen hebben uiteindelijk ook het bestaan van de nieuwe koning der Joden aan de wereld bekend gemaakt. En dát is wat gevierd wordt, de bekendmaking van Christus aan de wereld.
Driekoningen – Wist je dat…
- … in verschillende Europese landen dit een officiële feestdag is? In Andorra, Cyprus, enkele deelstaten van Duitsland, Finland, Griekenland, Italië, Kroatië, Liechtenstein, Oostenrijk, Polen, Slovakije, Spanje, Zweden en enkele kantons van Zwitserland weten ze waarschijnlijk dus ook beter waar deze dag over gaat.
- … in de landen waar Driekoningen geen officiële feestdag is, wordt dit feest gevierd op de zondag het dichtst tegen 6 januari.
- … de namen van de drie wijzen, zoals wij ze kennen, Caspar, Melchior en Balthasar zijn? Maar dat ze in het Grieks Appellius, Amerius en Damascas heten? En in het Hebreeuws Galgalat, Malgalt en Sarathin?
- … net zoals Pasen, Driekoningen traditioneel een doopdag is? De wijding van het water vindt plaats op Driekoningen. Met dit wijwater worden huizen gezegend en de letters C, M en B (juist… de namen van de drie wijzen) worden op de deur geschreven met krijt. Dit blijft vaak staan tot Pinksteren. Het doel hiervan is al het kwaad op afstand te houden. (Misschien moeten we dit met z’n allen eens proberen om al die ellende in de wereld op te lossen.)
- … er verschillende spreuken zijn over dit feest? “Zet met Driekoningen ramen en deuren open, want wind met Driekoningen brengt zegen.” en “Als het op Dertiendag (13e dag na de geboortedag van Jezus) vriest, vriest het zes tot dertien weken lang.” (Oh my, ik mag het niet hopen zeg, brrrr!)
Ik hoop dat ik jullie allemaal heel veel nuttige dingen heb geleerd. Ohja, je mag één ding ab-so-luut niet vergeten: DE KERSTBOOM MAG PAS DE DEUR UIT NÁ DRIEKONINGEN! Iedereen die het daarvoor doet, roept natuurlijk ellende over zichzelf af… (dit geloof ik niet écht, hoor!) Zo, nu is alle behandeld! :) Hartelijk Driekoningen!
Vlijtig Liesje says:
Oh nee, ik heb mijn kerstboom dus echt veels te vroeg weggedaan…. En we hebben hier een verstopping waardoor de wc overloopt. Ik zou er bijna wat van gaan denken ; )