Minder schermgebruik, meer naar buiten!

HELFT WERELDBEVOLKING BIJZIEND IN 2050 – SAY WHAT? Jep mensen, de resultaten van wetenschappelijk onderzoek zijn confronterend. Door het gebrek aan natuurlijk daglicht lopen we steeds meer risico op bijziendheid (en zelfs blindheid). Een andere medeoorzaak hiervan ligt in het hoge schermgebruik van tegenwoordig. Pearle bedacht daar iets op!

Wat is het effect van schermgebruik op je zicht?

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de kans aanzienlijk groot is dat de helft van de wereldbevolking in 2050 bijziend is. Dit heeft gedeeltelijk te maken met genetische aanleg, maar wordt bevorderd door het gebrek aan natuurlijk daglicht en veelvuldig gebruik van schermen zoals tablets, telefoons, computerschermen en uiteraard de televisie. Er is dus zeker wel een geldige reden waarom wij met Leia soms behoorlijk streng zijn met schermgebruik op tablet en met televisie.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind een tablet soms echt een uitkomst. Wij hebben bijvoorbeeld een hele fijne tablet met kidsmode waardoor we precies kunnen blijven monitoren hoelang ze op het scherm kijkt. Omdat er op de (basis)school nu ook met enige regelmaat met tablets wordt gewerkt, neemt de kans op bijziendheid (en uiteindelijk kan dit zelfs blindheid veroorzaken) aanzienlijk toe. Willen we toch niet? Maar wat doen we eraan?

review 3x hoera voor de Samsung Galaxy Tab A met Kids mode Momambition.nl

Het advies: ga naar buiten en geniet!

Je kunt nooit volledig voorkomen dat je slechter gaat zien wanneer je hier aanleg voor hebt. Maar je kunt de gevolgen van bijziendheid wel aanzienlijk beperken door dagelijks minimaal twee uur naar buiten te gaan met kinderen. Lekker spelen, ravotten, wandelen, terrasje pakken, whatever. Maar wat ook helpt is om de 20 minuten even je focus te verleggen naar verderop, dit kun je doen door bijvoorbeeld even naar buiten te staren uit het raam (als je net als ik achter een pc werkt). Daglicht is gewoon key voor je ogen, maar ook je volledige lichamelijke en geestelijke gesteldheid.

Momambition.nl Pearle Minder schermgebruik, meer naar buiten!

Gebruik bijvoorbeeld een tablet waarbij je tijden kunt instellen (kidsmode). Werkt heel fijn. Schermtijd instellen en huppa hij gaat na die ingestelde tijd uit: dan komt er een krokodil tevoorschijn die lekker ligt te snurken.

Een boek dat goed is voor je ogen!

Speciaal ter gelegenheid van de Kinderboekenweek heeft Pearle het boek Buiten de Pixels uitgebracht, geschreven door kinderboekenschrijver Marco Kunst. Een verhaal dat kinderen stimuleert om weer lekker naar buiten te gaan en nieuwe dingen te ontdekken en te beleven. Gezond voor ogen en voor lijf. Het boek is geïllustreerd door Anne Roos Kleiss en gratis af te halen bij een Pearle opticien bij jou in de buurt

Het boekje sluit naadloos aan op de nieuwe campagne For Happy Eyes, waarmee Pearle een ode brengt aan het oog. De boodschap luidt namelijk: ‘Je kijkt je ogen uit, maar wie kijkt er naar je ogen?’. Hiermee wil Pearle graag een belangrijke rol geven aan het welzijn van alle (kinder)ogen van Nederland.

Weekend weg zonder schermen

Afgelopen weekend waren we een weekend weg voor Leia haar verjaardag. We willen haar schermtijd verminderen dus hebben er voor gekozen om tijdens dit weekend geen schermen mee te nemen. Kers op de taart? We hadden ook geen televisie in het huisje. We zijn dus heerlijk veel buiten geweest, in de natuur, genietend van elkaar en het moment. Uiteraard heb ik wel ontzettend veel foto’s gemaakt, maar Leia heeft geen scherm aangeraakt in deze vier dagen. Een verslag over dit heerlijke weekend in Duitsland, komt binnenkort online!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.