Melanie | Emotie over Sinterklaas discussie

Op het moment dat ik dit schrijf zit ik met zoonlief de intocht van Sinterklaas en zijn Pieten te kijken en ik raak geëmotioneerd. Emotie over de eeuwigdurende Sinterklaas discussie, die blijkbaar vastgegroeid is aan dit kinderfeest. Ik kan mij die spanning van vroeger nog zó goed herinneren. Gaat het wel goed komen? Komt hij wel op tijd aan? En ja hoor, het lukt altijd. Pfiew!

Emotie over Sinterklaas discussie

Waarom dan zo geëmotioneerd? Ik gun die mooie tijd mijn zoon ook. Alleen het is zo’n beladen tijd geworden. Alle losgebarsten discussies, elke keer opnieuw. De discussie start elk jaar al vóórdat de pepernoten in de schappen liggen, en geloof me, dat is vroeg!

Ik ben zeker niet tegen Zwarte Piet, ik vind het ook stom dat deze traditie niet door mag gaan zoals het altijd was. Ik ben (of was) boos, omdat wij tradities van allerlei verschillende religies en culturen accepteren in ons land, maar ons onschuldige traditionele kinderfeest de das om wordt gedaan.

Klaar met de Sinterklaas discussie!

Maar ik ben ook klaar met de discussie. Die verhitte discussies op tv? Dat moeten ze lekker zelf weten, daar kan ik mijn kind nog bij weghouden. Maar de discussies lopen door tot in de huiskamer, waar kleine kinderen die negativiteit meekrijgen. Zo wordt de Sinterklaas-sfeer voor onze kinderen toch verpest?

Ik kijk nu naar mijn zoon van 1,5 en hij kijkt vol bewondering naar de tv, waar Sinterklaas en zijn Witte, Zwarte en Roetpieten voet aan wal zetten. En ik realiseer me dat hij niet anders kent. Het maakt hem niet uit wat voor ‘soort’ Piet er met Sinterklaas mee naar Nederland komt. Wit, zwart, geel, paars, oranje, rood, het maakt niet uit.

Het gaat om de kinderen

Laten we daarom deze discussie nu niet nog jarenlang voortzetten, want straks herinneren onze kinderen zich de Sinterklaastijd als een tijd waarin alle volwassenen constant met elkaar in verhitte discussies raken. Als een tijd waarin, tijdens dit kinderfeest, honderden politiemensen en zelfs ME op de been is om de zojuist genoemde oververhitte volwassen te behoeden voor het doen van domme dingen. Als een tijd waarin, tijdens de intocht en het begin van dit kinderfeest, de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet staan te demonstreren, waardoor een grimmige sfeer ontstaat.

En dan, gewoon omdat het kan, bij deze blog een foto van zoonlief met zijn ‘voogd’-Pieten. Ja, je ziet het goed! In ons dorp hebben we (gelukkig) gewoon nog Zwarte Pieten. Maar dat ‘gelukkig’ heb ik niet gezegd, want díe discussie wil ik echt niets meer over horen.

Ik wens iedereen een fantastische Sinterklaastijd toe. Mijn tip: Kijk naar je kinderen en geniet van hoe zij genieten. Dát is waar het om draait en al die andere dingen zijn bijzaak.

One thought on “Melanie | Emotie over Sinterklaas discussie

  • Ik kan het niet meer met je eens zijn. Ik heb meerdere kennissen en vrienden die als kind in deze periode flink gepest werden vanwege het uiterlijk van Zwarte Piet, dus een aanpassing daar sta ik helemaal achter. Maar ik vind ook dat het nu eens moet stoppen. Wil je discussiëren? Prima, maar niet tijdens de intocht. Ik mag hopen dat volgend jaar zowel voor- als tegenstanders een demonstratieverbod krijgen en het feest weer voor de kinderen wordt!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.