Huisdieren en baby’s, kan dat samen?

Als kind was het mijn grote droom om dierenarts te worden, helaas zei mijn studie advies iets anders. Helemaal niet verrassend dat ik toen ben gaan leren voor dierenarts assistente. Ook helemaal niet verrassend  dat we thuis wat huisdieren hadden aangezien mijn ouders de liefde voor dieren met mij delen.

Huisdieren en baby’s, kan dat samen?

Tijdens een stage in een kattenpension kwam ik in aanmerking met twee prachtige katten. Al snel wilde en mocht ik een eigen kat: Kyra, een prachtige Heilige Birmaan poes. Een jaartje later mocht ik een hondje: Border Collie Kayla. Ik moest ze wel zelf betalen hoor.

Later hebben wij Kyra laten dekken en daar kwam een nestje uit van drie kittens waarvan ik er een heb gehouden genaamd Amos. Dus voordat ik ook nog maar het huis uit was had ik al drie huisdieren. Mijn toekomstige man moest dus wel enige vorm van tolerantie hebben voor dieren. Ze zeggen niet voor niks soort zoekt soort, ik heb dan ook een man gevonden die net zo gek is met de beesten.

Naast dat ik al vroeg wist dat ik iets met dieren wilde doen, wist ik ook dat ik graag mama wilde worden. Maar huisdieren en baby’s, kan dat wel samen?

Huisdieren zijn vies!

Voor dat je je af gaat vragen of het samen kan, moet je eerst bedenken of je het zelf ook echt wil. Bij mij is schoonmaken een dagelijks terug kerend event. Maar met drie katten en een hond is het eigenlijk dweilen met de kraan open. Okee wij hebben een heleboel huisdieren die er een bende van maken maar ook met maar één huisdier zal je overal haren vinden.

Uit dat nestje van Kyra heb ik 1 katertje verkocht aan mensen die al een andere, erg dure, raskat hadden. Na zorgvuldige inspectie hadden wij besloten dat het een goed huisje zou zijn voor het katertje Ace.

Na een jaartje of drie kregen wij het bericht van de mensen of dat wij Ace terug wilde kopen, de andere kat hadden ze al weg gedaan. Dit alles omdat de eigenaresse zwanger was, en ze wilde dat de baby in een schoon huis opgroeide.

Ik snap werkelijk niet dat je zo makkelijk weer afscheid kan nemen van zo’n diertje. Prima dat je wil dat je kind in een schoon huis woont, maar had dan geen katten genomen!! Die baby is niet uit de lucht komen vallen gok ik zo. Bedenk je dat je er, als het goed is, wel een jaar of 15 aan vast zit.

Helaas hebben we nooit meer wat van ze terug gehoord en ik weet dus ook niet hoe het is afgelopen met onze knappe Ace.

Hot nieuws; baby Dre ligt bij een pitbull

Er was grote ophef over de foto van baby Andre Hazes die op social media verscheen. Hierop lag de 4 weken oude baby bij hun hondje, dat hondje is toevallig een pitbull. Helaas heeft de pitbull nog steeds een bepaalde reputatie namelijk: ze zijn allemaal gevaarlijk. Iets met rassen discriminatie en over één kam scheren… ALLE honden, groot of klein, kunnen bijten!

Tijdens mijn werk in de dierenkliniek heb ik een boel verschillende honden rassen langs zien komen. Er zijn altijd bepaalde rassen waar je wat extra mee op moet letten, maar het gedrag bij de dierenarts is natuurlijk niet altijd een maatstaaf voor hoe het thuis gaat.

Alles valt of staat met de opvoeding. Alle(!) honden moeten opgevoed worden, de ene is gewoon iets makkelijker op te voeden dan de ander.

huisdieren en baby's
SONY DSC

Veilig samen opgroeien

Uiteraard vind ik dat ik de leukste en liefste dieren heb, en de liefste en knapste baby. We gaan zeker niet spastisch doen maar zowel de dieren als de baby moeten nog leren hoe ze met elkaar om moeten gaan. Als ze contact hebben met elkaar is dit dan ook altijd onder begeleiding. Want hoe lief de hond ook is, Bram snapt nog niet dat het trekken aan de haren zeer kan doen. En de hond begrijpt niet dat de baby dit niet snapt. Dit geld natuurlijk ook voor de katten alleen katten kunnen misschien wat minder schade aanrichten.

Zowel de baby als de hond hebben eigen kleedjes. De hond mag niet op het speelkleed van Bram, en Bram mag niet op het kussen van de hond. Zo kan de baby rustig spelen zonder omver gelopen te worden door een enthousiaste hond, en de hond heeft een rustig plekje.

Zou ik mijn baby zo bij mijn hond leggen als de ouders van Andre? Nee zeker niet, ik ben behoorlijk geoefend in het lezen van de signalen van mijn hond maar het kan in een seconde mis gaan.

Doe maar gewoon normaal

Ik zie zo vaak filmpjes langs komen waarbij mijn nekharen overeind gaan staan. Kinderen die ‘paardje rijden’ op een hond, of overal aan zitten te trekken. Tuurlijk zal het 9 van de 10 keer goed gaan. Maar als de hond uiteindelijk toch zijn grenzen aan gaat geven dan heeft de hond het gedaan, erg sneu. Op zulke momenten gaan Huisdieren en baby’s niet goed samen.

Leer je kinderen gewoon normaal omgaan met dieren, misschien dat ze dit dan ook doorvoeren in de speeltuin.

Tips om je huisdier voor te bereiden op de komst van je baby

Veel stellen beginnen om te ‘oefenen’ met een huisdier maar als je dan voor het echte werk gaat, een baby, wil je natuurlijk dat ze goed overweg kunnen.

Als het goed is heb je genoeg tijd om je huisdieren voor te bereiden, zo ongeveer een maand of 9.

  • Je kunt beginnen met het zachtjes afspelen van een opname van een huilende baby. Je kunt het geluid steeds verder opvoeren. Zo wennen ze langzaam aan de ‘herrie’.
  • Heb je de box al staan met zo’n heerlijk zacht kleedje erin? Super lekker om op te liggen en niet alleen voor je baby maar ook voor de katten. Leg de box vol met opgeblazen ballonnen, zo leren de katten dat dit niet hun plekje is.
  • Mogen je katten overal in huis komen maar heb je liever dat ze straks niet op de babykamer komen. Begin dan van te voren met het dicht houden van die deur.
  • Is je hondje gewend om alle aandacht te krijgen? Begin dit dan ook langzaam een beetje af te bouwen. Zo verminder je de kans dat de hond je baby als aandachtopeiser ziet en dus jaloers wordt. 
  • Is je baby geboren? Laat de dieren rustig en voorzichtig even snuffelen, tonen ze geen interesse dwing ze dan niet. Het duurt even voordat ze het kleine wezentje als een mensje gaan zien.
  • Zorg ervoor dat je huisdieren de baby kunnen ontlopen als ze er even geen zin in hebben. Een hoge plank aan de muur voor de kat bijvoorbeeld. Tip: Je kunt tegenwoordig ook Online krabpalen kopen voor je kat.

Doe vooral niet te spastisch en blijf er altijd bij! Twijfel je over het gedrag van je hond of kat richting je baby? Vraag hulp van bijvoorbeeld een gedragstherapeut.

One thought on “Huisdieren en baby’s, kan dat samen?

  • Mijn vriend zijn honden gaan wel samen met zijn kleine neefje, maar ik houdt het toch altijd goed in de gaten. Baby’s zijn nogal onvoorspelbaar en je weet nooit hoe een hond hier op reageert. De ene hond van mijn vriend is nogal gefocust op zijn bal en kijkt niet echt goed uit wat hij doet dus het is altijd oppassen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.